IPI zatražio odgovornost za ubistvo novinara Hamze Al Dahdouha i Mustafe Thuraye u Gazi

Neviđeno nasilje nad novinarima u Gazi, koje je uslijedilo nakon što je IDF godinama izvodio ciljane napade na novinare u Palestini

IPI zatražio odgovornost za ubistvo novinara Hamze Al Dahdouha i Mustafe Thuraye u Gazi

Međunarodni institut za pres (IPI) zatražio je punu odgovornost za ubistvo slobodnih novinara Hamze Al Dahdouha i Mustafe Thuraye u ciljanom napadu izraelskih snaga u južnom pojasu Gaze u nedjelju.

Izraelske odbrambene snage (IDF) priznale su odgovornost za napad, tvrdeći da je meta bio terorist koji je putovao s novinarima u automobilu. Pozivali su stoga vlasti da pokrenu hitnu, vjerodostojnu i nezavisnu istragu i pozovu IDF na odgovornost za ovaj nečuven i neprihvatljiv napad na medije.

Prema izvještajima novinari su se vozili u automobilu dok su bili na zadatku u blizini Rafaha u južnoj Gazi kada je vozilo pogođeno raketom IDF-a.

Hamza Wael Dahdouh, freelancer za Al Jazeeru i sin šefa ureda Al Jazeere u Gazi Waela Al-Dahdouha, i Mustafa Thuria, dopisnik za AFP koji je također radio za Al Jazeeru, obojica su ubijeni.

Treći novinar, Hazem Rajab, teško je ranjen. Dva dodatna novinara, Ahmed Al-Burash i Amer Abu Amr, koji su radili za Palestine Today TV, prolazili su pored njih u drugom automobilu i povrijeđeni su u eksploziji.

Sa smrću svog sina, Wael Al-Dahdouh sada je izgubio pet članova porodice u izraelskim zračnim napadima od početka rata 7. oktobra. Dopisnik Al Jazeere također je povrijeđen projektilom IDF-a u decembru.

IDF je rekao za Times of Israel da je jedan od njihovih aviona “identificirao i pogodio teroristu koji je upravljao letjelicom dovodeći IDF snage u opasnost”. Međutim, ova tvrdnja dolazi usred bujice neviđenog nasilja nad novinarima u Gazi, koje slijedi nakon godina ciljanih napada na novinare u Palestini koje je provodio IDF-a.

Najmanje 75 novinara ubijeno je u tri mjeseca od početka rata. To je najveći broj ubijenih novinara u tako kratkom vremenskom periodu u bilo kojem modernom ratu ili sukobu. Većina ubijenih bili su palestinski novinari koji su izvještavali o ratu iz Gaze, a ubijeni su u izraelskim zračnim i kopnenim napadima.

– Najoštrije osuđujemo ubistvo novinara Hamze Waela Dahdouha i Mustafe Thurie od strane IDF-a, koji ima dugu i sramotnu historiju ubijanja palestinskih novinara bez kažnjavanja odgovornih – rekao je izvršni direktor IPI-ja Frane Maroević.

Napomenuo je da prema Ženevskim konvencijama, novinari u ratnim zonama moraju biti tretirani kao civili i kao takvi zaštićeni.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme hitne korake kako bi zaustavila krvoproliće novinara i civila u Gazi korištenjem svih mogućih diplomatskih puteva i osigurala da Izrael poštuje obavezu poštivanja pravila ratovanja, koja zahtijevaju od država da štite novinare i civile tokom oružanih sukoba.

Izvor: IPI

About The Author