Twitter blokirao stranicu vijesti i nekoliko novinara zbog priča o vakcini

Ova serija suspenzija usmjerenih na prestižni časopis i nekoliko novinara je bez presedana i vrlo je opasna odluka društvene mreže

Twitter blokirao stranicu vijesti i nekoliko novinara zbog priča o vakcini

Reporteri bez granica (RSF) šokirani su samovoljnim i neutemeljenim blokiranjem Twitter naloga prestižnog Južnoafričkog sedmičnjaka i nekoliko novinara u vezi s pričom o vakcini Covida-19, nazivajući to uznemirujućim kršenjem slobode informiranja.

Twitter je 30. januara suspendirao pristup listu Continenta zbog navodnog “širenja obmanjujućih i potencijalno štetnih informacija povezanih s Covidom-19”.

Blokiranje je izazvao tweet koji je skrenuo pažnju na priče tog dana, uključujući citat američkog milijardera Billa Gatesa koji je rekao da ne podržava uklanjanje patenata na vakcinama Covid-19, iako bi to moglo povećati proizvodnju i pristup vakcinama.

Nakon što je urednik The Continenta Simon Allison u tweetu kritizirao blokadu, sljedeći dan blokiran je i njegov lični Twitter račun, a RSF je identificirao najmanje još trojicu novinara koji su nakon toga doživjeli istu sudbinu u vezi s tim slučajem.

– Ova serija suspenzija usmjerenih na prestižni sedmičnjak i nekoliko novinara je bez presedana i vrlo je opasna odluka te društvene mreže – kazao je šef afričkog ureda RSF-a Arnaud Froger.

Smatra da to govori o netransparentnosti Twittera o svojim moderirajućim politikama i predstavlja stavrnu prijetnju slobodi informiranja jer Twitter preuzima ulogu regulatora informacija iako nema potreban legitimitet za to.

Kad ga je kontaktirao urednik The Continentana, šef javne politike Twittera za podsaharsku Afriku odgovorio je da Twitter “još uvijek istražuje taj slučaj” i da blokiranje “nema nikakve veze sa spominjanjem Billa Gatesa” ili s kritikama Twittera.

RSF je od Twittera zatražio da objasni šta je moglo dovesti do ove serije blokada naloga medija i novinara, usprkos upućenim žalbama, te da rasvijetli svoje politike moderiranja.

Prije mjesec dana, RSF je osudio suspenziju računa The Cashmir Walla, novinskog magazina sa sjedištem u dolini Kašmira na sjeveru Indije, nakon što ga je vojske indijske vladajuće stranke više puta prijavila. Twitteru je trebalo sedmica dana da vrati pristup.

– Mehanizmi stvoreni na platformama za borbu protiv dezinformacija ne bi trebali rezultirati narušavanjem vidljivosti onih čiji je posao davanje pouzdanih informacija – kazala je voditeljica tehničkog odjela RSF-a Iris de Villars.

Kaže da ovaj najnoviji slučaj potvrđuje hitnost potrebe za nametanjem demokratskih obaveza platformama u pogledu transparentnosti i promoviranja pouzdanih informacija.

S tim ciljem RSF je pokrenuo inicijativu Journalism Trust Initiative (JTI) koja nudi niz standarda koji društveni mediji i algoritmi tražilice mogu koristiti za davanje prednosti medijima koji se pridržavaju novinarskih metoda i etike.

Kako bi digitalnoj areni pružio demokratske zaštitne mjere, RSF je također pokrenuo Forum o informiranju i demokratiji, koji je u novembru objavio 250 preporuka o transparentnosti na platformama, moderiranju sadržaja, promoviranju pouzdanog izvještavanja i aplikacijama za razmjenu poruka kada se masovno koriste.

Izvor: RSF

About The Author