Raspad poljske vladajuće koalicije nakon protesta o medijskim zakonima

Bijela kuća pomno prati razvoj događaja u vezi s prijedlogom medijskog zakona koji bi mogao poremetiti veze između saveznika u NATO-u

Raspad poljske vladajuće koalicije nakon protesta o medijskim zakonima

Vladajuća koalicija u Poljskoj raspala se u utorak nakon što je premijer Mateusz Morawiecki smijenio čelnika manje partnerske stranke zbog neslaganja u vezi s poreznom politikom i kontroverznim zakonom o medijima koji je pokrenuo sukobe i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Do loma je došlo uoči ključnog parlamentarnog glasanja o zakonu koji bi kompanijama izvan Evropskog ekonomskog prostora zabranio posjedovanje većinskog udjela u poljskim medijima.

Kritičari kažu da je to u velikoj mjeri usmjereno na popularnu TVN televiziju, u vlasništvu američkog Discoveryja, jer vlada nije zadovoljna njihovim nezavisnim izvještavanjem. Hiljade učesnika protesta izašle su na ulice u kako bi se usprotivili zakonu tvrdeći da ugrožava slobodu medija.

Još uvijek je nejasno može li se koalicija Ujedinjena desnica, predvođena Strankom zakon i pravda (PiS), boriti bez 13 zastupnika koji formalno pripadaju grupi Jarosława Gowina.

Vlada ima većinu s jednim glasom u donjem domu parlamenta od 460 zastupnika, ali Ujedinjena desnica mogla bi skupiti većinu ako se neki od Gowinovih zastupnika otrgnu od njega ili ako koalicija privuče nezavisne zastupnike. Ako se to dogodi, Poljska bi se mogla suočiti s prijevremenim izborima.

Gowin je svoj odlazak vezao i za proteste širom zemlje zbog zakona o medijima. Rekao je da će preporučiti svojim zastupnicima da glasaju protiv njega napominjući da on jasno podriva načelo slobode medija.

Premijer Morawiecki je odbacio tvrdnju da je zakon usmjeren na bilo koju posebnu televiziju, naglašavajući da je njegov cilj spriječiti bilo kakvo moguće spajanje ili stjecanje u budućnosti koje bi mogao izvršiti subjekt izvan Evropskog ekonomskog prostora.

Ranije je rekao kako mu je cilj spriječiti kompanije iz “Rusije, Kine ili arapskih zemalja” da kupuju poljske medije. Gowin je predložio amandman koji bi omogućio kupovinu kompanijama koje pripadaju Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj u kojoj je i SAD.

Licenca TVN-u ističe 26. septembra, a obnovu se čekalo 17 mjeseci.

Bijela kuća jasno je izrazila nezadovoljstvo zakonodavstvom koje bi potkopalo jedno od najvećih američkih ulaganja u Poljsku, nazivajući ga napadom na slobodu medija u vrijeme kada predsjednik Joe Biden pokušava konsolidirati demokratske zemlje kako bi se suočili s prijetnjama Rusije i Kine.

Protesti protiv zakona održani su u utorak ispred parlamenta u Varšavi i u više od 80 gradova i mjesta u cijeloj zemlji. Više od 750 urednika i novinara potpisalo je i otvoreno pismo upozorenja protiv zakona.

– Nećemo dopustiti uništavanje slobode medija u našoj zemlji i pozivamo međunarodnu javnost da intervenira. Neutraliziranje TVN-a i njegovo podređivanje državi jedna je od posljednjih faza preuzimanja kontrole nad onima koji drže na oku vladu i brane demokratske vrijednosti … Ako vlada ušutka za njih neugodan medij, to će također biti sudbina drugih medija. Ova bitka se ne može izgubiti – kaže se u pismu.

Vlada je dugo pokušavala staviti pečat na medije. Državna televizija TVP sada je glasnogovornik vladajuće stranke. Prošle je godine državna rafinerija PKN-Orlen otkupila većinu regionalne štampe u zemlji, a mnogi su novinari naknadno otišli.

Ove godine Poljska je pala na 64. mjesto na Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica, sa 18. mjesta koje je zauzimala 2015. godine kada je PiS preuzeo vlast.

Izvor: Politico

About The Author