SAMIT 100 I BRDO-BRIJUNI: DOGAĐANJE BIZNISA U SARAJEVU

IZDVAJAMO

Gotovo svi portali prenijeli su izjavu Bakira Izetbegovića da će se pokloniti srpskim žrtvama na Kazanima. Upravo je to paradigmatska slika političkih igrarija sa samitima. Kakve veze obilazak stratišta ima s biznisom? Depo.ba nije mogao čak niti da se odluči na kojem od skupova je to Izetbegović kazao: da li na Samitu 100 ili na sastanku Brdo-Brijuni procesa. Ako povjerujemo novinarima Depoa da je Izetbegović ovo rekao na oba skupa, opet je zanimljivo da im nije palo na pamet propitati koliko je normalno da se predstavnik države koja je u dubokoj ekonomskoj krizi na jednom ekonomskom skupu bavi problematikom obilaženja stratišta umjesto da pokrene neke konkretne inicijative?

SAMIT 100 I BRDO-BRIJUNI: DOGAĐANJE BIZNISA U SARAJEVU

U Sarajevu su prethodnih dana održana dva velika skupa. Prvi je bio Samit 100 s ekonomskim temama i ekonomskim liderima, a drugi Brdo-Brijuni: sastanak političkih vođa regionalnih zemalja. Oba skupa izazvala su veliku medijsku pažnju, no to nije bilo dovoljno da građani na portalima dobiju adekvatne informacije. Osim osnovnih informacija o skupovima, portali nisu išli u dublje izvještavanje i sve su sveli na prenošenje politikantskih izjava.

Nordijski model – šta je to?

Na portalu Avaz.ba, u jednom od članaka su se mogle naći sljedeće informacije o Samitu 100: “Osnovni cilj Samita 100 i poslovnih ljudi iz regije je da probaju ujediniti tržište od preko 25 miliona ljudi, kako bi se pokrenule nove inicijative, projekti, povećao broj zaposlenih i zajednički nastupilo na globalnom tržištu…. Pokrovitelj Samita 100 je Predsjedništvo BiH.” Ipak, novinar se nije osvrnuo na činjenicu da su na predsjedničkom panelu, o kojem je bilo riječi, članovi Predsjedništva BiH uglavnom govorili demagoški i insistirali na stvarima koje su upravo suprotne onome što svakodnevno čine. Osim ovoga, Avaz.ba je čitateljima ponudio informaciju i o tome da su osnivači Samita 100 Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenje managerjev Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

Faktor.ba je čitatelje obavijestio da se ovogodišnji samit održava pod geslom “Dogovor za novo doba”, i da je peti po redu te da su prethodni održani u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. O konkretnim prijedlozima Samita 100 pisalo se na portalu Depo.ba, gdje je istaknuto kako se šansa za brendiranje regiona i veliki potencijal nalaze u zdravoj hrani, poljoprivredi i turizmu. Osim toga, u članku je iznesena i zanimljiva činjenica da je na Samitu predloženo da se oformi testna industrija kao pilot-projekt za zajednički nastup na drugim tržištima. No, informativnost portala je uglavnom ostajala na tome. Nisu sistematično pratili panele i nisu čitateljima nudili objašnjenja ključnih pojmova. Jedan od takvih pojmova je i “nordijski model”. Tek je portal Faktor.ba objasnio: “Nordijske zemlje (Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska) su još 1952. godine odlučile zajednički ekonomski sarađivati i nastupati u svijetu svjesne da su kao male zemlje i manje konkurentne ukoliko nastupaju samostalno.”

Tablodizacija i(li) PR

Portali nisu bježali ni od tabloidizacije. Tako je bilo i u članku na Avaz.ba koji kao zanimljivost procesa Brdo-Brijuni ističe da je baner pao neposredno pred dolazak Hashima Thaçija te da je nakon toga vraćen na mjesto. Zašto je to relevantno? Nisu problematizirani potencijali Brdo-Brijuna, kao ni činjenica da su zaključci koje su pobrojali lideri država učesnica zbir opštih mjesta ili lijepih želja. Iako je članak potpisan s Fena.ba, ni u njemu ni u drugim člancima na ovu temu, novinari uz osnovu agencijske vijesti ne prave nikakav kritički otklon. Osim toga, inače je o procesu Brdo-Brijuni u člancima na portalima ponuđeno malo informacija. Novinari su se uglavnom pozicionirali kao PR.

