RTRS I BNTV: Pitanje bez odgovora – je li Milorad Dodik potpisao dokument u kojem se spominje ruska agresija na Ukrajinu?

Način na koji RTRS tretira Dodika istovjetan je metodama kojima BNTV slijedi Borenovića i Šarovića. BNTV ipak kvalitetnije i uvjerljivije prati tešku svakodnevnicu u Republici Srpskoj

RTRS I BNTV: Pitanje bez odgovora – je li Milorad Dodik potpisao dokument u kojem se spominje ruska agresija na Ukrajinu?
Foto: Klix.ba

RTRS: Gdje nestade osnovni zaključak?

  1. – 13. juni 2022.

HORSKO NEGODOVANJE: Razvlačenje pameti javnosti oko finansiranja ovogodišnjih izbora okončao je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt nametanjem odluke o osiguravanju finansijskih sredstava u iznosu koji je tražila Centralna izborna komisija. Dovoljno da na noge digne ukupnu političku javnost RS-a, jednako kao i HDZ BiH. Za RTRS, odluku je nametnuo „njemački državljanin“; za Milorada Dodika, „BiH više ne postoji kao suverena država i međunarodna zajednica spremna je ići do kraja i određivati i liste za izbore“.

Horskom negodovanju pridružili su se i lideri RS-ovske opozicije, čime se još jednom potvrdila sva njihova licemjernost. Jer, tek da podsjetimo, opozicija je bila najglasniji kritičar odlaganja dostavljanja budžeta CIK-u, jer bi to moglo dovesti do odlaganja izbora, pa nije jasno šta zapravo žele.

PRENOS NADLEŽNOSTI: U Dnevniku sedmog juna u fokusu su bile reakcije na dan ranije održanu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravljalo o ulozi RS-a na geopolitičkoj sceni i sankcijama Bosne i Hercegovine Rusiji. I ko zna koji put po redu, novinari RTRS-a oštricu su usmjerili na opoziciju zbog činjenice da njeni poslanici nisu podržali još jedan set zaključaka o navodnoj neutralnosti RS-a povodom ruske agresije na Ukrajinu. I očekivano, preskočili osnovni zaključak kojim je vlast pod izgovorom odlaganja za šest mjeseci odustala od bombastično najavljenih prenosa nadležnosti sa BiH na RS.

I u vezi s tim, ponovno vraćanje na izjavu ambasadora Rusije da BiH nije neprijateljska država. Stoga će plin plaćati po najpovoljnijim cijenama, a građani RS-a,  naglašavaju u Dnevniku 2, nemaju šta da brinu ove zime. I nemaju, zaista, jer gradnja gasovoda tek se planira, a do gasifikacije domaćinstava i privrede će se itekako načekati.

ŠTA KAŽE MILANOVIĆ: Posebna pažnja je posvećena i sankcijama koje su SAD izrekle ministru zdravlja RS-a Alenu Šeraniću i predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari. S istaknutim komentarom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je, uz ostalo, naveo da su sankcije SAD-a „politički nepismene“ jer „Dejton podrivaju Bošnjaci i Amerika“.

ŽIVIO MINISTAR: Medicinski radnici RS-a nisu protestovali zbog činjenice da im je Vlada godinama odbijala isplaćivati naknadu za topli obrok i regres. Nisu digli svoj glas ni nakon izbijanja afere „Kisik“, niti su smatrali za nužno ograditi se od upotrebe tehničkog kisika u liječenju pacijenata; nisu obustavili rad ni kada je uhapšen direktor Instituta za javno zdravlje RS zbog milionskih malverzacija s medicinskom opremom u doba pandemije Covida-19. Ali su na proteste izašli u znak podrške ministru zdravstva kojem su uvedene sankcije SAD-a. Ovaj izvještaj jedna je od slika stanja javnog mnjenja u ovom bh. entitetu.

DODIK PODRŽAO SCHMIDTA: Kao puki glasnogovornik Milorada Dodika, RTRS nikada, a na to godinama upozoravamo, ne dovodi u pitanje nijednu njegovu odluku. Otuda je u prostoj rečenici u najavi vijesti dana (Dnevnik 2, 8. juni) saopšteno da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o finansiranju izbora u iznosu od 12,5 miliona KM. Baš kako je to svojom odlukom utvrdio dan ranije visoki predstavnik. I Milorad Dodik je glasao za. Dakle, nije pokrenuo pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa. Pravdanje toliko nemušto da ga niko ozbiljno ne može shvatiti. Potom je zatražio da se na dnevni red Predsjedništva stavi rasprava kojom se utvrđuje da je djelovanje Christiana Schmidta „neustavno i nelegalno, i da treba pokrenuti krivičnu odgovornost protiv njega“. I u konačnici ga deportovati iz BiH. Zahtjev odbijen, a Dodik našao povod za novo podizanje političkih tenzija u BiH.

