Porast govora mržnje i zločina iz mržnje u mnogim dijelovima Evrope

Velike platforme poput Twittera misle da imaju svoje zakone, ali nemoguće je biti platforma kao Twitter i ne poštovati zakone

Porast govora mržnje i zločina iz mržnje u mnogim dijelovima Evrope
Foto: Kacper Pempel/Reuters

Vijeće Evrope izrazilo je danas zabrinutost zbog porasta govora mržnje i zločina iz mržnje u mnogim dijelovima Evrope što se posebno odnosi na online prostor gdje je linija između slobode govora i govora mržnje tanka.

Kako je danas na online konferenciji za novinare kazao specijalni predstavnik za antisemitske, antimuslimanske i druge oblike vjerske netrpeljivosti i zločina iz mržnje pri Vijeću Evrope Daniel Holtgen zakoni koji vladaju u Evropskoj uniji se kreiraju u Silikonskoj dolini.

Time je aludirajući na velike kompanije poput Twittera, Facebooka i drugih društvenih mreža koje su posljednjih nekoliko godina suočene s optužbama za stvaranje online prostora za podsticanje na govor mržnje.

– Naredne godine planiramo objaviti preporuke vezane za suzbijanje antisemitizma i antimuslimanskog govora mržnje – dodao je Holtgen, ističući da fenomen govora mržnje protiv muslimana u virtualnom prostoru još uvijek nije dovoljno istražen na čemu intenzivno rade.

U kontekstu mandata specijalnog predstavnika i njemačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, na pres konferenciji se obratio specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za slobodu vjeroispovijesti Ahmed Shaheed koji je predstavio svoj najnoviji izvještaj o antimuslimanskoj mržnji.

Shaheed je zaključio da je došlo do porasta broja incidenata motiviranih mržnjom protiv muslimana.

– Važno je naglasiti da treba biti omogućeno kritiziranje vjere i vjerskih načela, ali bez napada na pojedinačne osobe ili podsticanja na nasilje protiv vjerskih grupa zbog njihove ideologije – kazao je Shaheed.

Dodao je da je jedna od grupa koje su najveće žrtve antimuslimanskih zločina iz mržnje žene, posebno u u virtualnom svijetu.

Predsjednica Asocijacije francusko-jevrejskih studenata „Union des Etudiants Juifs de France“ Noémie Madar kazala je da je ta organizacija 2014. godine već pokrenula sudski postupak protiv ilegalnog govora mržnje na Twitteru.

– Ne može se dovoljno istaći da treba poštovati zakon države u kojoj zarađujete novac. Velike platforme poput Twittera misle da imaju svoje zakone. Nemoguće je biti platforma kao Twitter i velika kompanija i ne poštovati zakon – kazala je Madar.

Govoreći u svojstvu predstavnika predsjedavajućeg OSCE-a u borbi protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije Regina Polak naglasila je važnost međureligijskog dijaloga u borbi protiv „netolerancije, antisemitizma, mržnje usmjerene prema muslimanima, kršćanima i drugim vjerskim grupama.“

– Iako je evidentan pad broja osoba koje su religiozne na evropskom kontinentu, netrpeljivost između pojedinih vjerskih grupa je i dalje problematična. Veoma je važno da se interreligijski dijalog odvija između vjerskih predstavnika i sekularnih čelnika država, zvaničnika i slično – dodala je Polak.

Izvor: Fena

About The Author