Izraelska vlada odobrila hitne propise za zatvaranje TV kuće Al Jazeera

Cenzura izvještavanja o tekućem sukobu između Izraela i Gaze

Izraelska vlada odobrila hitne propise za zatvaranje TV kuće Al Jazeera
Foto: Al Jazeera

Izraelska vlada odobrila je mjeru koja će joj omogućiti da privremeno zabrani stranim medijima emitiranje u zemlji tokom vanrednog stanja, ako smatra da mediji štete nacionalnoj sigurnosti.

Mjeru je pokrenuo ministar komunikacija Shlomo Karhi zbog katarske televizije Al Jazeera. Karhi je tokom vikenda optužio Al Jazeeru da svojim izvještavanjem podržava palestinski pokret Hamas.

– Izrael je u ratu na kopnu, u zraku, na moru i na frontu javne diplomatije. Nećemo dopustiti ni na koji način emisije koje štete sigurnosti države. Emisije i izvješća Al Jazeere predstavljaju huškanje protiv Izraela, pomažu Hamas-ISIS-u i terorističkim organizacijama u njihovoj propagandi, te potiču nasilje protiv Izraela – kaže Karhi.

Od svog osnivanja 1996. godine katarska državna Al Jazeera izazvala je kritike nekih jer ne bježi od tema koje su uvredljive i za arapsko društvo i za Zapad.

Katarska televizija se ne libi kritikovati autoritarno vodstvo nekih arapskih zemalja, zbog čega je Saudijska Arabija prije nekoliko godina tražila njihovo zatvaranje.

U aktualnom ratu, kao i u prethodnim izraelsko-palestinskim sukobima, Al Jazeera daje prostora objema sukobljenim stranama, uključujući i vođe Hamasa.

Prema novom pravilniku, ministar komunikacija će, uz saglasnost ministra odbrane, moći narediti distributerima TV usluga da prestanu emitirati ovaj kanal, zatvoriti urede u Izraelu, zaplijeniti opremu i zatvoriti web stranicu ili ograničiti pristup web stranici.

Takvu ministarsku odluku mora odobriti Ratni kabinet i vrijedi 30 dana, a može se produžiti za još 30 dana.

Potez protiv Al Jazeere dolazi usred šireg slamanja suprotnih stavova unutar Izraela. Karhi je također predložio ciljanje svih novinara, uključujući Izraelce, za koje se smatra da “nanose štetu nacionalnom moralu”.

Novinarima i drugim građanima mogli bi biti pretraženi domovi, zaplijenjena imovina i mogli bi biti uhapšeni zbog govora koji vlada smatra nepoželjnim.

Rulja krajnje desničarskih Izraelaca napala je novinara Israela Freya nakon što je izrazio solidarnost s Palestincima pod bombardiranjem u Gazi, prisilivši njega i njegovu porodicu na skrivanje.

Na međunarodnom planu, izvještaji izraelske javne diplomatije osudili su medije jer dobivaju vijesti od “terorističkih organizacija”.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) izrazila je zabrinutost na X-u zbog pokušaja Izraela da cenzurira medijsko izvještavanje o tekućem sukobu između Izraela i Gaze koristeći nacionalnu sigurnost kao izgovor za ograničavanje kritičkih medija koji ne potvrđuju njihove tvrdnje o ratu.
Izvor: Klix/Middle East Eye

About The Author