Meta pristala platiti 725 miliona dolara za nagodbu u vezi s curenjem podataka

Ranije je otkriveno da su privatni podaci čak 87 miliona korisnika Facebooka dobila kompanija Cambridge Analytica

Meta pristala platiti 725 miliona dolara za nagodbu u vezi s curenjem podataka

Facebook matična kompanija Meta pristala je platiti 725 miliona dolara za nagodbu dugotrajne tužbe kojom se optužuje da je Cambridge Analytici i drugim trećim stranama omogućila pristup privatnim korisničkim podacima i obmanjivala korisnike o svojim praksama privatnosti.

Predložena nagodba okončala bi pravnu bitku koja je započela prije četiri godine, nedugo nakon što je kompanija otkrila da je privatne podatke čak 87 miliona korisnika Facebooka dobila Cambridge Analytica, firma za analizu podataka koja je radila s kampanjom bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa,

Curenje podataka izazvalo je intenzivan međunarodni skandal za Facebook, što je privuklo pažnju regulatora s obje strane Atlantika.

Tužba je uključivala dobivanje miliona stranica dokumenata od Facebooka i drugih povezanih strana te stotine sati izjava, uključujući desetke sadašnjih i bivših zaposlenika Facebooka.

Korisnici koji su se nagodili s Facebookom nazvali su sporazum “najvećim ikada postignutim u kolektivnoj tužbi o privatnosti podataka i najviše što je Facebook ikada platio za rješavanje privatne kolektivne tužbe”.

Procijenili su da bi između 250 i 280 miliona ljudi moglo imati pravo na isplate u okviru nagodbe kolektivne tužbe, a nagodba čeka odobrenje suca, koji će saslušati zahtjev u martu.

– Tražili smo nagodbu jer je to u najboljem interesu naše zajednice. U posljednje tri godine obnovili smo pristup privatnosti i implementirali opsežan program privatnosti – izjavila je glasnogovornica Mete Dina Luce.

Meta nije priznala nedjelo u okviru nagodbe. U zahtjevu za odobrenje nagodbe, korisnici koji su podnijeli tužbu ukazali su na promjene koje je Facebook napravio nakon povrede Cambridge Analytice, uključujući ograničavanje pristupa trećih strana korisničkim podacima.

Curenje Cambridge Analytice započelo je s profesorom psihologije koji je prikupio podatke o milionima korisnika Facebooka putem aplikacije koja je nudila test ličnosti, a zatim ih je dao servisu koji je obećao korištenje sofisticiranih tehnika za uticaj na birače tokom izbora.

Izvor: CNN

About The Author