Vlasti u Egiptu pustile iz zatvora trojicu novinara

Oni su oslobođeni dok traju istrage povodom inicijalnih optužbi o zloupotrebi društvenih mreža i pridruživanju terorističkoj grupi

Vlasti u Egiptu pustile iz zatvora trojicu novinara

Egipatske vlasti oslobodile su u trojicu novinara koji su proveli u zatvoru oko godinu i po dana u odvojenim slučajevima, saopćio je šef sindikata medija Dia Rašvan.

Rašvan je objavio slike na kojima su prikazana trojica novinara u bijelim zatvorskim uniformama dok se na ulici grle sa članovima svojih porodica, prenio je AP.

Oni su oslobođeni dok traju istrage povodom inicijalnih optužbi o zloupotrebi društvenih mreža i pridruživanju terorističkoj grupi, što je referenca za “Muslimansko bratstvo”.

Novinari Amer Abdel Moneim, Hani Greiša i Esam Abdin tek trebaju da budu izvedeni pred sud.

Egipat je proglasio “Muslimansko bratstvo” za terorističku organizaciju 2013. godine.

Vlasti su prije nekoliko dana pustile iz zatvora 41 pritvorenika, uključujući nekoliko istaknutih pisaca i aktivista, koji su bili iza rešetaka mjesecima, također bez suđenja.

AP prenosi da predsjednik Egipta Fatah el Sisi počinje da uvažava kritike na račun svoje administracije. El Sisi je obnovio rad predsjedničke komisije za pomilovanje i imenovao njene nove članove.

Ova komisija, zadužena za razmatranje slučajeva zatvorenika koji su zadržani zbog političkih krivičnih djela, osnovana je 2016. godine, ali je uglavnom bila neaktivna u prethodnih nekoliko godina.

Izvor: AP/RSE

About The Author