Bivšoj urednici crnogorskog portala ukinut pritvor

Novinarka je uhapšena nakon što je objavila tekst da će pripadnici ROSU-a biti na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan

Bivšoj urednici crnogorskog portala ukinut pritvor

Sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda Miladin Pejović ukinuo je pritvor Anđeli Đikanović, bivšoj glavnoj urednici portala koja je uhapšena nekoliko sati nakon što je objavila tekst o tome da će pripadnici ROSU-a biti na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan.

Tužiteljica Ana Kalezić tražila je određivanje pritvora zbog činjenice da je “osumnjičena novinar i da je kao novinar očigledno iznošenjem lažnih vijesti na portalu elektronskog FOS media izazvala paniku među građanima”.

Pritvor je zatražila i zbog činjenice da je Đikanović duži niz godina novinarka i da je tako očigledno stekla brojne konekcije i poznanstva među osobama koja se bave javnim informiranjem i da joj je pored nespornog prestanka radnog odnosa dostupan veći broj medija prekokojih može da objavljuje tekstove istog ili sličnog tipa.

Sudija Pejović međutim je kazao da za određivanje pritvora potrebno da postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će osumnjičena ponoviti krivično djelo.

– Okolnosti navedene u prijedlogu za određivanje pritvora ne dovode do realnog i objektivno utemeljenog zaključka da će osumnjičena u slučaju odbrane sa slobode ponoviti krivično djelo. U konkretnom slučaju nema tih okolnosti jer osumnjičena do sada nije krivično osuđivana niti se protiv nje vode drugi krivični postupci – naveo je Pejović.

Bivša urednica i novinarka FOS media uhapšena je zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda, nekoliko sati nakon što je objavila tekst “FOS saznaje: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan”.

Pola sata kasnije Vlada Crne Gore i Uprava policije demantirali su te navode, a redakcija “FOS media” izvinila se čitaocima objašnjavajući da im nije bio cilj izazivanje panike kod građana.

Đikanović je nakon hapšenja dala otkaz u tom mediju, a pred tužiteljicom Anom Kalezić negirala je krivično djelo koje joj se stavlja na teret i kazala da cilj teksta nije bio izazivanje panike već objektivno informiranje javnosti.

About The Author