Britanski novinari snimili trenutak kada su izraelske snage ubile nenaoružanog Palestinca

Advokat za ljudska prava Michael Mansfield opisao je ovo ubistvo kao egzekuciju

Britanski novinari snimili trenutak kada su izraelske snage ubile nenaoružanog Palestinca

Britanska TV ekipa snimila je trenutak kada su izraelske trupe ubile Palestinca u Gazi dok je pokušavao doći do članova porodice zarobljenih u kući u zoni aktivnih borbenih dejstava i dok je jasno isticao bijelu zastavu.

Samo nekoliko trenutaka nakon razgovora s novinarom britanske televizije ITV, snimka prikazuje muškarca i još četiri osobe kako polako hodaju ulicom u pokušaju da dođu do kuće u Khan Younisu gdje je njegova porodica ostala zarobljena. Vidi se kako mašu bijelom zastavom i drže ruke u zraku, a zatim se čuje pucnjava.

Strani dopisnik ITV-a John Irvine rekao je da su muškarci “činili sve što su mogli da izgledaju kao da ne prijete” izraelskim vojnicima raspoređenim u blizini i da su “pokušavali nastaviti kretati oprezno”.

Nekoliko minuta ranije, muškarac, identificiran kao Ramzi Abu Sahloul, rekao je ekipi ITV-a: “Izraelci su nam došli i rekli nam da se evakuiramo, ali nisu pustili mog brata van. Želimo otići i pokušati doći do njih”.

ITV je rekao da se snimatelj “okrenuo da snimi posljednju sliku grupe” kada je odjeknula pucnjava. Na snimci se vidi kako se grupa muškaraca saginje i pomiče unatrag dok se čuju pucnji, a zatim se okupljaju oko jednog od njih koji je pao na tlo. ITV je rekao da je to bio čovjek s kojim je njihova ekipa razgovarala i da je on ubijen.

Predstavnici izraelske vojske rekli su da nisu bili upoznati s incidentom i da je video “jasno montiran”.

Vojska je za ITV izjavila: “Imperativ je naglasiti da se alarmantno, klevetničko i grubo krivo opisivanje rata s ovim prezirnim optužbama može smatrati samo produžetkom Hamasovih propagandnih napora da ocrni IDF (Izraelske odbrambene snage) i potkopa naše ciljeve. Cilj je demontirati Hamas i osigurati da taj teroristički entitet više nikada ne bude imao moć izgraditi terorističku vojsku, napadne Izrael, ubija, pali, siluje i otimati Izraelce”.

Govoreći tokom dijela sjednice parlamenta u kojem zastupnici postavljaju pitanja premijeru Stephen Flynn, zastupnik Škotske nacionalne stranke, rekao je da je “pucanje na nenaoružanog čovjeka pod bijelom zastavom ratni zločin” i pozvao premijera Rishija Sunaka da lobira za prekid vatre u Gaza.

Advokat za ljudska prava Michael Mansfield također je snimku opisao kao dokaz ratnog zločina.

– Ova grupa od pet ljudi je nenaoružana, nisu imali nikakvo oružje, mašu bijelom zastavom, ne predstavljaju prijetnju, tako da pucati na njih bez upozorenja, samo tako, to je egzekucija – rekao je za ITV News.

Broj ubijenih Palestinca u Gazi prešao je 25.000. Više od 62.000 je ranjeno od početka sukoba.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak da njegova zemlja neće prestati s borbama u Gazi dok se ne postigne “apsolutna pobjeda”. Njegov komentar došao je dan nakon što je Izrael pretrpio najveći jednodnevni bilans smrtnih slučajeva na teritoriju, kada su ubijena 24 vojnika.

Izvor: ArabNews

About The Author