BHT1 I FTV: Denis Zvizdić napustio SDA – a šta opozicija ima reći na to?

BHT1 se nije pretjerano upuštao u pozadinske informacije, niti su ga interesovali motivi zbog kojih visoki funkcioner SDA napušta tu stranku. FTV je bio iscrpniji u obradi, ali i to je bilo neubjedljivo

BHT1 I FTV: Denis Zvizdić napustio SDA – a šta opozicija ima reći na to?
Foto: Vijesti.ba

BHT1: Politički prilozi bez hronologije i dublje obrade

  1. juni – 5. juli 2021.

BIH NA SJEDNICI SB UN-a NIJE TOP TEMA: Sredinom prošle sedmice, Savjet bezbjednosti UN-a raspravljao je o Bosni i Hercegovini, a urednik Milan Đurović nije smatrao shodnim staviti vijest u udarnu špicu. Rijetko kada su region ili naša zemlja u središtu pažnje najvećih sila, pa je nejasno kako je to BHT1 zaključio da diskusija o imenovanju novog visokog predstavnika nije top tema. Nedostatak spoljnopolitičke kulture je sve očigledniji. Inače, na samoj sjednici došlo je do malog diplomatskog rata između predstavnika Rusije i Bisere Turković oko toga da li ona ima pravo da iznosi stav BiH bez saglasnosti jednog člana Predsjedništva. BHT1 je zaključio da su u toku previranja oko imenovanja Christiana Schmidta, ali se nije detaljno upuštao u stvar.

NADLEŽNI SE NE SEKIRAJU: Urednik Đurović nam u petak javlja da je delta soj koronavirusa potvrđen kod hodačasnika iz Međugorja. Nadležni, prenosi BHT1, poručuju da nema mjesta panici, pa se telefonski daje izjava Branislava Zeljkovića iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Zeljković je, kao i uvijek, uprkos niskom procentu vakcinisanih, nezabrinut i smiren. Zdravstvene vlasti razvijenih zemalja ne dijele njegov spokoj. Nažalost, na BHT1 nisu bili oštrijeg tona prema smirenim predstavnicima vlasti. U prilogu su se pojavile i zbunjujuće informacije, pa se na jednom mjestu prenosi izjava infektologa da je delta soj smrtonosniji, dok novinarka bilježi da, iako je novi soj lako prenosiv, nema dokaza da je i fatalniji. Istina, teško je uticati na sagovornika i njegove tvrdnje, ali javnost je već dovoljno zbunjena informacijama o epidemiji koje se mijenjaju iz časa u čas. Možda je ovo bila prilika za duži prilog o delta soju i o svemu što do sada (ne)znamo.

ODLAZI I ZVIZDIĆ, PA ŠTA? Denis Zvizdić je napustio SDA, a to je, očekivano, vijest dana u petak. BHT1 prenosi izjavu bivšeg predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali i Bakira Izetbegovića koji je lakonski reagirao poželivši mu dobro zdravlje. Za analitičare je potez Zvizdića očekivan, a državna televizija se nije više upuštala u motive i okolnosti.

DRUGAČIJE JAVLJANJE: Kako žive migranti u napuštenim objektima u okolici Bihaća? Krajiški reporter Alem Dedić proveo je dan sa ljudima u pokretu koji odbijaju biti u kampovima, pa nam je pokazao kakvi su uslovi i kako žive ovi ljudi, kao i zašto se odlučuju na smještaj u svojoj režiji. Dedić je pravo osvježenje jer je u javljanjima uvijek entuzijastičan, zanimljiv i inovativan. Sada je snimio kako migranti peku kruh i čime se hrane, a okolicu u kojoj žive prikazao je hodajućom kamerom koja ga je pratila dok izvještava. To je sve zajedno bilo veoma atraktivno za praćenje.

OCJENA: 4

FTV: Iscrpnije o odlasku Denisa Zvizdića

  1. juni – 5. juli 2021.

