Facebook će finansirati regionalni australski novinski fond

Dio je to njihovog, kažu, kontinuiranog ulaganja u australsko novinarstvo i međusobne saradnje s medijima za izgradnju održivih poslovnih modela

Facebook će finansirati regionalni australski novinski fond

Facebook će osigurati novac za “fond za inovacije” za 170 regionalnih australskih novina u okviru planiranog sporazuma o licenciranju, saopćile su stranke u pregovorima, nazivajući taj potez pokazom saradnje između kompanija društvenih medija i lokalnih izdavača.

Ovaj potez donosi osnovni element nizu dogovora koje je Facebook najavio u Australiji otkako je država donijela zakon o obavezi pregovaranja Google Alphabet Inc (GOOGL.O) o plaćanju sadržaja medijima ili riskira arbitražu koju će provoditi vlada.

Otkako je zakon stupio na snagu u februaru, dominantni izdavači vijesti poput News Corp, Nine Entertainment Co Holdings Ltd (NEC.AX) i Australian Broadcasting Corp potpisali su ugovore ili pisma namjere s velikim tehnološkim kompanijama.

Uvjeti ugovora, uključujući vremenski okvir, iznos novca i način na koji će se podijeliti ili potrošiti novac iz fonda, ali ti podaci nisu objavljeni u zajedničkoj izjavi u kojoj se navodi da su stranke potpisale pismo namjere o postizanju sporazuma.

– Ova podrška finansiranju pomoći će članovima Country Pressa Australije (CPA) da izgrade svoje digitalno poslovanje i dosegnu novu publiku – kazao je Andrew Hunter, čelnik Facebookova partnerstva za Australiju i Novi Zeland.

Napominje da je to dio njihovog kontinuiranog ulaganja u australsko novinarstvo i dio međusobne saradnje s medijima za izgradnju održivih poslovnih modela.

Predsjednik CPA-a Andrew Manuel rekao je da će finansiranje Facebooka pomoći u održavanju izvornog novinarstva od javnog interesa u mnoštvu regionalnih i lokalnih zajednica gdje su objavljivane novine članova tog tijela.

Prije donošenja australskih zakona, Facebook i Google vodili su kampanju protiv njih, uključujući i potez Facebooka da nakratko ukine sav sadržaj iz feedova vijesti u zemlji.

Američke su kompanije otada postigle neke ugovore, iako su manji izdavači rekli da još uvijek nisu uspjeli doći do pregovaračkih stolova.

Izvor: Reuters

About The Author