Pripadnik Oružanih snaga BiH prijetio novinaru Eldinu Hadžoviću fizičkim nasiljem

Otvorene prijetnje pripadnika Oružanih snaga BiH su nedopustive, predstavljaju ugrožavanje sigurnosti novinara i atak na slobodu medija, mišljenja i govora

Pripadnik Oružanih snaga BiH prijetio novinaru Eldinu Hadžoviću fizičkim nasiljem
Foto: N1

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije je osudilo prijetnje koje je novinaru Eldinu Hadžoviću uputio Vahid Hota, pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Hadžović 10. aprila na portalu Prometej.ba objavio tekst pod naslovom “Kako je gradonačelnica Sarajeva pala na prvom ispitu: Nisu srpski zločinci, nego Vojska RS-a”, a koji su kasnije prenijeli brojni portali, Hota mu je putem Facebooka poslao poruku izrazito prijetećeg sadržaja u kojoj, uz brojne psovke i uvrede,  Hadžoviću prijeti  “šamaranjem” i “lomljenjem prstiju čekićem”.

Uvidom u Facebook profil Vahida Hote može se vidjeti da je riječ o pripadniku Oružanih snaga BiH, što ovaj slučaj prijetnji novinaru čini još šokantnijim i ozbiljnijim, kažu iz Udruženja.

Smatraju da su otvorene prijetnje pripadnika Oružanih snaga BiH nedopustive, predstavljaju ugrožavanje sigurnosti novinara i atak na slobodu medija, mišljenja i govora.

– Zabrinjavajuće je da osobe poput Vahida Hote, kojima profesionalna dužnost nalaže da štite podjednako sve građane BiH, njihova prava i slobode, koriste ovakav vokabular i otvoreno prijete fizičkim nasiljem novinarima samo zato što se ne slažu s njihovim stavovima i tekstovima – rečeno je.

Kako navode, takvo ponašanje pojedinaca ne samo da predstavlja krivično djelo, nego baca ljagu na sve pripadnike Oružanih snaga BiH koji svoj posao obavljaju profesionalno, odgovorno i poštujući zakone.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima o ovom slučaju obavijestit će nadležne policijske organe sa zahtjevom za hitno pokretanje istrage o prijetnjama upućenim novinaru Hadžoviću.

Također, o ovim prijetnjama obavijestit će i predstavnike Oružanih snaga BiH, od kojih će zahtijevati istragu protiv Vahida Hote i poduzimanje sankcije prema njemu jer je prijetio novinaru fizičkim nasiljem, čime je ugrozio njegovu sigurnost i profesionalna novinarska prava.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author