SAD ciljaju na Rusiju tehnologijom kako bi izbjegle cenzuru vijesti iz Ukrajine

Virtualne privatne mreže pomažu korisnicima da prikriju svoj ID i promijene lokaciju kako bi zaobišli geografska ograničenja na sadržaj materijala ili izbjegli cenzuru vlasti

SAD ciljaju na Rusiju tehnologijom kako bi izbjegle cenzuru vijesti iz Ukrajine

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država izdvojile su nova, povećana sredstva za tri kompanije kako bi radile na pomaganju Rusima da zaobiđu cenzore i uđu u zapadne medije.

Finansijski napori koncentrirani su na tri korporacije koje grade virtualne privatne mreže (VPN) – nthLink, Psiphon i Lantern – i osmišljene su da pomognu najnovijem porastu njihovih ruskih korisnika, navode izvori.

VPN-ovi pomažu korisnicima da prikriju svoj ID i promijene svoju on-line lokaciju, obično kako bi zaobišli geografska ograničenja na sadržaj materijala ili kako bi izbjegli cenzuru vlasti.

Reuters je razgovarao s rukovoditeljima u bilo kojem pogledu tri VPN-a koje podržava američka vlada i dva službenika u neprofitnoj grupi koju finansira američka vlada – Open Technology Fund (OTF) – koji su izjavili da su aplikacije protiv cenzure doživjele vitalni napredak u Rusiji otkako je predsjednik Vladimir Putin započeo svoj sukob u Ukrajini 24. februara.

Između 2015. i 2021. godine, tri VPN-a su dobile najmanje 4,8 miliona američkih dolara finansiranja, na temelju javno dostupne dokumentacije o finansiranju. Od februara, cjelokupno financiranje dodijeljeno preduzećima poraslo je za gotovo polovinu s ciljem rješavanja porasta potražnje u Rusiji.

Sredstva se izdvajaju iz Američke agencije za globalne medije (USAGM) – kompanije koja nadzire emitere koje podržava američka vlada, zajedno s Glasom Amerike i Radiom Slobodna Evropa sa sjedištem u Washingtonu, koji finansiraju američke vlasti pod nadzorom USAGM-a.

Laura Cunningham, predsjednica OTF-a, izjavila je da je grupa svoju pomoć podigla na tri VPN-a zbog toga što “ruske vlasti pokušavaju cenzurirati ono što njihovi stanovnici mogu vidjeti i reći na internetu s ciljem da zamagli stvarnost i ušutka neslaganja”.

Instrumenti za izbjegavanje cenzure, zajedno s VPN-ovima, koje podržava OTF, u prosjeku su imali više od četiri miliona korisnika u Rusiji posljednjeg mjeseca, dodala je Cunningham.

U saopćenju za javnost, USAGM je dodatno naveo da podržava slučaj širenja instrumenata za zaobilaženje cenzure, zajedno s VPN-ovima. Osim toga, nije dao tačne podatke o njihovom finansiranju.

– Uz eskalirajući napad Kremlja na slobodu medija, vidjeli smo rijedak porast potražnje za ovim instrumentima među Rusima – izjavila je glasnogovornica USAGM-a Laurie Moy.

Rusko resorno ministarstvo nije odgovorilo na upit o ovome, ali u saopćenju za javnost, Kremlj je odbacio optužbe o online cenzuri: “Mi ne cenzuriramo internet. Rusija regulira sigurnu web imovinu, kao mnoge različite nacije na ovom planetu”.

Martin Zhu, direktor inženjeringa u nthLink-u, izjavio je da je broj korisnika njegove aplikacije u Rusiji nedavno porastao nakon što su pomno promovirali informativne web stranice koje finansira američka vlada, slične Glasu Amerike: „Porast je u nekom trenutku bio s 1.000 na 10.000 sljedeći dan, na 30.000 dan nakon toga, te na 50.000”.

Zhu, koji je s Reutersom podijelio povjerljive informacije koje ilustriraju ovaj porast broja kupaca, izjavio je da bi se njegova kompanija obično borila za funkcioniranje unutar Rusije bez novčane pomoći američkih vlasti.

Nigel Gibbs, službenik za odnose s javnošću za VOA, izjavio je da često promovira tri VPN-a u svojoj zajednici i da je u svaki od njih ugradio jedan, Psiphon, odmah u aplikaciju VOA za pametne telefone.

Mike Hull, izvršni direktor Psiphona sa sjedištem u Torontu, izjavio je da je najnovije finansiranje američkih vlasti bilo “instrumentalno”, dodajući da više od 1,3 miliona Rusa dnevno koristi Psiphonovu zajednicu.

Putin je još 2017. godine potpisao uredbu kojom se zabranjuje korištenje VPN-ova, a 2019. godine Rusija je zaprijetila da će potpuno blokirati ulazak u niz modernih VPN-ova. Čak i tako, aplikacije su se nastavile tiho koristiti u Rusiji.

Izvor: Reuters

About The Author