Desir i Kavalec zabrinuti zbog mjera protiv širenja ‘lažnih vijesti’ u BiH

Najbolji odgovor na zabrinutosti zbog širenja ‘lažnih vijesti’ je da predstavnici vlasti često komuniciraju s građanima i pružaju im pouzdane informacije

Desir i Kavalec zabrinuti zbog mjera protiv širenja ‘lažnih vijesti’ u BiH
Foto: OSCE

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) Kathleen Kavalec izrazili su zabrinutost nakon najave uvođenja novih mjera protiv širenja panike i lažnih vijesti o novom koronavirusu Covid-19 u Bosni i Hercegovini.

Republika Srpska izdala je uredbu kojom se za širenje “lažnih vijesti” o virusu u medijima i na društvenim mrežama počinitelji mogu kazniti, uključujući i novčane kazne.

Prema medijskim izvještajima, slične mjere su usvojene i u Brčko Distriktu, dok je ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara predložio da Federalna vlada uvede zabranu vezanu za izvještavanje o “lažnim vijestima”.

– Potpuno razumijem svrhu suzbijanja širenja lažnih informacija koje stvaraju paniku i nered tokom krize, ali takvi zakoni ne bi smjeli ometati slobodan rad novinara ili njihovu mogućnost da izvještavaju o pandemiji i pružanja informacija potrebnih javnosti. Mediji su nezamjenjiv saveznik u pružanju važnih informacija građanima u borbi protiv ‘lažnih vijesti’ – rekao je Desir.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nije upoznata s detaljima novih mjera, a Desir smatra da je najbolji odgovor na zabrinutosti zbog širenja ‘lažnih vijesti’ da predstavnici vlasti često komuniciraju s građanima i pružaju im pouzdane informacije o preduzetim mjerama, pravima i obavezama ljudi i preduzeća i instrukcije o tome kako se ponašati u ovim izazovnim vremenima.

– Cenzura i ograničavanje slobode izražavanja nisu od pomoći i mogu ugroziti povjerenje u institucije – navodi Desir u saopćenju Ureda OSCE-a za slobodu medija.

Desir i Kavalec pozvali su se na izjavu koju je on prošle sedmice objavio zajedno s specijalnim izvjestiteljem UN-a o promoviranju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja Davidom Kayeom i specijalnim izvjestiteljem IACHR-a za slobodu izražavanja Edisonom Lanzom.

– Važno je da vlade i internet kompanije u prvi mah riješe pitanje dezinformacija tako što će oni sami pružati pouzdane informacije. To može doći u obliku snažnog javnog slanja poruka, podrške saopćenjima za javnost i hitnoj podršci javnom RTV servisu i lokalnom novinarstvu (na primjer, putem vladinih reklama za zdravstvo) – navodi se u toj izjavi.

Izvor: Fena

About The Author