ISTRAŽIVANJE: Sloboda medija na niskom nivou i u kontinuiranom padu

Sloboda medija u Srbiji je na vrlo niskom nivou i u kontinuiranom je padu posljednjih godina, jedan je od zaključka danas predstavljenog istraživanja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u kojem se ocjenjuje i da državni zvaničnici ne razumiju ulogu novinara u društvu i da rijetko i selektivno osuđuju napade na predstavnike medija. Istraživanje “Indikatori za […]

ISTRAŽIVANJE: Sloboda medija na niskom nivou i u kontinuiranom padu

Sloboda medija u Srbiji je na vrlo niskom nivou i u kontinuiranom je padu posljednjih godina, jedan je od zaključka danas predstavljenog istraživanja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u kojem se ocjenjuje i da državni zvaničnici ne razumiju ulogu novinara u društvu i da rijetko i selektivno osuđuju napade na predstavnike medija.

Istraživanje “Indikatori za nivo slobode medija i bezbednosti novinara 2018”, predstavljeno je na skupu u Beogradu.

Autorica istraživanja Marija Vukasović navela je da su od početka godine u NUNS-ovoj bazi zabilježena 93 slučaja napada i pritisaka na novinare, ali da taj broj nije konačan i da rade na još dva slučaja.

Ukazala je i da je od 2016. zabilježeno 70 slučajeva pritisaka i napada na novinare od strane javnih funkcionera i da je najteža situacija na lokalu.

U istraživanju je navedeno da novinari dugo rade u teškim uslovima i da su pod stalnim pritiscima koji više nisu direktni, već da “novinari unaprijed znaju šta je dozvoljeno pisati, a šta nije”.

Cjelokupno istraživanje NUNS-a bit će objavljeno na srpskom i engleskom jeziku na sajtu safejournalists.net.

Više na safejournalists.net

About The Author