TURSKA: Zemlja s najviše zatvorenih novinara

Turska je zemlja sa najviše zatvorenih novinara na svijetu, a prvo mjesto je zadržala i 2018. godine sa najmanje 68 novinara iza rešetaka, saopćio je u četvrtak Odbor za zaštitu novinara (CPJ). Odbor koji se bori za slobodu medija saopćio je da je broj zatvorenih novinara u Turskoj pao u odnosu na prethodne godine i […]

TURSKA: Zemlja s najviše zatvorenih novinara

Odbor koji se bori za slobodu medija saopćio je da je broj zatvorenih novinara u Turskoj pao u odnosu na prethodne godine i da se gotovo svi zatvoreni novinari suočavaju sa optužbama za terorizam, odnosno za članstvo u organizacijama etiketiranim kao terorističkim.

“Tokom godine je zatvoreno ili pušteno na slobodu još desetine ljudi, jer tužioci i dalje traže nalog za hapšenje i podižu nove optužbe, a sudovi su naredili da se neki novinari puste tokom suđenja ili u potpunosti oslobode”, napisao je CPJ.

Mnogi od pritvorenih novinara optuženi su zbog veza sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) ili pokretom Fethullaha Gulena, kojeg Turska smatra odgovornim za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Već treću godinu zaredom, Turska, Kina i Egipat zajedno imaju više od polovine novinara iza rešetaka širom svijeta. Azerbejdžan je ove godine zatvorio 10 novinara, dok Uzbekistan prvi put u posljednjih 20 godina nije imao nijednog zatvorenog novinara.

klix.ba

About The Author