Uhapšen 21 kurdski novinar optužen za “terorističke” aktivnosti

Novinarska udruženja pozvala su na njihovo hitno oslobađanje jer novinarstvo nije terorizam

Uhapšen 21 kurdski novinar optužen za “terorističke” aktivnosti
Foto: Safejournalists.net

Turska policija uhapsila je 21 kurdskog novinara i medijskog djelatnika u masovnoj operaciji u jugoistočnoj pokrajini Diyarbakir s većinskim kurdskim stanovništvom pod optužbom za terorizam.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njezine turske podružnice oštro su osudile masovna hapšenja novinara na neutemeljenim optužbama i pozivali su na njihovo hitno puštanje na slobodu.

Policija je 8. juna izvršila raciju u domovima nekoliko kurdskih novinara koji rade za prokurdsku novinsku agenciju Mezopotamya, web stranicu Jin News koja je isključivo za žene, produkcijsku kompaniju Pel i novinarsko udruženje Dicle Firat.

Tokom racija policijski službenici su iz novinarskih kuća i ureda za medije zaplijenili računare, hard diskove i drugu opremu za rad.

Sve turske podružnice IFJ-a, Turkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Disk-Basin, Turkiye Gazetciler Cemiyeti (TGC) i Gazeteciler Cemiyeti Dernegi (GCD), jednoglasno su osudile hapšenja kurdskih novinara i korištenje terorizma za kriminaliziranje njihovog novinarstva.

Policija je lokalnim medijima rekla da je operacija ciljana na “strukturu odbora za medije” Radničke stranke Kurdistana (PKK), optužujući uhapšene medijske djelatnike za promoviranje terorističkih aktivnosti.

Turske vlasti nisu otkrile nikakve dodatne informacije o istrazi, što je izazvalo reakciju grupa za ljudska prava i novinarskih sindikata zbog nedostatka transparentnosti, a uhapšeni novinari najavili su da će nastaviti raditi iz zatvora.

– Ekonomska kriza se produbljuje, u toku su vojne operacije, a krenuli su i predsjednički i parlamentarni izbori za iduću godinu. Novinari ih prate i izvještavaju o njima, to bi mogao biti razlog njihovog pritvaranja – rekao je Dicle Fırat Serdar Altan iz Udruženja novinara, koji je među 21 uhapšenim novinarom, dodajući da novinari ovakvim hapšenjima neće biti ušutkani.

Među uhapšenima su još urednici novinskih agencija Mezopotamya Jin Aziz Oruç i Gülşen Koçuk, direktorica Jin News Safiye Alagaş i nekoliko novinara dviju kurdskih agencija, uključujući Ömera Çelika, Suata Doğuhana, Ramazana Gecikana, Esimara Gecikana, Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın i Abdurrahman Öncü, izvještavaju mediji Mezopotamya.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger rekao je da se turske vlasti nastavljaju obračunati s novinarima, optužujući ih da prakticiraju terorizam.

– IFJ se snažno protivi ovim hapšenjima i solidaran je sa svim kurdskim medijskim djelatnicima koji su trenutno u zatvoru jer rade svoj posao. Pozivamo na njihovo hitno oslobađanje i vraćanje cjelokupnog zaplijenjenog radnog materijala. Novinarstvo nije terorizam – poručio je.

Izvor: IFJ

About The Author