Hollywood kritiziran zbog otkaza propalestinskim umjetnicima

Spyglass Media Group otpustila je Melissu Barreru iz glavne uloge u filmu “Vrisak VII”

Hollywood kritiziran zbog otkaza propalestinskim umjetnicima

Usred propalestinskih protesta koji se odvijaju diljem svijeta od početka sukoba u Gazi prije dva mjeseca, nekoliko holivudskih zvijezda kažnjeno je zbog javnog izražavanja podrške palestinskom narodu.

United Talent Agency je izbacila Oscarom nagrađenu glumicu Susan Sarandon kao klijenta. Produkcijska kuća Spyglass Media Group otpustila je Melissu Barreru iz glavne uloge u filmu “Vrisak VII”. A agentica Toma Cruisea, Maha Dakhil, morala je dati ostavku u Agenciji za kreativne umjetnike.

Svi su se javno solidarisali s Palestincima i protivili izraelskoj okupaciji i ratnim zločinima u Gazi.

Sarandon je prisustvovala nekoliko propalestinskih skupova i izjavila da se kritika Države Izrael sama po sebi ne bi trebala smatrati antisemitskom.

– Nevjerovatno je vidjeti nekoga (kao što je Sarandon) ko je američka legenda kako se zalaže za palestinski narod. Zašto bi (agent) odustao od legendarne glumice – rekao je Hamzah Semaan, casting direktor i član Casting Society of America, za Arab News.

Barrera, koja je iz Meksika, pojavila se u dva posljednja filma u franšizi “Vrisak”, ali je saradnja s njom otkazana u nadolazećem “Vrisku VII” nakon što je na društvenim mrežama podijelila propalestinska stajališta i spomenula Izrael kao zemlju “kolonizatora”. Spyglass je rekao da kompanija ima nultu toleranciju prema antisemitizmu.

Semaan je rekao da se divi Barreri kao “velikoj glumici” koja je pomogla oživjeti franšizu Vrisak i kritizirao odluku “da je jednostavno odbace zbog toga”.

– Industrija je rasistička i takva je kakva jest. Ako nije rasistički, zašto imate raznolikost u holivudskim programima i raznolikost u holivudskoj svijesti? Ne treba nam ta svijest jer znamo šta je dobro, a šta loše. Ali ne, mnogi ljudi je nemaju – dodao je.

Mnogi su akteri izrazili podršku Izraelu, ali teško je znati pravi stav mnogih drugih o palestinskoj stvari s obzirom na to da bi ih javno istupanje moglo koštati posla.

Jenna Ortega, na primjer, mogla bi se suočiti s izazovima nakon što je odustala od “Vriska VII” dan nakon što je Barrera dobila otkaz.

Službeni razlog bio je raspored snimanja za drugu sezonu njezine Netflix TV serije “Srijeda”, ali tajming je naveo neke, uključujući Semaan, da posumnjaju je li odustala “u znak protesta zbog toga”.

Ovog mjeseca više od 1.300 umjetnika, uključujući dobitnicu Oscara Oliviju Colman i dobitnice nagrade BAFTA Aimee Lou Wood i Siobhan McSweeney, potpisalo je otvoreno pismo optužujući umjetničke i kulturne institucije u zapadnim zemljama za “potiskivanje, ušutkavanje i stigmatiziranje palestinskih glasova i perspektiva”.

Izvor: ArabNews

About The Author