BH novinari upozoravaju da novi zakon o javnom redu i miru u KS krši slobodu izražavanja

Zabrinjava to što MUP KS kao prekršajna djela definira ozbiljne prijetnje, vrijeđanje osjećaja građana iz mržnje, iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti

BH novinari upozoravaju da novi zakon o javnom redu i miru u KS krši slobodu izražavanja
Foto:ba.n1info.com

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) pozvali su Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i ministra Admira Katicu da povuku predloženi Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, jer predložena zakonska rješenja duboko zadiru u pravo na slobodu izražavanja i mišljenja, kao i ključne vrijednosti slobodnog rada medija i društvenih mreža u demokratskim društvima bez miješanja javne vlasti i neproporcionalnih ograničenja.

Podsjećaju da se u Nacrtu ovog zakona predlaže da prekršaji protiv javnog reda i mira mogu biti počinjeni i putem sredstava javnog informiranja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava elektronske komunikacije.

– Takvim odredbama MUP KS proglašava medije i internet „javnim mjestom“ na jednak način kao što je to ulica, park, kafana ili bilo koje drugo mjesto gdje se okupljaju ljudi, ostvaruju fizički kontakti i gdje može doći do počinjenja prekršaja na štetu ljudi i/ili oštećenja imovine – naveli su u saopćenju.

Za Upravni odbor BH novinara posebno je zabrinjavajuće to što MUP KS  kao prekršajna djela definira ozbiljne prijetnje, vrijeđanje osjećaja građana iz mržnje, iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti i tvrđenja kojima se onemogućava ili ometa provođenje odluka i mjera nadležnih javnih organa.

Kažu da su neka od navedenih prekršajnih djela već regulirana krivičnim zakonima i građanskim parnicama o kleveti u Bosni i Hercegovini (ali i drugim državama), te je izlišna njihova ponovna regulaciju kroz prekršajno zakonodavstvo.

Naglašavaju i da je prekršaj širenja lažnih vijesti u demokratskim zemljama propisan isključivo za javne skupove i sve druge događaje na javnim mjestima, dok vijesti objavljene u medijima ili na društvenim mrežama „po prirodi stvari“ ne mogu uzrokovati takve posljedice za javni red i mir.

BH novinari su izrazili bojazan da se, pod krinkom širenja lažnih vijesti i mogućeg izazivanja straha ili panike kod građana, zapravo kriju namjere zakonodavca da medijima i građanima u Kantonu Sarajevo ograniči pravo na slobodu izražavanja, na slobodu kritike i debate o temama od javnog interesa, kao što su odluke i postupci iza kojih stoje sarajevske kantonalne vlasti.

Zato su izrazili očekivanje da će se nastaviti dijalog s medijskom i pravnom zajednicom i civilnim društvom, i s dužnom pažnjom razmotri i prihvati primjedbe na sporni Nacrt zakona prije njegovog podnošenja Vladi KS, te u konačnici iz teksta zakona potpuno izostavi medije, društvene mreža i druga sredstva elektronske komunikacije.

About The Author