O tabloidizaciju se pokliznuo i portal Faktor.ba u članku pod naslovom “Na samit 100 biznis lidera u Sarajevu stiže najbogatiji slovenački bračni par”. Zašto je bitno da su dotični bračni par, čak toliko bitno da ide u naslov teksta umjesto njihovih biznis-referenci? Osim toga, ovaj portal je nastupio kao PR procesa Brdo-Brijuni koji je izvještavanje sveo na prenošenje izjava Kolinde Grabar-Kitarović, Bakira Izetbegovića, i to dva puta, te Boruta Pahora. Osim toga, izvijestili su sa sastanaka Bakira Izetbegovića i Ruggera Corriasa te predsjednika Italije i članova Predsjedništva BiH. Tek su Nezavisne.com imale tekst u kojem je bilo mišljenje analitičara.

Daleko Sarajevo i blisko politikantstvo

Gotovo svi portali prenijeli su izjavu Bakira Izetbegovića da će se pokloniti srpskim žrtvama na Kazanima. Upravo je to paradigmatska slika političkih igrarija sa samitima. Kakve veze obilazak stratišta ima s biznisom? Depo.ba nije mogao čak niti da se odluči na kojem od skupova je to Izetbegović kazao: da li na Samitu 100 ili na sastanku Brdo-Brijuni procesa. Ako povjerujemo novinarima Depoa da je Izetbegović ovo rekao na oba skupa, opet je zanimljivo da im nije palo na pamet propitati koliko je normalno da se predstavnik države koja je u dubokoj ekonomskoj krizi na jednom ekonomskom skupu bavi problematikom obilaženja stratišta umjesto da pokrene neke konkretne inicijative?

No, najdalje su u politikantstvu otišli novinari portala iz RS-a. Tako su Nezavisne.com u članku koji govori o biznis pitanjima na Samitu 100 prenijele tek agencijsku vijest. Istovremeno su političke govorancije prenesene vrlo precizno i detaljno. Jedina vijest s Brdo-Brijuna za Nezavisne.com je bila izjava Tomislava Nikolića kako Srbija neće pristupiti nijednom vojnom savezu. I za Glassrpske.com, Nikolićev stav o pristupanju Srbije nekom vojnom savezu je bio najvažnija vijest. Zanimljivo da niko od novinara nije prokomentirao činjenicu da Tomislav Nikolić govori o vojnim savezima u množini dok danas na svijetu postoji samo jedan vojni savez, tj. NATO. Neki od portala, među njima Nezavisne.com, prenijeli su riječi Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda: “To je naša odgovornost. Zbog toga mislim da bi bilo u redu da na nas vršite pritisak da budemo bolji.” Novinari se nisu kritički osvrnuli na činjenicu da politički predstavnik jedne zemlje traži od susjeda da izvrše pritisak na tu zemlju zbog nedovoljnih rezultata vlasti čiji je i on sam dio.

Dnevni-list.ba nema niti jednu vijest ili tekst o Samitu 100. S Brdo-Brijuna imaju samo jedan plošan i općenit tekst. Istovremeno Večernji.ba ima samo jedan tekst o Samitu 100. No, niti taj tekst nije o biznis-strani Samita, već o političarima i njihovim izjavama. Tekstovi o procesu Brdo-Brijuni svedeni su na prenošenje izjava i vijesti o tome da je počeo sastanak predsjednika država regije, te sastanak članova Predsjedništva BiH i sudionika Brdo-Brijuni procesa (kao da članovi Predsjedništva BiH nisu sudionici) i Josipa Brkića s veleposlanikom Ukrajine.

U konačnici, niti jedan od analiziranih portala nije promislio koliko su lijepe riječi upućene sa skupova konkretne. Umjesto toga, izvještavanje su sveli na prenošenje tabloidnih i sporednih događaja te populističke ili zapaljive političke retorike, pritom se ne osvrćući čak ni na nedosljednosti u iskazima koje su prenosili, čime su se postavili kao PR-služba političara. Samit 100 i Brdo-Brijuni bili su najvažniji sarajevskim portalima. Bili su donekle važni i banjalučkim medijima u smislu prenošenja političkih poruka srpskih političara, dok su u mostarskim medijima bili tek sporedna vijest.

About The Author