RTRS I BNTV: Ministri za jedan dan

RTRS je u stanju od svega napraviti hvalospjev entitetskoj vlasti dok, s druge strane, ono što oni hvale BNTV kritički preisputuje

RTRS I BNTV: Ministri za jedan dan
Foto: N1

RTRS: Lekcije opoziciji

  1. – 26. decembar 2022.

 

SPISAK OBEĆANJA: Gotovo u identičnom obliku kao i 2018. godine, novi/stari premijer predstavio je poslanicima Narodne skupštine RS svoj ekspoze. Spisak obećanja o ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti, rastu plata i penzija, demografskoj obnovi… Novinari su gledatelje informisali o navedenim obećanjima, bez analize koliko je realno da se ona i realizuju. Iz diskusije poslanika izvučene su samo one koje su ekspoze nahvalile. Glas opozicije sveo se tek na komentar šefa poslaničkog kluba SDS-a koji je odgovornost za činjenicu da je RS u 16 godina napustilo pola miliona stanovnika adresirao na staru/novu vlast. No i taj komentar poslužio je tek da bi se opoziciji imputiralo da „umjesto kritika treba da nudi rješenja kako zaustaviti ekonomske migracije“, koje za rezultat imaju podatak da u RS-u trenutno živi tek 700 hiljada građana.

SPORNI MINISTRI: Ništa nije prirodnije od toga da neko ministarsku poziciju obavlja manje od 24 sata. Riječ je o Dadi Doganu, kadru Socijalističke partije. Razlog – pravosnažna presuda koja je brisana iz kaznene evidencije. „Uvjerio sam se na svojoj koži da je politika igra bez granica“, prenose novinari Doganovu izjavu za RTRS, a u SP-u se kunu da za presudu nisu znali. Ali to je RTRS, pa se povodom slučaja „Dogan“ reagovalo tek nakon što je isto učinio Milorad Dodik.

Drugi dan rada nove Vlade RS, pa ostavka još jednog ministra, Dragoslava Kabića. U Dnevniku 2 tek škrta vijest umjesto očekivanog otvaranja pitanja zašto se biografije kandidata za ministre ne provjeravaju.

Iako se očekivalo da će priča oko ministara time biti okončana, bila je to loša procjena. U Dnevniku 2 emitovanom 24. decembra, Branka Kusmuk donijela je „toplu ljudsku priču“ o „moralnim i uglednim članovima društva koji su svoju kaznu odslužili“, ali su postali meta napada. Krivična djela u saobraćaju koja su počinili i za koja su osuđeni nisu šire obrazložena, jer su se, navodi Kusmuk, oni svojim radom „odužili Republici Srpskoj“. No Kabić, kao kadar SNSD-a, ne mora da se brine: partijski šef, Milorad Dodik, obećao mu je postavljanje na „važnu rukovodeću funkciju važne institucije“.

BAHATA VLAST: Koliko je vlast u RS-u otuđena i bahata najbolje je predstavljeno nakon što je Milorad Dodik najavio da će otkaz u javnoj upravi dobiti svi koji plate primaju, a na posao ne dolaze. U pravnoj državi, činjenica da se na platnom spisku u javnim institucijama nalaze ljudi koji na posao ne dolaze bila bi alarm za uzbunu i prije svega utvrđivanje odgovornosti onih koji su takvo ponašanje dozvoljavali. Ovako, pitanje je šta će, osim otkaza onima koji ionako nisu radili, uslijediti.

UVIJEK ISTA PRIČA: Nova hapšenja pripadnika Vojske RS na području Prijedora koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad nesrpskim civilnim stanovništvom tokom proljeća i ljeta 1992. godine bila su još jedan povod za napad na pravosudne institucije BiH. „Srbi su dežurni krivci“, „uvijek se sudi samo Srbima“, „porodice uhapšenih ogorčene“, ključne su poruke koje se javnosti šalju u izvještaju. Zašto se konkretno terete, kao što smo naveli u uvodu, tek je usput napomenuto.

Ocjena: 1

 

BNTV: Preispitivanje uzroka

  1. – 26. decembar 2022.

