POLITIČKE EMISIJE: Prelijetanje NATO-ovih aviona i revizija tužbe protiv Srbije

Koje su implikacije presude Stanišiću i Simatoviću? Kako je Munir Alibabić prikupljao dokaze protiv najviših funkcionera SDS-a i generala Vojske RS-a? Šta je ruski ambasador poručio građanima BiH?

POLITIČKE EMISIJE: Prelijetanje NATO-ovih aviona i revizija tužbe protiv Srbije
Foto: Hayat.ba

 

TV HAYAT: “Istraga sedmice”, 4. juni

NIŠTA OD NAPLATE ŠTETE OD SRBIJE: Državljani BiH u trenutnim okolnostima ne mogu dobiti tužbu za naplatu štete od Srbije, bez obzira na konačnu presudu Haškog suda kojom su bivši zvaničnici Službe bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović proglašeni krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Ovo je jasan stav advokatice Senke Nožice, koja savjetuje građanima da ne nasjedaju na ubjeđivanje pravnih meštara koji će pokušati ubijediti ljude u BiH da pokrenu pravne procese koji bi bili skupi i dugotrajni, a bezuspješni. Profitirali bi jedino pravni zastupnici žrtava. U emisiji “Istraga sedmice”, urednik Avdo Avdić je razgovorom s dvije advokatice – Senkom Nožicom i Ninom Kisić – pokušao rasvijetliti implikacije spomenute presude na državu BiH i njene građane.

PROPALA REVIZIJA: Nezaobilazna tema bila je i propala revizija tužbe protiv Srbije za genocid u BiH. Avdića je zanimalo mišljenje gošći o tome da li je BiH u ovom predmetu napravila pravne propuste. Nožica smatra da se desilo “nešto što nije u redu”. Bilo je, kaže, logično dobiti i ovu tužbu zbog ranije presude za genocid u Srebrenici. Tvrdi da su napravljene neke kapitalne greške, ali “ne zna šta se tu desilo”. Avdić nije insistirao na tome da gošća precizira ko je i kako pogriješio.

Kisić je bila nešto konkretnija odgovarajući da je u periodu 2004-2006. trebalo preciznije identifikovati dokaze u tužbi BiH protiv Srbije. Nakon Avdićevog opravdanog zahtjeva da gošća  pojasni na šta misli, ona kaže da je u procesu protiv Slobodana Miloševića trebalo identifikovati materijalne dokaze i pozvati ključne svjedoke koji bi svjedočili u korist BiH.

SPORNI AGENT BiH: Ovdje je razgovor ipak skrenuo s propale revizije iz 2017. na proces koji se odvijao mnogo ranije. Kada mediji aktueliziraju temu revizije koja je završila potpunim neuspjehom, opravdano je pitati ko je kriv za proceduralne greške, zašto je imenovanom agentu BiH pred Haškim sudom, Sakibu Softiću, osporen legalitet, ko je odgovoran za ovaj pravni fijasko.

 

FACE TV: “Centralni dnevnik”, 2. juni

OBAVJEŠTAJAC U LOVU NA HAŠKE OPTUŽENIKE: I u ovoj je emisiji urednik Senad Hadžifejzović imao ekskluzivnog gosta – bivšeg obavještajca Službe državne bezbjednosti (SDB) Sarajevo Munira Alibabića Munju. Govorio je o tome kako je prikupljao dokaze protiv najviših funkcionera SDS-a i generala Vojske RS-a koji su kasnije korišteni u predmetima pred Haškim sudom, uključujući i onaj protiv Stanišića i Simatovića. Potom i kako su pratili i locirali osumnjičene ratne zločince koji su se skrivali u Srbiji.

