BHT1 I FTV: Blidinje gori, Dodik negira genocid, Schmidt se češlja

Ono što nisu uspjeli masovni odlasci bh. građana i osiromašeno stanovništvo, uspio je Christian Schmidt: probudio je političare koji se burno oglašavaju nakon najavljene reforme Izbornog zakona. Dnevnici FTV-a i BHT-a vrve od reakcija

BHT1 I FTV: Blidinje gori, Dodik negira genocid, Schmidt se češlja
Foto: Faktor.ba

 

FTV: Šta se dešava u bh. Bijeloj kući?

 18.– 24. juli 2022.

 

BITKA ZA DOM NARODA: Nakon što je u medije dospio dokument u kojem se najavljuju nove bonske ovlasti, odnosno izmjene Izbornog zakona koje će nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt, Dnevnici 2 FTV-a postali su poprište bitke za Dom naroda Federalnog parlamenta. Reakcije, strahovi, analize, upozorenja, ali OHR se ne oglašava, sve je samo na nivou spekulacija, a izbori su sve bliže. FTV donosi različite stavove, ali se svi oni zapravo pretvaraju u kakofoniju mišljenja sumiranih u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa, legitimnih predstavljanja i konstitutivnosti, bez najljudskije, jednostavne i razumne reakcije koja će objasniti građanima zašto je ovo njima važno. FTV ipak unekoliko pojednostavljuje nejasnoće – objašnjavajući javnosti šta najavljena izmjena znači iako je sve još uvijek nepotvrđeno iz bh. verzije Bijele kuće.

POŽARI U HERCEGOVINI: Požari su pod kontrolom, požari nisu pod kontrolom, nepristupačan teren, nadljudski napori vatrogasaca, mala korist od helikoptera OSBiH, ali ipak nešto se radi. Kanaderi iz Hrvatske nadlijeću kad imaju vremena – jer i kod njih gori. Hektari i hektari borove šume u Parku prirode Blidinje su nestali, vjetar glavni neprijatelj. Višegodišnji problem nabavke letjelica – i ove godine je sve ostalo na obećanjima. Reporterka Anita Zovko propituje u prilogu zašto nemamo opremu. Ali, nažalost, nemamo odgovor od nadležnih. Hercegovina je u plamenu cijele protekle sedmice, u pomoć su stigli vatrogasci iz drugih krajeva BiH. Uživo s Blidinja reporterka FTV-a Samra Tufek poentira: “Niko se od visokih dužnosnika nije javio i obratio ljudima koji se bore s požarima”. Mi dodajemo: političari se bore za funkcije, za Dom naroda, pa za požar nemaju vremena.

OHR BEZ KOMENTARA: Prostor za spekulacije, otvoren nakon najave bonskih ovlasti o izmjeni Izbornog zakona: prognoze, analize, strah – u čiju korist ide nametanje odluke. Na FTV-u puno reakcija, mnogo sagovornika, pitanje da li je možda rješenje u reduciranju nadležnosti doma naroda. Navodi se kako povjerenje u visokog predstavnika sad gube oni koji su do jučer u njemu vidjeli spas. Možda se, kažu na FTV-u, Schmidt vodi savjetom svog prethodnika Valentina Inzka na kraju mandata: “Nije se rodio ko je svima ugodio.”

Ocjena: 6

BHT1: Sve o toplotnom valu i požarima

 18.– 24. juli 2022.

PROBNI BALON IZ OHR-a: Naravno da i BHT1 prati reakcije na moguću intervenciju Christiana Schmidta. Jedni vide rješenje, a drugi problem. Jednostavno je sve jedna velika nedoumica, i tako nam i BHT1 donosi priče: Kakve poteze planira OHR? Da li je dokument pušten u javnost kao probni balon, upravo i tražeći reakcije političara kako bi se napravila strategija za procese nakon izbora? To zna samo Schmidt. Dobro je postavljen i prilog nakon sastanka u Predsjedništvu s njemačkim parlamentarcima, koji poručuju da treba spustiti loptu te da će u fokusu Schmidtove odluke biti građani BiH. I dalje reporteri nagađaju kako se radi o ispitivanju pulsa javnosti.