PITANJE ODGOVORNOSTI: Umjesto aplaudiranja Dodikovoj „odlučnosti“ da bez posla u javnoj upravi ostanu oni koji plate primaju a na posao ne dolaze, uredništvu Dnevnika 2 bio je to povod da otvori pitanje o tome kako su se takve stvari godinama tolerisale. Uz anketu u kojoj građani, pored konstatacije da ih više ništa ne može iznenaditi, smatraju da je riječ o potezu vlasti kojim se pažnja skreće s bitnih pitanja i da će sve ostati samo slovo na papiru.

JOŠ O MINISTRIMA: Od političkih tema izdvajamo i ostavke dvojice ministara netom po formiranju nove Vlade RS, ali i otvaranje pitanja zašto se na tome stalo. Razlog: osvrt na najdugovječnijeg ministra Petra Đokića, pravosnažno osuđenog za milionske prevare jednog teleoperatera, kao i ministra za ekonomske odnose Zlatana Klokića, kažnjenog za poreske utaje.

Nakon izbora nove vlade, Narodna skupština do kraja godine radit će užurbano, pa je zakazana već peta, posebna sjednica. Novinari Dnevnika izdvajaju komentare opozicionih poslanika koji pitaju šta je s vraćanjem nadležnosti sa BiH na RS kada je već pripremljen set novih prijedloga i nacrta zakona. I podsjećaju aktuelnu vlast na to da su već istekli rokovi za vraćanje odbrane, sigurnosti, indirektnog oporezivanja… kako je to odlučila Narodna skupština glasovima nove/stare vladajuće koalicije u RS-u.

POPLAVE I POSLJEDICE: Pravda jeste spora, a da li je i dostižna, pitanje je koje postavljaju građani Doboja. Riječ je o podizanju optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, koga se tereti za krivična djela počinjena u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine kada je 11 lica izgubilo život. Dobojlije smatraju da se sa suđenjem zakasnilo, i, kako se vidi iz ankete, sumnjaju da će suđenje Petroviću biti pošteno.

Izdvojeno

Nakon što smo ukazali na neizbalansirano i krajnje neempatično izvještavanje o patnjama ukrajinskih civila, u nedjelji iza nas bilježimo blage, pozitivne pomake. Sa više pažnje gledatelji su informisani o problemima uzrokovanim ruskim uništavanjem energetskog sistema, a donesen je i profesionalan i opširan izvještaj o boravku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u SAD-u i njegovom obraćanju pred Kongresom.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

To kako tretiraju rad vlasti Republike Srpske, pokazalo je još jednom ključne razlike uređivačkih politika RTRS-a i BNTV-a. Branka Kusmuk je otvaranju hotela Rajska dolina na Jahorini posvetila hvalospjev adresiran na Vladu RS-a, ističući kako je riječ o prvorazrednom investicijskom poduhvatu. Jednom riječju, prilog koji je dotakao dno poltronstva i neukusa. S druge strane, novinari BNTV-a pitaju zar je najbolje što vlada može uraditi to da investira 21 milion KM za hotel čiju su izgradnju i opremanje pratile brojne afere i koji će ugošćavati predstavnike vlasti i njima bliske partnere.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema posvećena neadekvatnom skladištenju toksičnog otpada Rafinerije ulja Modriča, koje ugrožava stanovništvo okolnih naselja. Apeli građana i aktivista za sada ne nailaze na reakcije nadležnih struktura kako na lokalnom tako i na entitetskom nivou, a vlasnici Rafinerije umjesto da odlagalište saniraju, otpad i dalje odlažu.

Minus sedmice

RTRS

Grube manipulacije činjenicama isključivo u cilju diskreditacije političkih oponenata dio su uređivačke politike javnog servisa. Posljednji primjer bilježimo u Dnevniku 21. decembra u izvještaju o posjeti visokog predstavnika Christiana Schmidta izbjegličkom naselju „Pet jezera“ u Bijeljini. „Građani ogorčeni što je gradonačelnik Bijeljine dozvolio stranom turisti da razgovara sa stanovnicima ‘Jezera’“, uvod je u izvještaj koji je baziran isključivo na tvrdnjama kako je tim činom „prekršena odluka Narodne skupštine koja ne priznaje visokog predstavnika“. Razlog Schmidtovog posjeta nije ni spomenut. A riječ je o mandatu OHR-a, koji je jedini nadležan za donošenje odluke o prenosu vlasništva nad  nekretninama izgrađenim  donatorskim sredstvima raseljenim licima.

BNTV

Nijedan izvještaj.

About The Author