DÉSIR: Biti novinar postalo je jedno od najopasnijih zanimanja

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Désir, upozorio je jučer da se situacija kad je riječ o slobodi medija u posljednje vrijeme pogoršala i pozvao zemlje učesnice te organizacije da stanu uz medije, istakavši da je “obaveza demokratija da prihvate, poštuju i štite raznolikost i slobodu svih glasova”. On je to poručio u obraćanju Stalnom […]

DÉSIR: Biti novinar postalo je jedno od najopasnijih zanimanja

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Désir, upozorio je jučer da se situacija kad je riječ o slobodi medija u posljednje vrijeme pogoršala i pozvao zemlje učesnice te organizacije da stanu uz medije, istakavši da je “obaveza demokratija da prihvate, poštuju i štite raznolikost i slobodu svih glasova”.

On je to poručio u obraćanju Stalnom savjetu OSCE-a, a predstavljajući svoj izvještaj – godinu dana nakon što je preuzeo dužnost – o stanju slobode govora i medija u regionu OSCE-a.

Désir je istakao da je na najvišem nivou angažovan u saradnji sa pet zemalja Jugoistočne Evrope, njihovim vladama i medijskom zajednicom, što je, kaže, rezultiralo napretkom po brojnim pitanjima uključujući reformu javnih medija, jačanje regulatornih agencija i razvoj medijske strategije, a u Srbiji – podrškom medijskoj samoregulativi.

Govoreći o izazovima sa kojima se mediji na globalnom nivou suočavaju, naveo je dalja zatvaranja novinara, zabranu rada novinskih listova, blokiranje informativnih sajtova, sve veće ograničenje pristupa internetu, nove napade na novinare i ubistva.

Désir je rekao i da njegova Kancelarija trenutno radi na obimnom istraživačkom projektu čiji je cilj da se pronađu rješenja i sakupe podaci radi bolje zaštite novinara.

Naveo je i da njegov tim radi na dokumentarnom filmu kojim će, kroz živote novinara koji žive i rade u regionu OSCE-a, prikazati stravične razmjere uznemiravanja na internetu, a film će biti prikazan u decembru u Beču.

bhnovinari.ba

About The Author