RTRS I BNTV: Zašto građani RS-a ne prepoznaju blagostanje o kojem izvještava entitetski servis?

Premijer i predsjednica Republike Srpske neumorno govore o rastu plata, penzija, broja zaposlenih i izvoza. U tome ih aktivno podržava RTRS, iako je stvarnost sve sumornija

RTRS I BNTV: Zašto građani RS-a ne prepoznaju blagostanje o kojem izvještava entitetski servis?

RTRS: Neprofesionalno o VSTV-u

  1. – 14. februar 2021.

NOVINARKA I PRATILJE: Koji su članovi Ustava BiH i kojih zakona povrijeđeni izborom novog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u izjavama nije naveo Milorad Dodik. Isto nije učinila ni Branka Kusmuk iako je to u više navrata ponovila uz isticanje da su izborom Halila Lagumdžije „Srbima otete sve čelne funkcije u bh. pravosuđu“. Od vlastitih komentara Kusmuk nije stigla da gledateljima prenese šta su u prvom obraćanju medijima kazali Lagumdžija i njegove zamjenice Sanela Gorušanović Butigan i Biljana Simeunović. Imena novih zamjenica predsjednika VSTV-a Kusmuk nije smatrala bitnim izreći, već ih je posprdno nazvala pratiljama. A sve što su naveli kao prioritete u radu VSTV-a u tumačenju Branke Kusmuk su „bajkovita obećanja u Andersenovom stilu“ (Dnevnik 2, 11. februar).

Ovo je ko zna koji po redu primjer neprofesionalnog izvještavanja Branke Kusmuk, no očito je da za takav način rada ima punu podršku uredništva i Dnevnika i informativnog programa RTRS-a.

TREZORSKI ZAPISI: U manje od dva mjeseca, Vlada RS se na domaćem tržištu kapitala emisijom trezorskih zapisa i obveznica zadužila po četvrti put. Sav novac koristi se za budžetsku likvidnost, no to su teme o kojima u Dnevniku nema izvještaja. Umjesto toga, ni ova nedjelja nije prošla bez izjava premijera i predsjednice RS-a koji govore o rastu plata, penzija, broja zaposlenosti, izvoza. Sve u svemu, u RS-u cvjeta blagostanje, samo što ga većina građana ne umije prepoznati.

BEZ NJEGA NE MOŽE: I u ovoj nedjelji bilježimo praksu da se u dnevnicima bilježi svaki Dodikov istup u javnosti. A kada je lider SNSD-a nadahnut, onda i komentira sve čega se u datom trenutku sjeti. U Dnevniku 11. februara komentarisao je odnose RS-a i Kine, ponovo se obrušio na visokog predstavnika Valentina Inzka, potom komentarisao svoj boravak u Bijeljini, onda izbor novog rukovodstva VSTV-a i u konačnici izrazio protivljenje diplomatskoj noti koju je MVP BiH uputio Hrvatskoj.

Izdvojeno

Koliko je daleko Milorad Dodik kadar ići u nipodištavanju BiH čiji je predsjedavajući Predsjedništva, najbolje smo vidjeli na međunarodnoj ZOOM  konferenciji „17 plus 1“, koju je organizirao kineski predsjednik s liderima zemalja centralne i istočne Evrope. Bilo je u najmanju ruku neprijatno vidjeti da jedino on u pozadini nije imao zastavu zemlje koju predstavlja. Na drugoj strani, uz kinesku, tokom obraćanja Xi Jinpinga, jasno je bila istaknuta i zastava BiH. Ova vrsta diplomatskog presedana svakako bi trebala biti prepoznata, no kako je javni servis RS-a samo megafon Milorada Dodika, očekivati tako nešto je, sa žaljenjem konstatujemo, izlišno.

Ocjena: 1

BNTV: I bezazleni sudar važniji od vakcina

  1. – 14. februar 2021.

POČELO JE: U Banjaluci je 12. februara počelo cijepljenje protiv Covida-19. Iako je riječ o tek simboličnom broju od 2.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, namijenjenog zdravstvenim radnicima, ipak je to bio događaj koji je zaslužio „vijest dana“.

