Nepalski parlament će raspravljati o kontroverznom IT zakonu

Novinarska udruženja tvrde da je prijedlog zakona u suprotnosti s pravima građana na slobodu izražavanja sadržanima u Ustavu Nepala

Nepalski parlament će raspravljati o kontroverznom IT zakonu
Foto: Madison Inouye/Pexels

Novi prijedlog zakona o informacijskim tehnologijama (IT) o kojem bi trebao raspravljati parlament u Nepalu prijeti da narušiti slobodu medija i izražavanja u toj zemlji.

Međunarodna federacija novinara (IFJ), Federacija nepalskih novinara (FNJ) i Nepalski savez za štampu (NPU) oštro su osudili predloženi novi zakon i pozvali parlament da ga izmijeni kako bi se osiguralo zadržavanje ustavnog prava građana Nepala na slobodu izražavanja.

Taj kontroverzni prijedlog zakona koji je 29. decembra usvojio Odbor za razvoj i tehnologiju Predstavničkog doma (HoR) parlamenta u Nepalu ugrožava slobodu govora na internetu.

Zakon uključuje odredbe za izricanje novčanih kazni do oko 1.000 eura ili zatvorske kazne do pet godina za objavljivanje sadržaja na društvenim medijima za koje vlasti procjene da mogu predstavljati prijetnju za “suverenitet, sigurnost i jedinstvo zemlje”.

Također, prijedlog tog zakonskog rješenja uključuje obvezne odredbe da se medijske kompanije registriraju u Nepalu kako bi otvorile ured u zemlji, a ako to ne učine rad će im biti onemogućen.

FNJ tvrdi da je prijedlog zakona u suprotnosti s pravima građana na slobodu izražavanja sadržanima u Ustavu Nepala te su podsjetili na obavezu pregovora s novinarskim udruženjima propisanu sporazumom, kada je u pitanju donošenje odluka koji se tiču medija i slobode izražavanja.

Nepalski savez za štampu (NPU) proglasio je prijedlog vlade nedemokratskim, jer daje mnogo prostora vlastima da suzbiju slobodu izražavanja i slobodu medija.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger poručio je da je novi zakon o IT-u još je jedan primjer vlada koje pokušavaju suzbiti slobodu izražavanja i utišati kritičke glasove u ime internetske sigurnosti.

Novinarska udruženja pozvala su vladu Nepala da odustane od donošenja zakona i počne šire konsultacije sa zainteresiranim stranama i sindikatima da bi se uradio novi prijedlog zakonskog rješenja koji će poštovati i garantirati slobodu medija i slobodu izražavanja.

About The Author