Ono što bi za svaki profesionalni medij bio povod za ozbiljnu analizu, za RTRS tek je nizanje komentara Milorada Dodika i Dragana Čovića pred odlazak u Bruxelles na sastanak sa predsjednikom Vijeća Evrope, na koji su pozvani lideri svih stranaka koje participiraju u Parlamentu BiH. Jedino što je gledateljima ponuđeno na uvid jeste da tamo odlaze kao „solo svirači“. Čović s porukom da neće sjediti u istoj prostoriji s „dva bošnjačka člana Predsjedništva“, a Dodik da ne želi dati saglasnost za osudu ruske agresije na Ukrajinu jer on ne zna „kakav je to rat i sukob“.

Ocjena: 1

BNTV: Šta je opoziciji važnije – izbori ili način na koji je obezbijeđen novac?

  1. – 13. juni 2022.

PANIKA ZBOG VISOKOG PREDSTAVNIKA: Tema nedjelje u dnevnicima bila je odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta o osiguravanju sredstava za fnansiranje opštih izbora. Cijeli slučaj tematiziran je kroz pitanje da li se međunarodni intervencionizam vraća u BiH. Gledateljima su predočene izjave srpskih stranačkih lidera koje su se sastojale od niza osuda odluke prvog čovjeka Ureda visokog predstavnika da posegne za bonskim ovlastima. Tim povodom se posegnulo i za „kosturom iz ormara“ pa je mišljenje zatraženo i od Nikole Poplašena, koji se na udaru bonskih ovlasti našao kao predsjednik RS-a zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

IZBJEGNUTO PITANJE: No ključne reakcije bilježene su od lidera opozicije u RS-u Mirka Šarovića i Branislava Borenovića. Jasno je da BNTV neupitno stoji iza opozicije, ali što to agresivnije radi, to više nanosi štete svom profesionalnom ugledu. Najbolji primjer za to je netraženje odgovora na pitanje šta je opoziciji važnije: da se održe izbori ili to što je novac za njihovo održavanje svojom odlukom osigurao visoki predstavnik.

NEBRIGA VLASTI: U Dnevniku 11. juna ponovo je ukazano na nebrigu bh. vlasti za građane u jeku sve veće ekonomske krize. Ovo pitanje obrađeno je kroz odbijanje SNSD-a da podrži odluku o privremenom ukidanju akciza na naftu i naftne derivate, pogažena obećanja koja je još u martu dao građanima premijer RS-a i činjenicu da BiH jedina u Evropi nema nikakav plan za ublažavanje posljedica krize i narastajuće inflacije.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Nema dokumenta ni političkog događaja koji političari u Republici Srpskoj nisu kadri svesti na politikanstvo. Svjedočili smo tome u načinu na koji su lideri opozicije komentarisali Sporazum potpisan u Bruxellesu 12. juna o jakoj i kredibilnoj mapi evropskog puta BiH. Mnogo velikih riječi Branislava Borenovića, koji nije stavio svoj potpis, i Mirka Šarovića, koji u Bruxelles nije otišao, bez obrazloženja zašto su protiv i bez traženja odgovora. Umjesto toga, saznali smo za „kapitulaciju Milorada Dodika i SNSD-a“, „štetnost dokumenta po RS koji vodi ka kapitulaciji države“.

RTRS u fokus stavlja stav Milorada Dodika da je riječ o dokumentu po mjeri RS-a i optužbe da se opozicija iz RS-a ponijela kukavički.

I u konačnici, pitanje svih pitanja za obje medijske kuće: da li je Dodik stavio potpis na dokument u kojem se spominje ruska agresija na Ukrajinu? Svaki dodatni komentar je suvišan osim zaključka da RS ni sa aktuelnom vlašću ni sa opozicijom ne može ići naprijed.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema o mogućnosti da se u BiH legalizuje upotreba kanabisa u medicinske svrhe. To pitanje već duže čeka na raspravu u Parlamentu BiH, iako i dio medicinske struke, ali i građani koji u liječenju koriste ulje kanabisa ukazuju na potrebu da se to pitanje riješi i spriječi crno tržište.

Minus sedmice

RTRS

Još jedna nedjelja u kojoj je teško bilo izdvojiti najlošiji izvještaj. Odluka je pala na nemušti pokušaj prikrivanja činjenice da je Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH glasao za izdvajanje sredstava za finansiranje izbora u obimu koji je naložio visoki predstavnik. Ma koliko ga negirao, osporavao, optuživao za lažno predstavljanje i zahtijevao da bude deportovan iz BiH.

BNTV

Nastavak prakse da se svi stavovi opozicionih lidera u RS-u emituju bez ikakvog propitivanja.

About The Author