RTRS I BNTV: Dođu tako vremena kada je kleveta teže krivično djelo od femicida

Entitetske vlasti prvo su ogromnu energiju uložile u kriminalizaciju klevete, a sada imaju brojne zamjerke na uvođenje femicida u Krivični zakonik

RTRS I BNTV: Dođu tako vremena kada je kleveta teže krivično djelo od femicida

 

RTRS: Kontinuirana diskreditacija Suda BiH

  1. septembar – 2. oktobar

IZVJEŠTAJ U SLUŽBI VLASTI: Ukoliko Ajdin Cikota ne razumije šta znači protestni skup, odnosno da na njega nisu mogli izaći svi pripadnici policije, ljekari, medicinske sestre i tehničari te ostali radnici u zdravstvu entiteta Republika Srpska, da radna mjesta nisu mogli napustiti svi zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu, onda je zalutao u novinarsku profesiju. Naime, samo tako može se tumačiti njegov izvještaj o protestima šest sindikata, održanim 29. septembra u Banjaluci, u kojem kaže da su „pojedini članovi sindikata izašli na proteste“. Iz šturih izjava tek dvojice sindikalnih lidera gledatelji nisu mogli saznati da su problemi zbog kojih su izašli na ulicu mnogo složeniji od zahtjeva za povećanje plata. Stoga Cikota tendenciozno prelazi preko podatka da Vlada RS nije ispoštovala sporazum koji je sa sindikalnim  liderima potpisala u junu 2022. godine. Umjesto toga, gledateljima je ponuđen komentar Milorada Dodika, uz podvlačenje da „vlast smatra da su protesti bili nepotrebni“, a zahtjevi sindikata neosnovani, uz navođenje za koliko su procenata plate u spomenutim djelatnostima povećane od 2019. godine. I ponovo tendenciozno otvaranje „pitanja“ da li iza svega stoje strane ambasade, tačnije Ambasada SAD-a, koja želi destabilizovati RS. I to na temelju izjave jednog od sindikalaca koji je kazao da je „dobio telefonski poziv nekog službenika iz američke ambasade za sastanak koji nije prihvatio“.

„HEROJI“ S KOSOVA: I nedjelja iza nas ponovo je potvrdila potpunu otuđenost RTRS-a od građana i gaženje svih postulata na kojima bi trebao da počiva javni servis. Blok vijesti o „srpskim herojima mučki ubijenim od strane kosovske policije“, potom blok izvještaja kojim se nastavljaju pokušaji diskreditacije Suda BiH, odnosno sutkinje Jasmine Ćosić  Dedović, koja bi po optužnici trebala suditi Dodiku, te visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta.

Izdvojit ćemo neke od emitovanih izjava Milorada Dodika. U intervjuu za agenciju SRNA kazao je „kako da vjerujem sudu u kojem muslimani sude“, aludirajući na sutkinju Ćosić Dedović, dok je u RTRS-ovom političkom magazinu Telering rekao da će se Bosna i Hercegovina „prije raspasti nego on biti osuđen“.

Izdvojeno

Na ukrajinsko ratište, tačnije u Dombas, ponovo je stigao „specijalni reporter RTRS-a“ Danijel Simić. I ponovo pokazao nedoraslost zadatku ratnog reportera, pa je jedino što su gledatelji mogli vidjeti bila njegova šetnja kroz nekakvu šikaru, a zatim neukusno smijuljene iz rova ruskih kozaka nakon što je iznad njih, kako je naveo,  preletjela granata.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Vlada protiv sindikata

  1. septembar – 2. oktobar

RASPRAVA O FEMICIDU: Da je vlast bh. entiteta Republika Srpska spremnija riječima nego konkretnim potezima procesuirati nasilje nad ženama uvjerili smo se kroz stavove ministra pravde  Miloša Bukejlovića o inicijativi za uvođenje femicida kao posebnog krivičnog djela. Tvrdnja da je „femicid unijeti u Krivični zakonik RS opasno“, i to dok svjedočimo porastu nasilja nad ženama sa smrtnim posljedicama, još je jedan u nizu primjera otuđenosti vlasti od građana i njihovih interesa.

Iako ne znamo da li je ministar pravde RS-a sukreator Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada organizacija civilnog društva, s obzirom na to da iza istog stoji njegovo ministarstvo, sadržaj predloženih rješenja, ukazano je u izvještaju, najmanje se temelji na pravu. Novinari su i kroz diskusije poslanika vladajuće koalicije pokazali da i oni slijede zadani narativ o opasnosti koja građanima prijeti od civilnog društva koje se finansira djelimično ili u cijelosti iz stranih izvora. Za razliku od RTRS-a, gledatelji su imali mogućnost čuti i izvode iz diskusija opozicije, s pitanjima upućenim ministru o tome kako se finansiraju organizacije koje bezrezervno podržavaju vlast te podsjećanjem da je SNSD godinama primao novčanu podršku NDI-a za edukaciju svog članstva tokom vođenja predizbornih kampanja.

