Reporteri bez granica objavili popis neprijatelja slobode medija

RSF napominje da se ne smije dopustiti da njihove metode postanu nova norma

Reporteri bez granica objavili popis neprijatelja slobode medija
Foto: DW

Reporteri bez granica (RSF) prvi put su uvrstili nekog čelnika vlade članice Evropske unije na svoj popis “neprijatelja slobode medija” i to mađarskog premijera Viktora Orbana.

– Otkako su Viktor Orban i njegova stranka Fidesz došli na vlast 2010. godine, korak po korak su stavljali medije pod svoju kontrolu. Javni mediji centralizirani su u državnom medijskom holdingu MTVA koji uključuje i jedinu mađarsku novinsku agenciju MTI – objavio je RSF.

Regionalni mediji u potpunosti su u vlasništvu poduzetnika koji su prijateljski naklonjeni Orbanu, od ljeta 2017. godine do jeseni 2018. godine gotovo 500 provladinih medijskih kompanija spojeno je u holding kako bi se centralno koordiniralo njihovo izvještavanje.

Na listi “neprijatelja slobode medija” nalazi se 37 čelnika država i vlada koji na osobito drastičan način utjelovljuju nemilosrdno suzbijanje slobode medija.

Novi na listi uz Orbana su brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji je više puta huškao protiv medija i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman kojeg RSF optužuje za zločine protiv čovječnosti, među ostalim i za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam također je nova na popisu, a RSF podsjeća da je u kineskoj Posebnoj upravnoj regiji su novine Apple Daily, simbol slobode medije, morale prestati s radom u junu.

RSF objavljuje ovu listu posljednjih 20 godina, a neki od ovih “neprijatelja slobode medija” djeluju više od dva desetljeća, dok su se drugi tek pridružili crnoj listi koja prvi put uključuje dvije žene i evropskog lidera.

Gotovo polovina (17) pojavljuje se prvi put na popisu 2021. godine, koji RSF objavljuje pet godina nakon posljednjeg objavljenog 2016. godine. Prosječna dob onih na ovoj neslavnoj listi je 66. Više od trećine (13) njih dolazi iz azijsko-pacifičke regije.

– Svaki od njih ima svoj stil. Neki nameću vladavinu terora izdavanjem iracionalnih naredbi. Drugi usvajaju pažljivo konstruiranu strategiju koja se temelji na drakonskim zakonima. Sada je najveći izazov da oni plate najveću moguću cijenu za svoje opresivno ponašanje. Ne smijemo dopustiti da njihove metode postanu nova norma – kazao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Izvor: RSF/N1

About The Author