FACE TV SE POZIVA NA GOSTA, A GOST NA FACE TV: Iako gost nije pravnik, Hadžifejzović ga pita o razlozima propasti revizije tužbe protiv Srbije. Alibabić bez zadrške odgovara da je Bakir Izetbegović izdajnik. Tvrdi da su se on i njegovi saradnici svjesno upustili u postupak za koji su znali da će propasti. Naravno, Hadžifejzovića zanimaju motivi – zašto bi to uradili? To Alibabić ne zna. O motivima, kaže, može samo nagađati, pa o njima nije dalje razgovaralo u emisiji. Međutim, izjavio je da je Izetbegović bio u dosluhu s Aleksandrom Vučićem. Dokaz za ovu tvrdnju mu je izvještavanje FACE TV-a. Priča kako je bio iznenađen kada je na ovoj televiziji čuo da je Izetbegović u dosluhu s Vučićem, kojeg je obavijestio da od revizije neće biti ništa. Dakle, FACE TV se poziva na šokantno svjedočenje bivšeg obavještajca koji direktno naziva Izetbegovića izdajnikom, a taj svjedok istu tvrdnju dokazuje ranijim izvještajem ove televizije.

 

RTRS: “Pečat”, 1. juni

PRIJETNJA NATO-a TERITORIJALNIM INTEGRITETOM BiH: U kakvoj su vezi japanske kamikaze u Pearl Harboru, talibani i povećan broj djece oboljele od karcinoma u RS-u? Novinar Gvozden Šarac i njegovi izvori poveznicu su našli u nedavnom prelijetanju američkih bombardera zračnim prostorom BiH. Za Šarca nema dileme: vježba nije znak nikakvog prijateljstva ni podrške NATO-a BiH, nego je prijetnja RS-u, pokušaj zastrašivanja. Jer, NATO je neprijatelj.

NATO je 1999. bombardovao Srbiju. NATO 2013. prijeti RS-u. Šarac ne spominje razlog bombardovanja 1999. godine. Ne obrazlaže ni zašto je podrška NATO-a teritorijalnom integritetu BiH toliko problematična za vlast RS-a. Autor priloga pravi se nevješt pa pita kako će američki bombarderi utvrđivati teritorijalni integritet BiH. Jer on, eto, ne zna da teritorijalni integritet BiH ne treba utvrđivati. Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov odavno javno šalje naputke i građanima i vlasti u BiH šta bi, odnosno šta ne bi trebali raditi u različitim segmentima koji se tiču budućnosti ove države, pa bi bilo iznenađujuće da nije komentarisao i ovaj događaj. Njega je protumačio kao provokaciju i prijetnju, poredeći ga ni manje ni više nego s napadom na Pearl Harbor, a onda i s terorističkim napadima talibana. Ni ovaj prilog nije prošao bez Dodika. Slušamo njegovu izjavu da je NATO krivac za povećan broj djece oboljele od malignih bolesti u RS-u. Tu je i izjava zastupnice SNSD-a u Parlamentu BiH Sanje Vulić o NATO-ovom zastrašivanju Srba.

 

ZAKLJUČAK: U “Istrazi sedmice” televizije Hayat, o implikacijama presude Stanišiću i Simatoviću govorile su dvije advokatice – Nožica i Kisić. Za razliku od jasnog odgovora da u ovim okolnostima nije izgledno dobijanje tužbi za naplatu štete od Srbije, odgovori na pitanje o razlozima propasti revizije presude protiv Srbije iz 2017. ostali su zamagljeni. Bilo je pravnih propusta, ali je ostalo nedorečeno kojih i čijih. U “Centralnom dnevniku” FACE TV-a ekskluzivan gost. Bivši obavještajac otvoreno je govorio o praćenju haških optuženika i pribavljanju dokaza korištenih u sudskim procesima. Izetbegovića smatra ne samo odgovornim za propast revizije presude protiv Srbije nego i da je to uradio namjerno. Ali, argumentacija za ovu tvrdnju je slaba. U “Pečatu” RTRS-a, novinar, SNSD-ovci i ruski ambasador ljuti na NATO zbog zastrašivanja RS-a teritorijalnim integritetom BiH.

About The Author