U Hrvatskoj aktivne najmanje 752 tužbe protiv medija i novinara

Najveći broj tužbi i dalje su građanske parnice za naknadu štete, njih ukupno 674

U Hrvatskoj aktivne najmanje 752 tužbe protiv medija i novinara

Trenutno su u Hrvatskoj aktivne najmanje 752 tužbe protiv medija i novinara teške 4,1 miliona eura, pokazali su rezultati ankete koju Hrvatsko novinarsko društvo (HND) provodi već šestu godinu. Ove je godine na anketu odgovorio 21 medij, od kojih samo četiri nema nijednu tužbu.

Najveći broj tužbi i dalje su građanske parnice za naknadu štete, njih ukupno 674, odnosno gotovo 90 posto od ukupnog broja. Rezultati ankete ne otkrivaju pojedinosti o predmetima pa tako nije moguće ustanoviti ni koliko bi ih moglo ući u kategoriju strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije, odnosno SLAPP-a (Strategic lawsuit against public participation).

Neke smjernice o tome ipak su dali preliminarni rezultati istraživanja koje HND provodi u saradnji s Centrom za demokraciju i pravo “Miko Tripalo” i podršku Justice for Journalists Foundation. Dosad su analizirane 1.333 presude protiv medija i novinara donesenih u periodu od 2016. do 2023. godine.

Ustanovljeno je da više od 40 posto svih predmeta nosi barem jedan SLAPP-indikator, a među tim predmetima njih više od polovine sadrži ih nekoliko, odnosno više od samo jednog indikatora.

Dodatno, u razdoblju od sedam godina obuhvaćenih istraživanjem primjetno je da se neki trendovi ne mijenjaju. Prevladaju parnični (građanski) postupci u kojima se tražila naknada štete, a u većini slučajeva potražuju se relativno visoki iznosi.

Posljednjih sedam godina tužitelji su jednako tako nerijetko pokretali više parničnih postupaka protiv istog tuženika, a nekad bi u paketu pokretali i krivične postupke zbog povrede ugleda i časti, što, na žalost, i dalje predstavlja krivično djelo u hrvatskom pravnom sistemu.

Prema podacima koje je HND dobio od Ministarstva pravosuđa i uprave, u Hrvatskoj je aktivno 86 predmeta vezanih uz krivična djela. Najveći broj njih zaprimljen je u 2021. i 2022. godini, dok se u 2023. godine primjećuje značajan silazni trend. Najveći broj od 116 riješenih krivičnih postupaka, gotovo polovina, zaključena je obustavom postupka.

Podatke o tome na koji su način riješeni parnični postupci protiv novinara i medija za naknadu štete Ministarstvo nije dostavilo. Tokom 2023. godine, prema podacima Ministarstva, primljeno je 179 novih takvih predmeta i trenutno ih je ukupno 607 neriješenih.

Analizom sudskih odluka u razdoblju od 2016. do 2023. bilo je moguće identificirati i takozvane serijske tužitelje, njih 12, koji učestalo podnose tužbe za povredu ugleda i časti često s istim, a ponekad i istovjetnim argumentima te nerijetko traže i istu visinu naknade štete koja iznosi 5.308 eura.

Jednako tako, u posljednjih sedam godina vidljivo je da dio predmeta protiv medija pokreću moćni pojedinci – političari, saborski zastupnici, suci i advokati, a tražene odštete su relativno visoke za hrvatske prilike.

– Hrvatska se opet pokazala najgorom članicom EU-a kada su u pitanju tužbe jer se kao veliki tužitelji ističu i suci, što je nedopustivo, a od našeg zahtjeva da se dekriminaliziraju sva djela protiv časti i ugleda nećemo odustati – rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Još jedan zabrinjavajući trend je i da je kod svih završenih parničnih postupaka prosjek trajanja 3,6 godina, a kod predmeta koji su završeni presudama, jer neki završavaju i nagodbom, prosječno trajanje postupka je 4,3 godine.

Najduži postupak vodi i dalje Večernji list. Riječ je o procesu koji traje već 34 godine, a s obzirom na to da anketnim upitnikom ne prikupljamo podatke o pojedinim predmetima, ne znamo o kojem je tužitelju riječ.

Ipak, grafikon koji prikazuje odgovor na pitanje o tome koliko traje najdulji aktivni postupak poražavajući su jer se medijima i novinarima ovim postupcima nameće veliko opterećenje zbog dugotrajnosti i neizvjesnosti ishoda te troškova zateznih kamata.

S obzirom na navedeno, jednostavno je zaključiti da su tužbe, pa čak i prijetnje tužbama, iznimno učinkovito sredstvo ušutkivanja kritičkih novinara i medija. Koliko novinarskih radova nije objavljeno zbog prijetnji sudskim progonom teško da ćemo ikad doznati, navode iz HND-a.

Izvor: HND

About The Author