Prva Oscar nominacija za AP za film ’20 dana u Mariupolu’

Film je snimljen tokom prve tri sedmice rata u Ukrajini, početkom 2022. godine

Prva Oscar nominacija za AP za film ’20 dana u Mariupolu’

“20 dana u Mariupolu”, potresna priča Mstislava Černova o ukrajinskom gradu i međunarodnim novinarima koji su ondje ostali nakon ruske invazije, nominiran je za Oscara u kategoriji za najbolji dokumentarac, čime je Associated Press dobio prvu nominaciju za Oscara u 178. godina koliko postoji ova novinska agencija.

Film, urađen u koprodukciji između AP-a i PBS-a “Frontline”, snimljen je tokom prve tri sedmice rata u Ukrajini, početkom 2022. godine. Černov, ukrajinski novinar i redatelj, stigao je u Mariupol sat vremena prije nego što je Rusija počela bombardiranje tog lučkog grada. S njim su bili fotograf Evgeniy Maloletka i terenska producentica Vasilisa Stepanenko.

Slike i priče koje su snimili – smrt 4-godišnje djevojčice, svježe iskopane masovne grobnice, bombardiranje porodilišta – nepokolebljivo su dokumentirale nemilosrdnu stvarnost opsade grada.

– To je gorko-sladak osjećaj jer znamo da ovaj film predstavlja veliku tragediju za čovječanstvo, za Ukrajince. Sve što možemo učiniti je pokušati osigurati da se ova tragedija ne zaboravi – rekao je Černov u intervjuu.

Dodao je da je svaka pojedinačna nominacija, svaka pojedinačna nagrada, svako priznanje za ovaj film znači da su u mogućnosti ispričati priču većem broju ljudi, kako bi bili sigurni da neće biti zaboravljena.

Na isti dan kada je dobio nominaciju za Oscara, saznao je da su njegov rodni grad Kharkiv u sjeveroistočnoj Ukrajini ranije tog dana bombardirale ruske snage. U raketnim napadima ubijeno je šest osoba, a 57 ih je ranjeno, uključujući osmero djece, objavili su Ujedinjeni narodi. Više od 10.000 civila ubijeno je, a gotovo 20.000 ozlijeđeno od početka ruske invazije.

Rad Černova, Maloletke, Stepanenka i Lori Hinnant prošle je godine osvojio Pulitzerovu nagradu za javni interes i zauzelo istaknuto mjesto na Pulitzerovoj nagradi za fotografije vanrednih vijesti. Od premijere filma “20 dana u Mariupolu” na Sundance Film Festivalu prije godinu dana, Černovljev film hvaljen je kao jedan od najvažnijih filmova godine.

Također je nominiran od strane BAFTA-e, Udruženja producenata i Udruženja redatelja za najbolji dokumentarac, a Akademija ga je također uvrstila u uži izbor za najbolji međunarodni film.

U “20 dana u Mariupolju”, Černov, Maloletka i Stepanenko nisu izazvani samo topničkim granatama koje padaju oko njih, već i ruskom blokadom grada. Voda, zalihe hrane i, što je kritično, internet bili su prekinuti od Mariupolja nekoliko dana do invazije. Novinari su morali tražiti mjesta odakle bi slali svoje izvještaje i snimljeni materijal.

– Unatoč iznimno izazovnim okolnostima, tim AP-a iz Mariupolja ponudio je svijetu važan prozor u rusko-ukrajinski rat koji se počeo odvijati. To što je akademija odlučila priznati ’20 dana u Mariupolju’ dokaz je snage novinarstva očevidaca i hrabrosti novinara na terenu – rekla je viša potpredsjednica AP-a i izvršna urednica Julie Pace u izjavi.

Izvor: AP

About The Author