Istina je da BiH nedopustivo kasni s početkom imunizacije i da odgovornost za to snose svi nivoi vlasti u zemlji. No to nije argument da se informacija o prvim cijepljenjima nađe tek u dvanaestoj minuti Dnevnika, u okviru dnevnog pregleda stanja u vezi s koronavirusom u BiH, regionu i svijetu, a da prije nje bude emitovana čak i vijest o sudaru nekoliko automobila na području Bijeljine. u kojem, na sreću, nije bilo niti poginulih niti teško ozlijeđenih lica.

OŠTRA RASPRAVA: Rijetke su situacije u Narodnoj skupštini Republike Srpske kada oko nacrta i prijedloga zakona pozicija i opozicija nemaju suprotstavljene stavove. Ipak, u najavama izvještaja sa sjednica parlamenta ovog bh. entiteta očekujemo više kreativnosti od izlizane fraze „Oštra rasprava o …“. Umjesto slaganja suprotstavljenih stavova, bilo bi svrsishodnije gledatelje šire informisati o sadržaju bitnih zakona, potražiti mišljenja stručne javnosti ili organizacija koje se, uz predstavnike vlasti, bave zakonski regulisanom materijom. Kao primjer navodimo izvještaj emitovan u Dnevniku 10. februara kada su izmjene Krivičnog zakonika RS, kojim se uvodi doživotna kazna zatvora, te Zakona o lokalnoj samoupravi ostale tek u domenu nebrojeno puta viđenih jalovih rasprava pozicije i opozicije.

PONOVLJENE INFORMACIJE: BNTV radnim danima u 18 sati emituje informativnu emisiju namijenjenu dešavanjima u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Otuda ne vidimo potrebu da se iste informacije nađu i u Dnevniku 2, tim prije jer se sve češće ponavlja praksa da nema pozadine događaja koji su predmet komentara lokalnih predstavnika vlasti.

Izdvojeno

Prema odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, “diskriminacija u jeziku postoji kada se koristi isključivo jedan gramatički rod kao generički pojam”. No i bez pozivanja na zakonske odredbe, držimo da je odavno sazrelo vrijeme da se funkcije koje obnašaju žene imenuju u ženskom rodu. Željki Cvijanović, funkcija koju obavlja ne bi bila ništa manje uvažavana da je se imenuje predsjednicom, a ne predsjednikom RS-a, a isto važi i za ministrice i parlamentarne zastupnice, direktorice. Ovako, ženski rod ostaje tek za učiteljice te povremeno liječnice.

Ocjena: 2

Komparativna analiza

Uredništva Dnevnika RTRS-a i BNTV-a zauzela su pozicije u rovovima i svim sredstvima favorizuju sopstvene političke opcije. Takvim načinom rada, na gubitku su profesionalizam i gledatelji, kojima se umjesto kvalitetnih informacija svakodnevno servira jalovo političko prepucavanje vlasti i opozicije u Republici Srpskoj. Ono po čemu se razlikuju je činjenica da novinari BNTV-a ipak nikada ne samo da nisu prešli nego se nisu ni približili granici neprofesionalizma čija je na RTRS-u perjanica Branka Kusmuk.

PLUS SEDMICE

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Kakav je odnos nositelja vlasti u BiH, odnosno kako se zarad te iste vlasti štite funkcioneri na visokim pozicijama, slikovito je potvrđeno u izvještaju sa sjednice Doma naroda Parlamenta BiH. Koji je glasovima SNSD-a, HDZ-a i SDA odbio da razmatra prijedlog Predstavničkog doma PS BiH o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića. To što je Ilić osuđen zbog organizovanja nelegalnih igara na sreću, izgleda i nije nešto što bi ga diskvalifikovalo da dalje obavlja svoju funkciju.

 

MINUS SEDMICE

RTRS

Izvještaj Branke Kusmuk o imenovanju novog predsjednika VSTV-a u kojem su po ko zna koji put  pogaženi svi postulati profesionalnog izvještavanja.

BNTV

Izvještavanje o političkim temama sve češće se svodi na puko iznošenje stavova predstavnika vlasti i opširne odgovore opozicije na iste. Analize događaja i načina na koji se oni reflektuju na život građana stoga su već duži period stavljene u drugi plan, što je potvrdila i nedjelja iza nas, naročito u izvještajima o boravku Milorada Dodika u Bijeljini.

About The Author