POŽARI, TOPLOTNI VAL: I reporteri BHT-a prate sve što se dešava na terenu, u Hercegovini. Odličan sugovornik im je Drago Martinović iz Uprave civilne zaštite ZHK-a, koji jasno objašnjava stanje, govori odakle dolazi pomoć, ali i daje dimenziju čovjeka koji posmatra kako nestaje biljni i životinjski život, a da se ne može puno učiniti. Novinari BHT-a prave i priloge o visokim temperaturama, na koji način da se ljudi bore protiv toplotnog vala – svakodnevni savjeti i upute koji su nam jako važni ovih dana. Reporterka iz Mostara Martina Krišto Antelj pravi dobar prilog o ovome.

NA MARGINAMA: Kako su udarne vijesti požari u Hercegovini i najave izmjena Izbornog zakona, ostale informacije su skrajnute na marginu, ali BHT1 prati i obilježava i godišnjice zločina u Prijedoru i Bratuncu, držeći do kulture sjećanja. Vijesti o prvom postignutom dogovoru iz Ukrajine i Rusije daju malo nade da će izvoz pšenice utažiti glad te smanjiti inflaciju.

Ocjena: 5

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Dok je FTV malo bolje pratio dešavanja i spekulacije o bonskim ovlastima visokog predstavnika i nametanju izmjena Izbornog zakona, BHT1 je više pažnje posvećivao toplotnom valu koji je na vrhuncu: dobri prilozi o preporukama, s relevantnim sugovornicima, savjetima ljekara, izjavama građana o tome kako se štite, gdje borave, kako se rashlađuju. Obje TV kuće dobro pokrivaju požare iz Hercegovine, reporterska javljanja uživo, sumiranje svih akcija gašenja i napokon stižu i pitanja o tome zašto ovisimo o pomoći susjeda.

 

Plus sedmice

BHT1 

Požari na Blidinju i dalje bukte, prijeti ekološka katastrofa, na požarištu su pripadnici civilne zaštite i ministarstva sigurnosti, i napokon evo dobrog priloga o tome zašto nemamo kanadere i drugu opremu već godinama. Procedure su započete, Vlada FBiH je odobrila elaborate, sredstva su osigurana, ali od letjelica ni traga ni glasa. Priča o avionima, radna grupa za nabavku protivpožarnih letjelica i odgovor koji ne zadovoljava – procedure su problem? Priča iz Hercegovine, napokon i prava pitanja pravim sugovornicima, svakako ćemo u narednim danima pratiti da li će dobiti i nastavak na BHT1 dnevnicima.

FTV

Naravno da trebamo pričati o doslovce gorućem problemu: požarima u Hercegovini, a FTV pravi dobar prilog o tome kako prevenirati požar, kakva je kaznena politika, sugovornici su ekološki aktivisti, profesori prava, apeluje se na građane da poduzmu sve što mogu kako ne bi izazvali požare.

 

Minus sedmice

BHT1

Nedostajao je prilog o tome zašto su političari danas toliko glasni povodom najave bonskih ovlasti, a nisu bili jednako bučni povodom brojnih nedaća koje su građane snašle u proteklih godinu dana – od posljedica pandemije do inflacije, divljanja cijena, niskog standarda života. Zašto je važna borba za Dom naroda, a nije za svakog stanovnika BiH koji živi ispod granice siromaštva i pakuje kofere za odlazak iz domovine? Eto, to bi bio dobar prilog u kontekstu svih dešavanja protekle sedmice.

FTV

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici. Javno i u kameru – ovaj prilog je mogao i morao imati veću minutažu, sugovornike, pitanja zašto nema optužnice. Federalna televizija je propustila priliku da da na značaju ovakvom javnom istupu koji i dalje prolazi nekažnjeno. I na kraju, gdje su reakcije iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine?

About The Author