Mijanmarska vojska pucala na učesnike protesta, novinare uhapsili

Zatraženo hitno puštanje novinara na slobodu jer su oni ključni za dokumentiranje vojnih zlostavljanja

Mijanmarska vojska pucala na učesnike protesta, novinare uhapsili
Foto: Ilustracija

Mijanmarska vojska 28. februara pucala je na učesnike protesta koji su okupljanjem izrazili nezadovoljstvo protiv vojne vladavine u više gradova širom zemlje.

Prema Uredu visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija najmanje 18 ljudi je ubijeno, a više od 30 je povrijeđeno.

Korištenje sile protiv nenasilnih učesnika protesta nikada ne može imati opravdanje prema međunarodnim normama o ljudskim pravima, napomenuo je OHCHR.

Navodno je i vojska u Mjanmaru privela nekoliko novinara, od kojih su neki teško pretučeni.

Voditelj programa za Aziju ARTICLE19 Matthew Bugher kazao je da je zastrašujuća upotreba sile protiv onih koji mirno pozivaju na obnovu demokratije i predstavlja monstruozan odnos vojske prema ljudskim životima.

– Jučerašnji tragični događaji pokazuju da generali nemaju namjeru slušati narod Mijanmara i spremni su primijeniti grubu silu kako bi postigli svoje ciljeve – dodao je.

Kako ocjenjuje, hapšenje novinara i napadi na njih posebno su zabrinjavajući s obzirom na ključnu ulogu koju su novinari imali u dokumentiranju vojnih zlostavljanja.

– Mijanmarska vojska mora odmah pustiti sve privedene novinare i omogućiti medijima da rade slobodno, bez prijetnje fizičkim napadom – naglasio je.

Izvor: ARTICLE 19

About The Author