DETALJAN IZVJEŠTAJ: Da je zahtjev šest sindikata iz oblasti zdravstva, policije, uprave i pravosuđa za povećanje plata samo jedno od brojnih otvorenih pitanja zbog kojih su 29. septembra izašli na proteste, gledatelji su podrobno informisani. A sindikalni lideri jasno su poručili da neće odustati od svojih zahtjeva i pristati da ih Vlada RS, koja im je poslodavac, ignoriše i ne želi provesti sporazum koji su s njom potpisali.

O ključnom razlogu zbog kojeg Vlada RS odbija povećati plate budžetskim korisnicima gledatelji su upoznati kako na osnovu redovnog informisanja o kontinuiranom zaduživanju radi održavanja likvidnosti budžeta, tako i na osnovu upozorenja MMF-a da RS, kako bi finansirala ranije podignute kredite, mora smanjiti javnu potrošnju.

PROPAST RAFINERIJE: Izdvajamo i izvještaj o propadanju rafinerija Brod i Modriča. I dok premijer RS-a Radovan Višković uvjerava kako ove kompanije redovno servisiraju svoje obaveze, ekonomski eksperti podsjećaju na akumulirane gubitke koji se broje stotinama miliona maraka, obustavljanje proizvodnje, kao i na to da ni 16 godina od privatizacije nema punih podataka o strukturi vlasništva. Jedino što je poznato jeste da je većinski vlasnik ruska državna kompanija Njeftengazinkor, koja godinama nije ulagala u postrojenja.

Novinari su se bavili i pitanjem političkih preletača, ukazavši kroz niz primjera na promjene stranačkih dresova, istaknuvši da je, kako su naveli, „politika postala pijaca, a obraz najjeftinija roba“.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Godinama forsiran politički narativ o „srpskom Kosovu i Metohiji“, te posebno naglašen zbog stavova premijera Kosova Albina Kurtija, koga Srbija i Srbi na Kosovu optužuju za teror nad srpskim stanovništvom, u cijelosti je preuzet u izvještavanju RTRS-a i BNTV-a. Zbog toga su gledatelji nakon terorističkog djelovanja grupe Srba na području Banjske imali mogućnost čuti samo zvanične stavove Beograda, kao i nastojanja da se po svaku cijenu opravda ubistvo kosovskog policajca, a Srbi koji su bili dio grupe odgovorne za ovaj zločin i koji su ubijeni prikažu kao heroji i nevine žrtve. Stoga i ne čudi što je BNTV donio niz izjava bivših diplomata koji navode kako će se „dešavanja u Banjskoj iskoristiti da se Srbi tretiraju kao teroristi“.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Prilog u kojem se, na primjeru predsjednika RS-a Milorada Dodika, analizira kako se u BiH ne procesuiraju predmeti tzv. „visoke korupcije“ zbog političkog utjecaja na nositelje pravosudnih funkcija.

Minus sedmice

RTRS

Izvještaj Milice Božić sa sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada organizacija civilnog društva. Božić je i više nego pažljivo birala izjave iz rasprave poslanika vladajućih stranaka kojima se nastoji u javnosti stvoriti utisak da su organizacije civilnog društva koje se u cijelosti ili djelimično finansiraju iz stranih sredstava „neprijatelji RS-a“. Slijedom toga, zakon ima za cilj, jedna je od emitovanih izjava, „odbraniti građane od nevladinih organizacija koje putem stranog finansijskog utjecaja potkopavaju suverenitet RS-a“. Emitovane su tek, iz konteksta izvučene, dvije izjave opozicionih poslanika koji su izrazili protivljenje donošenju ovog zakona. Stoga ni rečenice o upozorenjima poslanika PDP-a da se upravo SNSD finansirao sredstvima iz američkih izvora (NDI), ali i da brojne institucije u RS-u primaju međunarodne donacije.

Šta o zakonu misle oni čiji će rad biti ugrožen, jer im, uz ostalo, bez provedenog postupka i prava na žalbu, registrovanim agentima stranog utjecaja, može biti zabranjeno da obavljaju djelatnost, novinari javnog servisa nisu našli za shodno da pitaju.

BNTV

Neprofesionalno izvještavanje o dešavanjima na Kosovu nakon ubistva pripadnika kosovske policije. Gledateljima su prezentirani jedino stavovi srpske strane i svjesno se ignorisala činjenica da su u sukobima ubijeni Srbi bili članovi organizovane terorističke skupine.

 

About The Author