EU i SAD upozorili Poljsku da ne guši nezavisne medije novim porezom

Poljski mediji nisu izvještavali jedan dan upozoravajući da nije u pitanju porez nego su ulog sloboda i istina

EU i SAD upozorili Poljsku da ne guši nezavisne medije novim porezom

Nakon Evropske unije i američki State Department upozorio je poljske vlasti da ne pokušavaju gušiti nezavisne medije novim porezom pod izgovorom borbe s posljedicama pandemije Covida-19 i poreza za tehnološke kompanije, preko koga se planira preusmjeravanje dijela tog novca provladinim medijima.

– Prijedlog poreza na medije u Poljskoj postavlja pitanja. Naš stav je da je nužno osigurati da društvo ima pristup raznim izvorima informacija i stavovima i slobodnim medijima. To je osnova funkcioniranja demokratske države – kazao je glasnogovornik State Departmenta Nick Price.

Prethodno je predsjednik Odbora za vanjsku politiku američkog Senata Bob Menendez poručio vladajućim konzervativcima iz stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog da nijedna država ne smije zloupotrebljavati gubitke izazvane pandemijom za to da podriva poziciju slobodnih medija.

– Duboko sam uznemiren aktivnostima poljske vlade koja namjerava uvesti novi porez na prihode od reklama u nezavisnim medijima. To može finansijski oslabiti nezavisne medije u Poljskoj, koji su neophodni kao i svakoj demokratiji – kazao je.

Senator je naglasio da podržava poljsko-američko savezništvo, ali da se ono mora temeljiti na poštovanju zajedničkih vrijednosti, kao što je poštovanje slobodnih i nezavisnih medija, zahvaljujući kojima postoji jako građansko društvo te je pozvao vlasti u Varšavi da odustanu od poreza.

Poljski mediji, koji ne spadaju u provladine, osvanuli su u srijedu s crnim naslovnicama u protestu „Mediji bez izbora“ i nisu izvještavali jedan dan zbog prijedloga novog poreza na reklame koji uvodi poljska vlada.

U otvorenom pismu nezavisni mediji upozoravaju da novi porez produbljuje neravnopravno tretiranje medija na poljskom tržištu, u situaciji kada državni mediji dobijaju iz džepa svakog Poljaka čak pola milijarde eura, a privatni mediji bit će opterećeni porezom od oko 250 miliona eura godišnje u predračunu.

– To je jednostavno harač koji udara u poljskog gledaoca, slušaoca, čitaoca i korisnika interneta i također u poljsku produkciju, kulturu, sport i medije. Njegovo uvođenje značit će slabljenje ili čak likvidiranje dijela medija u Poljskoj, što znači ograničavanje mogućnosti društvu da bira sadržaje koji ih zanimaju – objavila je otvoreno pismo privatna televizija, inače u poljskom vlasništvu, Polsat.

– Pozivam vlasti da povuku prijedlog poreza na reklamu. Demokratska većina u Senatu neće prihvatiti napad na slobodne medije – rekao je u obraćanju naciji posredstvom privatnih televizija predsjednik Senata poljskog parlamenta Tomaš Grodski iz opozicione Građanske platforme.

On je podsjetio da je zloslutan mrak vanrednog stanja koje su uveli komunisti u decembru 1983. godine također počeo od ukidanja jutarnjeg dnevnika i isključivanja telefona.

– Sada su zaćutali slobodni mediji. Zaćutali su na trenutak da shvatimo šta je u igri. Nije stvar u novcu, ulog su sloboda i istina – kazao je Grodski i pozvao Poljake da ne slušaju propagandu u državnim i provladinim medijima da se nezavisni bune zato što navodno ne žele da plaćaju porez.

Grodski je rekao da su crni ekrani upozorenje da njihovo crnilo ne bude najava crnih noći autoritarnih vlada čiji naredni koraci bi mogli da budu da isključe internet i dalje ograniče slobode građana.

Kačinjskom i vladajućim konzervativcima najveći trn u oku je nezavisno izvještavanje privatne televizije TVN i njenog informativnog portala TVN24 u vlasništvu američkog kapitala, ali i liberalni list Gazeta viborča i njegova izdavačka kuća Agora u poljskom vlasništvu.

Dosadašnji pokušaji vlasti od 2015. godine da finansijski oslabe TVN ili ih natjeraju na autocenzuru, preko drakonskih novčanih kazni, do sada su propali, jer su se poljske vlasti povlačile kazne čim bi ih upozorila javno američka administracija, tada predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: N1

About The Author