U ZDK i BPK vakcinisani novinari, upućen apel nadležnima u Kantonu Sarajevo

U pojedinim medijima Covid-19 prebolovao je od 70 do 80 posto uposlenika, što ukazuje na izloženost pandemiji

U ZDK i BPK vakcinisani novinari, upućen apel nadležnima u Kantonu Sarajevo

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici organiziralo je vakcinaciju novinara i medijskih radnika protiv koronavirusa medija sa sjedištem u Zenici, dok će novinari iz drugih općina biti vakcinisani u lokalnim domovima zdravlja.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine uvrstio medijske radnike u prioritete za vakcinaciju.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić kazao je da takva odluka nije donesena kako bi se dodvorili medijima, nego zato što su novinari vrlo eksponirani u pandemiji koronavirusa, kao i zdravstveni radnici.

Naveo je da je u pojedinim medijima Covid-19 prebolovao od 70 do 80 posto uposlenika, što ukazuje na izloženost pandemiji. Istovremeno, mediji su dali značajan doprinos informiranju i animiranju građanstva, da se pridržavaju epidemioloških mjera.

– Smatram da je apsolutno opravdano i stručno utemeljeno da novinari budu jedna od prioritetnih kategorija za vakcinaciju – rekao je Jupić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić pohvalio je Krizni štab i INZ što su ispoštovali sve preporuke federalnog nivoa vezane za vakcinaciju i što je ZDK prvi kanton koji je vakcinisao medijske radnike, što mnogi kantoni nisu uopće planirali.

Direktor INZ-a  Senad Huseinagić kazao je da je Vlada ZDK podržala njihov stručni pristup koji neki pokušavaju osporavati, a to je odluka da se u prioritetnu grupu svrstaju i medijski radnici.

Udruženje BH novinari i predstavnici medija s područja Kantona Sarajevo uputili su zahtjev da se novinari i medijski radnici uvrstite na listu prioriteta za vakcinaciju protiv Covida-19.

– Tim postupkom biste spriječili diskriminaciju novinara i medijskih  radnika u Kantonu Sarajevo u odnosu na novinare u drugim dijelovima BiH, a koji su se već vakcinisali radi sigurnijeg obavljanja svakodnevnih novinarskih zadataka – naveli su.

Vlada Federacije BiH dala je instrukciju svim kantonima da donesu odluke o prioritetnim grupama  za vakcinaciju s preporukama da se nakon medicinskih i zdravstvenih radnika, starijih i hroničnih bolesnika, u prioritetne grupe stave policajci, prosvjetni radnici i pripadnici drugih profesija pogođenih Covidom-19 pandemijom.

Većina kantona u Federaciji BiH već je usvojila odgovarajuće odluke i  uvrstila novinare i medijske radnike među „druge profesije pogođene Covidom-19“.

Na osnovu takvih odluka, vakcinisan jedan broj novinara i medijskih radnika iz Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona, a uskoro bi trebala početi vakcinacija i u drugim kantonima u skladu s mogućnostima, odnosno brojem vakcina kojima raspolažu pojedini kantoni.

Novinari i medijski radnici također su ranije uvršteni na liste prioriteta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

– Nažalost, Kanton Sarajevo je uz Tuzlanski kanton ostao praktično jedino područje u BiH gdje takva odluka još nije donesena – upozoravaju iz strukovnog udruženja.

Od početka pandemije do danas na stotine medijskih djelatnika širom BiH tokom obavljanja svojih radnih zadataka zaraženi su koronavirusom, a mnogi su, nažalost, tragično preminuli od posljedica zaraze.

Smatraju da postoje utemeljeni razlozi za stavljanje novinara i svih drugih medijskih djelatnika na prioritetnu listu u rangu s policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima i uposlenicima drugih javnih institucija koji također dolaze u kontakt s velikim brojem osoba.

About The Author