Međunarodne organizacije uputile pismo EU zbog ubijanja novinara u Gazi

Dok broj poginulih raste, zajedničko pismo Josepu Borrellu poziva na veću podršku novinarima i poštivanje slobode medija

Međunarodne organizacije uputile pismo EU zbog ubijanja novinara u Gazi

Gotovo 20 svjetskih organizacija koje brinu za slobodu medija i novinare uputile su pismo glavnom diplomatu Evropske unije Josepu Borrellu, visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, pozivajući ga da pozove na zaštitu novinara i poštivanje slobode medija tokom rata u Gazi.

U pismu se ističe kako su najmanje 83 novinara i medijskih djelatnika ubijeno od početka rata 7. oktobra – brojka bez presedana koja rat između Izraela i Gaze čini jednim od najgorih pojedinačnih događaja za gubitak novinarskih života u tako kratkom vremenu.

Podsjećaju da je ubistvo tolikog broja novinara u tako kratkom vremenskom periodu bez presedana. Ima očite i duboke implikacije na sposobnost javnosti, uključujući građane EU, da budu informirani o sukobu s lokalnim, regionalnim i globalnim implikacijama.

– Pišemo vam kako bismo vas zamolili da odmah i odlučno djelujete na promicanju uvjeta za sigurno i neograničeno izvještavanje o neprijateljstvima – naveli su.

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ), u prvih 10 sedmica neprijateljstava ubijeno je više novinara nego ikada u jednoj zemlji tokom cijele godine. Četiri novinara ubijena su u napadu Hamasa 7. oktobra, a od tada je ubijeno najmanje 75 novinara, gotovo sve su ubile Izraelske odbrambene snage (IDF).

Sve je više dokaza da je, u nekim slučajevima, IDF namjerno ciljao na te novinare. Vjerodostojni izvještaji organizacija za ljudska prava i medije pokazuju da su napadi IDF-a u južnom Libanonu 13. oktobra u kojima je ubijen Reutersov novinar Issam Abdallah i ozlijeđeno šest drugih novinara Reutersa, Al Jazeere i Agence France-Presse bili nezakoniti i očito namjerni.

IDF također je priznao da je 7. januara namjerno gađao automobil u kojem su se nalazili novinari, ubivši dvojicu novinara i teško ranivši trećeg. U najmanje dva druga slučaja novinari su izvijestili da su primali prijetnje od izraelskih dužnosnika i časnika IDF-a prije nego što su članovi njihovih porodica ubijeni u Gazi.

– Naravno, ciljano ili neselektivno ubijanje novinara, ako je počinjeno namjerno ili bezobzirno, ratni je zločin, a Međunarodni krivični sud je rekao da će istražiti izvještaje o ratnim zločinima počinjenim nad novinarima u Gazi – naveli su u pismu.

Novinari koji izvještavaju o ratu bore se s drugim izazovima osim uvijek prisutnog rizika od smrti. Ti izazovi uključuju odbijanje Izraela i Egipta da međunarodnim novinarima dopuste pristup Gazi osim pod izraelskom vojnom pratnjom (pa čak i tada, uz ograničenje izvještavanja).

Tu su i gašenja interneta koja sprječavaju vijesti i svjedočanstva iz Gaze da dopru do vanjskog svijeta, kao i proizvoljna pritvaranja, te uznemiravanja i zastrašivanja.

Osim toga, izraelska vlada zahtijeva od medija u Izraelu da podnose gotovo svako izvještavanje uredu za “Cenzuru” na pregled, dok zabranjuje izvještavanje o značajnim temama od javnog interesa vezanim uz rat u Gazi.

Također, djelovali su protiv dvojih domaćih medija, na primjer, prijeteći osvetom najstarijim novinama u zemlji, Haaretzu, zbog njihovog izvještavanja o ratu, i prijeteći zatvaranjem lokalnih ureda stranih novinskih agencija.

EU opisuje svoj odnos s Izraelom kao “jedan od najširih i najdubljih odnosa koje EU ima s bilo kojom trećom zemljom na svijetu”. Kao takva, EU će biti ocijenjena na temelju toga kako ovaj odnos može osigurati da sve strane u sukobu poštuju međunarodno pravo, uključujući zaštitu novinara koji su civili i moraju moći slobodno i sigurno izvještavati o svakom aspektu sukoba.

Stoga su EU pozvali da javno pozove sve strane u oružanom sukobu da poštuju pravo novinara da izvještavaju o neprijateljstvima, garantiraju sigurnost novinara, omoguće svim novinarima koji se žele evakuirati iz Gaze da to učine, odreknu se neselektivnog i namjernog ubijanja novinara, odmah i temeljito istražiti sve napade na novinare, te pozovu na odgovornost pojedince za koje se utvrdi da su za njih odgovorni.

Također, potrebno je da EU zahtijeva da Izrael i Egipat međunarodnim novinarima osiguraju nezavisna pristup Gazi, te da Izrael prekine komunikacijske zatamnjenja i poduzme sve potrebne korake kako bi garantirao sigurnost novinara primljenih u Gazu, kao i onih koji tamo već rade.

Pozvali su EU da zahtijeva od Izraela dopusti prolaz lične zaštitne opreme i materijala koji se koriste za prikupljanje vijesti, poput kaciga, pancirnih prsluka, punjača za telefone, eSIM kartica i prijenosnih računala, novinarima u Gazi i na Zapadnoj obali.

– Podržite brze, transparentne i nezavisne istrage o ubistvima svih novinara i okončanje dugotrajni obrazac nekažnjivosti ubistava novinara od strane IDF-a – naveli su u pismu.

Pismo su uputili ARTICLE 19, Udruženje evropskih novinara (AEJ), Kairski institut za studije ljudskih prava (CIHRS), Odbor za zaštitu novinara (CPJ), DEMAS – Udruženje za pomoć demokratiji i ljudskim pravima, Evropska federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Indeks cenzure, Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH), Međunarodni institut za štampu (IPI), Institut za raznolikost medija (MDI), OBC Transeuropa (OBCT), Međunarodni PEN, Savez javnih medija (PMA), Rory Peck Trust (RPT), Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) i Fondacija Daphne Caruana Galizia.

Izvor: EFJ

About The Author