Vlada Srbije usvojila nacrt novih medijskih zakona

U izmjenama Zakona bio je predviđen i obavezan raspored koji podrazumijeva da prva dva mjesta moraju biti rezervirana za kanale javnog servisa

Vlada Srbije usvojila nacrt novih medijskih zakona
Foto: DW

Na današnjoj sjednici Vlade Srbije usvojen je Nacrt Zakona o informisanju i medijima i Nacrt Zakona o elektronskim medijima. Oni bi sada trebali biti upućeni u Skupštinu Srbije i usvojeni možda već na sljedećoj sjednici parlamenta koja će, kako se špekulira, početi 24. oktobra.

Novi medijski zakoni trebalo bi da urede medijsku scenu u Srbiji i da srbijanske zakone usaglase s evropskom praksom. Međutim, to nije moglo da prođe glatko, pa je vlast nakon završene javne rasprave, tik pred njihovo usvajanje i mimo znanja Radne grupe ubacila pojedine članove i stavove, koji “idu na ruku” samo vladajućoj stranci.

Naime, takoreći „preko noći“ ubačena su dva sporna stava u član 112. i  122. Nacrta Zakona o elektronskim medijima, kojim se suštinski ide na štetu kablovskih operatora, a u korist emitera sa nacionalnom frekvencijom.

Ove izmjene unijete su bez znanja članove Radne grupe koja je radila na zakonima, a nakon što su isplivale u javnost predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izrazili nezadovoljstvo.

Poslije pobune medijske zajednice i dijela opozicije, uslijedio je sastanak u utorak, 17. oktobra, na kome su učestvovali predstavnici Misije OSCE-a, Delegacije EU, ambasade Norveške, Vlade Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kao i predstavnici radnih grupa i novinarskih i medijskih udruženja.

Takođe, u izmjenama Zakona bio je predviđen i obavezan raspored koji podrazumijeva da prva dva mjesta moraju biti rezervirana za kanale javnog servisa, a da na narednim pozicijama moraju biti nacionalne televizije Pink, Prva, B92 i Hepi.

Ono što je na sastanku još dogovoreno, je na neki način „restart REM-a“. Regulatorno tijelo se neće birati kao do sada, ostavljeno je vreme da određeni članovi REM-a završe svoj mandat ili da podnesu ostavke, a zatim će biti izabrani drugi članovi.

Izvor: Nova.rs

About The Author