Udruženje BH Novinari oštoro osuđuje napade na BNTV i ATV

Napadnuti su novinari u Tesliću

Udruženje BH Novinari  oštoro osuđuje napade na BNTV i ATV
Foto: BH novinari

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari oštro osuđuje napade na novinarske ekipe BN televizije iz Bijeljine (BNTV)  i Alternativne televizije  iz Banja Luke (ATV), koji su se desili u Tesliću tokom snimanja događaja povezanih sa glasanjem o opozivu sadašnjeg načelnika Milana Miličevića. Ekipa BNTV je napadnuta sinoć, nakon okončanja glasanja, kada je došlo do sukoba  pristalica dvije političke stranke – SDS i SNSD, koje se bore za načelničku poziciju u Tesliću. Novinarima ATV-a je priprijetio danas sam načelnik Miličević tokom snimanja izjave za ovu TV kuću, rekavši kako „nije zadovoljan radom ATV –a“, da je ovo posljednja izjava koju daje i da više ATV neće moći ulaziti u zgradu Opštinske uprave.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim i necivilizacijskim činom vršiti političke pritiske i nasilje nad novinarima, te dovoditi u pitanje njihov slobodan i siguran rad. Fizički napadi i prijetnje su direktan atak na slobodu izražavanja i predstavljaju kršenje prava na infomisanje građana o temama od javnog značaja. Izjašnjavanje građana na referendumu i rezultati glasanja su događaj od iznimne važnosti za sve stanovnike Teslića, zbog čega medijima i novinarima mora biti omogućeno nesmetano izvještavanje i rad u interesu javnosti.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od policijskih organa u Tesliću poduzimanje posebnih mjere zaštite novinara i medijskih ekipa koje izvještavaju iz tog grada, a od Centralne izborne komisije traži sankcioniranje politčara koji svojim postupcima i djelovanjem krše pravo na slobodu informisanja i ometaju medijima pristup mjestima objavljivanja rezultata referenduma u Tesliću.

 Upravni odbor BH novinara

Izvor: BH Novinari

About The Author