EU poziva Google i Facebook da označe sadržaj generiran umjetnom inteligencijom

Poziv dolazi usred borbe protiv dezinformacija iz Rusije, dok je Twitter upozoren da poštuje nove zakone o digitalnom sadržaju

EU poziva Google i Facebook da označe sadržaj generiran umjetnom inteligencijom
Foto: CBS News

Evropska unija pozvala je kompanije društvenih mreža, uključujući Google i Facebook, da bez odlaganja počnu označavati sadržaj i slike koje je generirala umjetna inteligencija kao dio paketa mjera za borbu protiv lažnih vijesti i dezinformacija iz Rusije.

U isto vrijeme, EU je upozorila Twitter da će se suočiti sa sankcijama ako ne bude radio u skladu s novim zakonima o digitalnom sadržaju koji stupaju na snagu u cijelom bloku 25. augusta.

Kompanija Elona Muska napustila je takozvani kodeks prakse EU-a prije dvije sedmice i mogla bi biti kažnjena sa do šest posto globalnih prihoda (145 miliona funti, na temelju nedavne procijenjene zarade) ili će biti zabranjeno njegovo korištenje u cijeloj EU ako ne radi u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama.

Kao dio širih napora u borbi protiv ruskih dezinformacija, EU je također zatražila od Facebooka i drugih da ulože više resursa u provjeru činjenica u sadržaju na jezicima manjina i u istočnoj Evropi, gdje se ruske kampanje dezinformacija smatraju prijetnjom.

– Rusi žele je podršku javnog mnijenja naših građana za podršku Ukrajini – kazala je potpredsjednica Evropske komisije Věra Jourová najavljujući novi paket sankcija.

Općenito se smatra da je EU predvodnik u regulaciji tehnoloških kompanija i razvija zasebne zakone o umjetnoj inteligenciji koji se smatra putem za pripremu za novi regulatorni režim.

Twitterova odluka da odustane od dobrovoljnog kodeksa viđena je kao neprijateljski potez, a Jourová ga je opisala kao “pogrešku”, dok mnogi vjeruju da Komisija neće oklijevati da zabrani Twittera kako bi poslala jasnu poruku da se novi zakon o digitalnim sadržajima mora poštovati.

– Twitter je izabrao teži put. Izabrali su sukob. To se jako primijetilo u Komisiji. Znam da je zakon dobrovoljan, ali napuštanjem zakona Twitter je privukao veliku pažnju, a njegovo djelovanje i usklađenost sa zakonima EU-a bit će strogo ispitano – rekla je Jourová.

EU traži od kompanija da označe AI sadržaj na smislen način koji će se registrirati kod korisnika. Žele da korisnik može “jasno vidjeti” da sadržaj nisu proizveli stvarni ljudi i da bude označen riječima kao što je “ovo govori robot”.

Jourová je rekla da se društvene mreže moraju boriti protiv potencijalne “tamne strane” umjetne inteligencije, koja ima potencijal lažirati događaje i glasove u roku od nekoliko sekundi.

Izvor: The Guardian

About The Author