REZULTAT IZ GUD: Što sakrije RTRS, razotkrije FTV

Plus nedjelje

RTRS
Kultura rijetko dobija prostor u centralnom dnevniku. Stoga izdvajamo izvještaj novinarke Marine Majkić Miletić o pregledu najčitanijih knjiga u prošloj godini. Novinarka je izdvojila najzanimljivije naslove te razgovarala s knjižarima i bibliotekarima kako bi gledaoce upoznala šta je to za čitatelje bilo najzanimljivije.
FTV
Izvještaj novinarke Nađe Ridžić o porastu zavisnosti od klađenja na području Srednjobosanskog kantona. Novinarka je tu tezu izgradila iznoseći i poredeći podatke o broju stanovnika, kladionica te milionskih iznosa koje građani ostavljaju u njima.

Minus nedjelje

RTRS
Cijeli Dnevnik 2 emitovan 30. decembra.
FTV
Nijedan prilog ne stavljamo u ovu rubriku.

REZULTAT IZ GUD: Što sakrije RTRS, razotkrije FTV

RTRS: Gazeći profesionalne standarde

28. decembar 2015. – 3. januar 2016.

PORTPAROL VLASTI: Onako kako je počelo i završilo 2015., uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a ušlo je i u 2016. godinu. Gazeći sve profesionalne standarde, potpuno otuđeno od istinskih interesa svih građana i izvještavajući kao portparol vlasti bh. entiteta Republika Srpska.

EVO KAKO NE TREBA: U monitoringu nedjelje iza nas ponavlja se situacija u kojoj cijeli dnevnik treba izdvojiti kao primjer kako ne bi trebao i smio raditi javni servis. Javnost Bosne i Hercegovine, prije svega njenog entiteta Republike Srpske, u velikoj mjeri na noge je podigao intervju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića RTRS-u zbog tvrdnje da posjeduje saznanja o rušenju RS-a putem rušenja njenog predsjednika Milorada Dodika te uloge RS-ovske opozicije u tome. Identične dijelove intervjua gledaoci su imali priliku vidjeti u Dnevniku 2 dan ranije (29. decembar), a onda ponovo 30. decembra u izvještaju novinarke Ljiljane Blagojević. U prvom planu, naravno, sa svojim stavovima je Dodik. Koji i ovu priliku, zahvaljujući isključivo uredničkoj odluci, koristi kako bi javno kao vođu te “rušilačke organizacije” označio jednog od opozicionih lidera.

Čak i kada se iznose stavovi opozicije, koja se kritički osvrnula na Nikolićeve izjave, ponovo se to čini neselektivno, popraćeno novinarskim naglašavanjem pojedinih izjava, kojima se na taj način daje potpuno krivo značenje (urednik Jasenko Todorović).

PROČITAJ SAOPŠTENJE: U istom dnevniku, urednik se odlučio da javnosti u cijelosti predoči saopštenje za javnost SNSD-a, u kojem se ponovo opozicioni lider označava kao ključni akter u planu rušenja RS-a. Tekst koji je čitao prezenter vizuelno je popraćen sadržajem koji je bio emitovan preko cijelog ekrana.

ŠTA NOVINARI NE BI SMJELI: Ako političari na vlasti svjesno posežu za manipulacijom činjenicama, to je nešto što mogu kazniti samo građani. No, na novinarima je obaveza da ne učestvuju u takvim rabotama, pogotovo kada se time šteti interesima građana ili opozicije. Trebalo bi, ali kada je RTRS u pitanju, to nije slučaj. Tako je u refleksijama povodom protesta sindikata u Banjoj Luci ostavljen prostor ministru policije RS-a da optuži pojedine opozicione lidere da su radnike “pozivali da nasilno uđu u zgradu Narodne skupštine RS-a”.

SKANDALOZNO PONAŠANJE RTRS-a: Ništa manje neprofesionalizma nismo zabilježili ni u Dnevniku 2 od 28. decembra. U fokusu su bili sindikalni protesti protiv donošenja novog zakona o radu i, u vezi s tim, sjednica Narodne skupštine RS. Dnevnik je najavljen konstatacijom “skandalozno ponašanje Ranke Mišić”. Iako RTRS jedini sa svojim TV kamerama ima stalan pristup sali Narodne skupštine, gledaoci nisu vidjeli brutalnost koju je obezbjeđenje iskazalo tokom nasilnog izbacivanja predsjednice Saveza sindikata iz sale. Novinar Ajdin Cikota fokus u izvještaju stavlja na, kako tvrdi, ometanje sjednice parlamenta od strane predsjednice Saveza sindikata RS.

