Otvoren poziv za nagrade za istraživačko novinarstvo SEEMO

Nagrade za izvještavanje u vrijeme pandemije o društveno-ekonomskom utjecaju koronavirusa

Otvoren poziv za nagrade za istraživačko novinarstvo SEEMO
Foto: sampsoniaway.org

Nagrada CEI SEEMO za izvanredne zasluge u istraživačkom novinarstvu namijenjena je promoviranju visokokvalitetnog istraživačkog novinarstva i priznavanju napora medijskih profesionalaca da istraže važne teme, često radeći u teškim uvjetima.

Pandemija Covid-19 rezultirala je socijalno-ekonomskom i zdravstvenom krizom na više nivoa, s učincima na zaposlenost, dohodak, obrazovanje, mentalnu dobrobit, nejednakost u rodnim, dobnim, etničkim i socijalnim grupama.

U tom smislu, CEI SEEMO nagrada za 2021. godinu želi promovirati rad istraživačkih novinara koji su pridonijeli skretanju pažnje na socio-ekonomski utjecaj pandemije na živote ljudi, posebno istražujući priče usredotočene na spol, mlade, manjinske grupe i osobe s invaliditetom.

Poziv je otvoren za državljane 17 država članica CEI: Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.

Nagrada je podijeljena u dvije kategorije i to u za profesionalne novinare u vrijednosti od 4.000 eura i u kategoriji mladi profesionalni novinari (rođeni nakon 1991. godine) u vrijednosti od 1.000 eura.

Za nagradu u prvoj kategoriju mogu se prijaviti kandidati koji su se aktivno bavili istraživačkim novinarstvom u posljednje dvije godine, a još uvijek su aktivni u novinarstvu prilažući dva novinarska rada koja će biti relevantna za ocjenjivanje žirija.

U drugoj kategoriji mogu se prijaviti kandidati koji su bili aktivno uključeni u istraživačko novinarstvo, čak i u kontekstu aktivnosti obuke koje su organizirale škole/univerziteti/nevladine organizacije, i kao rezultat toga, trebali su objaviti barem jednu istraživačku priču koja zadovoljava profesionalne standarde.

Kandidati će ispuniti internetski obrazac za prijavu na https://www.cei.int/contact/application_cei_seemo , uz dostavljanje dokumenta u PDF formatu: biografija, pismo preporuke te do tri novinarska rada u jednom PDF dokumentu (najmanje dva rada za prvu kategoriju i jedan rad za drugu kategoriju).

Prijave se predaju do 31. augusta, a pregledat će ih međunarodni žiri sastavljen od uglednih novinara i medijskih stručnjaka iz regije, koji mogu uključivati i dobitnike prethodnih Nagrada.

Ceremonija dodjele nagrada održat će se tokom Medijskog foruma Jugoistočne Evrope (SEEMF) koji će se održati na jesen ove godine.

Žiri će uzeti u obzir relevantnost pitanja obuhvaćenih izvještajima, koja bi trebala biti usredotočena na ciljne zemlje, kao i na kvalitetu izvještavanja u pogledu dokumentacije, podataka i pisanja.

Također će se procijeniti lični rizici preuzeti tokom obavljanja dužnosti, kao i utjecaj prenesenih poruka na društvo.

Izvor: SEEMO

About The Author