PRAVO NA VETO: FTV je za razliku od BHT1 uvrstio raspravu o BiH na sjednici SB UN-a u udarnu špicu, a sve je ispraćeno naslovima kao što su „Uvjerljiva pobjeda naše države“ i „Milorad Dodik u lockdownu“. U fokusu je bio sukob šefice diplomatije i ruskog predstavnika, a urednik Sanjin Bećiragić procjenjuje da je posrijedi važna diplomatska pobjeda. FTV je bio slobodniji i iscrpniji od BHT1 u naslovima i pripremi jer su na sva zvona objavili da je izostao ruski veto ili snažnija podrška Dodiku, te da je sve stalo samo na teoretiziranju. Ovdje je zanimljivo primijetiti da su dvije javne televizije iznijele suprotstavljene interpretacije o po njima očito ključnom momentu. Dok je FTV prenio da Rusija nije podnijela veto na odluku o novom visokom predstavniku, BHT1 je u prvi plan stavio to da Rusija nije ni mogla podnijeti veto. Za prve je to bio dokaz da izostaje stvarna ruska podrška političkom vrhu Republike Srpske, dok su drugi tvrdili da se radilo o vrsti sjednice na kojoj se veto ne može ni istaći. Kako god, gledatelji su ostali u dilemi. Nažalost, naše javne televizije nemaju spoljnopolitičke dopisnike koji bi svojim autoritetom i znanjem mogli objasniti vijest i kontekst.

A GDJE JE OPOZICIJA? Urednik Bećiragić je odlazak Denisa Zvizdića iz SDA ispratio nešto dužim prilogom od BHT1. Podsjetio je gledaoce na funkcije koje je Zvizdić obavljao, kao i na one na koje je pretendovao. U naslovu je stajalo „Od perjanice do ostavke“, a FTV je više pažnje posvetio i razlozima za raskid koje je sada već bivši član SDA imenovao kao ključne. U izvještajima obje televizije nedostajali su komentari i mišljenja članova opozicije. Šta oni imaju reći i da li se sprema politički transfer?

EKONOMSKE VIJESTI: Urednica Merima Adembegović prikazala je gledaocima procentualno skalu poskupljenja osnovnih namirnica i drugih stavki. Za mišljenje su pitani sindikalci, udruženja potrošača, ali i građani. Poskupljenja su svakodnevna, a najnoviji rast cijena nafte izgleda nije konačan. Dobro je da se ekonomske vijesti probijaju u vrh Dnevnika 2.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: BHT1 se po starom običaju nije pretjerano upuštao u pozadinske informacije, niti su ga interesovali motivi zbog kojih visoki funkcioner SDA napušta tu stranku. FTV je bio iscrpniji u obradi, ali i to je bilo neubjedljivo. Zanimljivo je da su obje televizije propustile napraviti sočni politički prilog u kojem bi se našli i opozicioni lideri koji s pravom mogu likovati nad sudbinom svog političkog protivnika kojeg svako malo napušta neka istaknutija figura. FTV je dao veću pažnju diskusiji o visokom predstavniku na sjednici SB UN-a, a gledaoci su sa dva javna emitera dobili oprečna tumačenja o ulozi i moći Rusije. Prvi su tvrdili da to što nisu iskoristili veto dokaz je da ne podržavaju Dodika koliko on misli, dok su drugi tvrdili da zbog vrste sjednice Moskva veto nije ni mogla uložiti.

Plus sedmice

BHT1

Prilog Alema Dedića o uslovima u kojima žive migranti. Atraktivno i efektno izvještavanje reportera koji odudara od drugih.

FTV

Ekonomske vijesti su sve češće dio sadržaja.

 

Minus sedmice

BHT1

BHT1 se nije upuštao u pozadinu Zvizdićevog odlaska, ili u zakulisne igre na sjednici SB UN-a.

FTV

Obje televizije su propustile u prilogu o Denisu Zvizdiću uvrstiti mišljenja opozicionih lidera.

About The Author