KONAČNO MALO KOREKTNOSTI… Za razliku od njega, moramo kao pozitivan primjer izdvojiti izvještaj novinara Marka Vejića, koji je krajnje korektno prenio sam radnički protest, uključujući i anketu među radnicima koji su uputili niz kritika na račun vlasti i novog zakona o radu.

…ALI SAMO NAKRATKO: No Vejićev izvještaj amortizovan je čitanjem izjave premijerke RS-a o sindikalnim protestima, za koje je ustvrdila da su “rušenje RS-a”, te izjavom entitetskog ministra unutrašnjih poslova “da je policija imala informacije da u autobusima, umjesto radnika, na proteste dolaze osobe koje su pripremale napade na institucije RS-a”.

KO JE OVDJE TAKOZVANI? Iz tog dnevnika izdvajamo još jedan primjer neprofesionalnog odnosa javnog servisa prema opoziciji. Po nalogu vlasti, za opozicioni blok koji zvanično djeluje pod imenom “Savez za promjene”, u Dnevniku 2 RTRS-a konstantno se koristi  prefiks “takozvani”. A prema odluci urednika Jasenka Todorovića, ti takozvani ne zaslužuju više od dvadesetak sekundi. Tek da prezenter pročita krnju vijest o tome kako su lideri opozicionih stranaka u RS-u potpisali Memorandum o saradnji. No, zato su u istom dnevniku gledaoci imali priliku vidjeti opširan izvještaj o promjeni većine u Skupštini Opštine Trnovo u korist SNSD-a. Opština Trnovo broji 1.952 stanovnika.

Plus nedjelje

Kultura rijetko dobija prostor u centralnom dnevniku. Stoga izdvajamo izvještaj novinarke Marine Majkić Miletić o pregledu najčitanijih knjiga u prošloj godini. Novinarka je izdvojila najzanimljivije naslove te razgovarala s knjižarima i bibliotekarima kako bi gledaoce upoznala šta je to za čitatelje bilo najzanimljivije.

Minus nedjelje

Cijeli Dnevnik 2 emitovan 30. decembra.

Izdvojeno

Tekst koji se na ekranu vrtio tokom dnevnika emitovanog 29. decembra: “Predsjednik primio vjerske zajednice.” Pismeno, nema šta.

Ocjena 1

FTV: Bez suvišnih riječi

28. decembar 2015. – 3. januar 2016.

NEIZBJEŽNE KOMPARACIJE: Koliko god se ponavljali, i ovonedjeljni monitoring počinjemo poređenjem načina na koji RTRS i FTV u svojim dnevnicima gledaocima prezentiraju bitne događaje. U nedjelji iza nas to su protesti Saveza sindikata RS-a protiv donošenja novog zakona o radu, te sjednica Narodne skupštine na kojoj je taj zakon i usvojen.

SVE BITNO JE TU: Sve ono što je RTRS pokušao javnosti prešutjeti i od nje skriti, viđeno je u Dnevniku 2 FTV-a. Novinari Mišo Vidović i Amer Martinović prenijeli su sve bitne segmente jednog od najmučnijih dana i bez sumnje najsramnije sjednice Narodne skupštine. Bitno je da pritom nije bilo nijedne suvišne riječi, insinuacije ili komentara samih novinara. Koji su se samo rukovodili tezom da slika govori više od hiljadu riječi (Dnevnik 2, 28. decembar, urednica Amra Zaklan).

U dnevnicima FTV-a, kraj 2015. godine ispraćen je izvještajima o usvajanju budžeta BiH i Federacije BiH. Gledaoci su bili informisani i o konferencijama za novinare ključnih stranaka u Federaciji BiH koje su dale ocjene o 2015. godini.

Plus nedjelje

Izvještaj novinarke Nađe Ridžić o porastu zavisnosti od klađenja na području Srednjobosanskog kantona. Novinarka je tu tezu  izgradila iznoseći i poredeći podatke o broju stanovnika, kladionica te milionskih iznosa koje građani ostavljaju u njima.

Minus nedjelje

Nijedan prilog ne stavljamo u ovu rubriku.

Izdvojeno

Studiozna rekapitulacija 2015. godine u BiH s ekonomskog, političkog, sigurnosnog i društvenog  aspekta, emitovana u Dnevniku 2 trećeg januara.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Činjenica da je s prvim danima 2016. godine istekao ugovor između javnih emitera s teleoperaterima u BiH oko naplate RTV takse, što bi u pitanje moglo dovesti i njihov normalan rad, bit će da je zabrinula samo upravljačke strukture Federalne televizije. Na RTRS-u se ovim problemom nisu zamarali. Vjerovatno uvjereni da će, dođu li u situaciju da ostanu bez sredstava prikupljenih naplatom RTV takse, ista biti nadoknađena iz budžeta RS-a.

About The Author