Turska je vodeća zemlja u kršenju prava novinarki

Broj policijskih napada na novinarke na terenu povećao se za 83,3 posto u odnosu na maj

Turska je vodeća zemlja u kršenju prava novinarki

Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ) objavila je izvještaj u kojem je navedeno da je od ukupno 77 slučajeva kršenja prava novinarki širom svijeta najviše njih učinjeno u Turskoj koja je tako dospjela na prvo mjesto neslavne liste kao zemlja s najčešćim slučajevima pravnog uznemiravanja.

Čak 36 od ukupno 77 slučajeva koji uključuju ubistva, otmice, hapšenja i fizičke napade prijavljeni su u Turskoj, a slijedi Pakistan s devet slučajeva.

U Kabulu je Mina Khairi ubijena tokom napada improvizirane eksplozivne naprave (IED). Novinarka koja radila za Ariana Vijesti četvrta je ubijena ove godine. Inače Afganistan je jedna od najopasnijih zemalja za bavljenje novinarstvom.

– Broj policijskih napada na novinarke na terenu povećao se za 83,3 posto u odnosu na maj – napominju iz Koalicije.

Broj fizičkih napada u junu bio je 16, a značajan broj njih prijavljen je u Palestini, gdje su izraelske oružane snage napale nekoliko novinarki, jedan slučaj uključuje seksualno uznemiravanje novinarke koja je pratila proteste u Gazi.

U Turskoj je nekoliko novinarki pretučeno dok su pratile demonstracije žena u Ankari i proteste u Kadıköy u Istanbulu, kao i LGBTI protesta u Istanbulu.

Krajem juna 2021. godine održano je prvo ročište u sudskom postupku pokrenutom protiv 33 novinarke i dva novinara koji su se pridružili maršu za Međunarodni dan žena u martu 2020. godine. Tuženi su zbog “učestvovanja na zabranjenim okupljanjima” i “pružanja otpora policiji”.

Slučajevi kao takvi, u kojima se osporava temeljno pravo na učestvovanje u masovnim pokretima, u Turskoj se događaju vrlo često, a provedba zakona sprječava novinare da obavljaju svoj posao.

Izvjestiteljica Gazete Yolculuk Buse Söğütlü odbacila je te optužbe jer je “maršu prisustvovala prvo kao novinarka, a zatim kao žena” i nadalje izjavila da ove metode zastrašivanja neće spriječiti novinare da izvještavaju o događajima.

Slučajevi pravnog uznemiravanja često su bili povezani s optužbom da su “povezani s terorističkim grupama i šire propagandu”, a protiv novinarke Ayşe Kara pokrenuta je tužba zbog njezinih objava i članstva u Udruženju slobodnih novinara (ÖGC).

CFWIJ se osvrnuo i na suđenje poznato pod nazivom “Slučaj za štampu KCK”, u kojem je devet novinarki i medijskih djelatnica godinama suđeno pod optužbom da su “povezane s terorističkom organizacijom i da su osnovale i vodile oružanu terorističku organizaciju”. Suđenje je odgođeno po 22. put. Sljedeće ročište održat će se 23. novembra 2021. godine.

Izvještaj potiče od nezavisne neprofitne organizacije “Koalicija za žene u novinarstvu” koja želi uspostaviti sistem koji će zadovoljiti potrebe za ravnopravnošću unutar zajednice.

Izvor: Bianet

About The Author