Pogoršavaju se uvjeti za rad stranih medija u Kini

Ukupno 59 posto anketiranih reklo je da su kineske kolege zastrašivane tokom 2020. godine, što je povećanje od 44 posto u odnosu na 2019. godinu

Pogoršavaju se uvjeti za rad stranih medija u Kini

Situacija za strane medije u Kini pogoršana je 2020. godine zbog protjerivanja 18 dopisnika, višestrukih pritisaka, malog broja izdatih viza i ograničenja uvedenih zbog koronavirusa, ocijenilo je udruženje stranih dopisnika.

– Treću godinu zaredom nijedan dopisnik nije izjavio da su se uvjeti rada poboljšali – navodi se u godišnjem izvještaju Kluba stranih dopisnika u Kini (FCCC).

Kina je 2020. godine protjerala najmanje 18 stranih novinara koji su radili za američke dnevne listove New York Times, Wall Street Journal i Washington Post, što je bio odgovor na sličan postupak američkih vlasti prema kineskim novinarima.

Ovo je „najveće protjerivanje stranih novinara od masakra na Tiananmenu prije više od 30 godina“, navodi Klub stranih novinara.

Kina više ne izdaje američkim medijima pres kartice koje su ključne za rad. Kada su nezadovoljne medijskim izvještavanjem novinara, kineske vlasti su nastavile da primjenjuju kaznene mjere tokom 2020. godine.

Uobičajene godišnje pres kartice su za najmanje 13 dopisnika sada izdate na šest mjeseci ili na kraći vremenski period, između ostalog za novinare New York Timesa, Globe and Maila, Monda i Glasa Amerike.

Druga vrsta pritiska je usmjerena na Kineze zaposlene u međunarodnim medijima, a taj pritisak posljednjih godinu dana „povećavan“ je uz prijetnje neobnavljanjem radnih dozvola.

Ukupno 59 posto anketiranih reklo je da su kineske kolege zastrašivane tokom 2020. godine, što je povećanje od 44 posto u odnosu na 2019. godinu.

Koronavirus, koji se u Kini pojavio krajem 2019. godine, nije pomogao situaciji. „Kina koristi pandemiju kao novo sredstvo za kontrolu novinara“, ukazuje Klub stranih dopisnika.

Kineske vlasti su tokom 2020. godine odobrile vrlo mali broj viza novinarima, dok ostale profesije ne podliježu takvim ograničenjima.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova ocijenio je da izvještaj ne počiva na činjenicama i da Peking ne priznaje Klub stranih dopisnika.

Uvjeravajući da je zemlja rado prihvata „novinare iz cijelog svijeta“, portparol je rekao da se vlada „protivi ideološkim predrasudama o Kini, dezinformacijama pod izgovorom takozvane slobode štampe i ponašanju koje krši novinarsku etiku“.

Izvor: N1

About The Author