BHT1 I FTV: Kolektivno kažnjavanje Palestinaca je ratni zločin

Oba javna servisa prate dešavanja u Gazi, ostavljajući prostor i za objašnjenje zašto je mostarski gradonačelnik zabranio skup podrške Palestini te u kakvoj atmosferi domaći političari dočekuju Ursulu von der Leyen

BHT1 I FTV: Kolektivno kažnjavanje Palestinaca je ratni zločin
Foto: Hosny Salah/Pixabay

BHT1: Propala zabrana

  1. – 31. oktobar 2023.

PROTESTI U MOSTARU: I ovo smo zabilježili – gradonačelnik Mostara Mario Kordić odbio je dati saglasnost za okupljanja u znak podrške Palestini, jer smatra da takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u gradu (?!). Priču BHT1 donosi kroz okupljanje građana koji nisu poslušali odluku gradskih čelnika, te prenoseći status gradonačelnika sa društvenih mreža. Ovaj nonsens kojim je mostarski gradonačelnik dospio u žižu javnosti morao je dobiti puno bolji ugao, tražiti uporište u zakonu za odluku mostarskih vlasti te, na koncu, pitati Kordića kakvu negativnu atmosferu će protesti za prestanak nasilja u Gazi donijeti?

GDJE SMO MI, A GDJE JE EVROPA? Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen  prvog novembra stiže u Bosnu i Hercegovinu, u okviru četverodnevne posjete zemljama Zapadnog Balkana – Kosovu, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori te BiH, a kako bi predstavila detalje plana rasta EU. Nedostatak ove najave je u tome što je, svakako, trebao uslijediti prilog o tome u kakvom stanju – političkom, sistemskom i onom koje nas vodi ka EU – naši zvaničnici dočekuju Von der Leyen.

NAJGORI SMO: Prema istraživanju indeksa percepcije korupcije, BiH zauzima najniže mjesto u regionu i treće najgore u Evropi: maha je uzela politička korupcija, kao i trgovina mandatima, funkcijama, biračkim odborima. Mogu li zatvorene liste riješiti problem političke korupcije? Otvara se u prilogu BHT1 i pitanje zakonske obaveze glasanja, odnosno sankcija za apstinente. Mandati kojima se često trguje bi trebali ostati stranci na raspolaganje, a ne onima koji onda povećavaju svoju vrijednost u trgovanju svojom pozicijom; Transparency International ne vidi rješenje u zatvorenim listama niti u mandatima koji ostaju strankama. Tema koja će nas već naredne godine puno zanimati, s obzirom na novi izborni ciklus.

Ocjena 6

FTV: Užasi Gaze

  1. – 31. oktobar 2023.

SMRT, STRAH I GLAD: Posvećeno, empatično, temeljno FTV izvještava o užasu iz Gaze: smrt, strah, glad, skoro 3.000 ubijene djece, dobijamo sve kroz agencijske izvještaje, ali i kroz vješto satkane priređene priče, ne zaboravljaju niti žrtve koje je Hamas ostavio iza sebe terorističkim napadom, izvještavajući o sudbini preostalih više od 200 osoba koje se još drže kao taoci, a jedna od stanovnica Izraela, čija majka je među otetima, ne vjeruje svom premijeru, te se protivi okupaciji Gaze i trenutačnom osvetničkom pohodu na koji je krenuo Izrael. U svakom od priloga koji smo gledali tokom proteklih sedam dana zaokružena je cjelina, donijeta priča o stradanju, humanitarnoj katastrofi i uvijek naglašeno koliko djece je poginulo. Zaključak: kolektivno kažnjavanje je ratni zločin.

SMRTONOSNI SISTEM: Život između sistema ili bolesti? Šta je smrtonosnije, pita se FTV. Kako je rebalansom federalnog budžeta dodijeljeno 10 miliona KM Fondu solidarnosti, i to nakon 22 godine nikakvog ili nedovoljnog uplaćivanja koje je rezultiralo listom čekanja s više od 1.700 pacijenata. Reporterka Senada Mujezinović svojim vrlo empatičnim pristupom, uz povremeno sarkastičan ton kojim opisuje sistemsko (ne)djelovanje, vrlo živopisno nam donosi detalje ove priče. Odličan prilog o čekanju na život oboljelih čije sudbine određuju zakonske odluke onih koji nemaju razumijevanja za patnje pacijenata.

KOALICIJA USLOVLJAVANJA: Od optimizma i evropskog zamaha do potpunog raskola. Propali sastanak državne koalicije uzrok propale sjednice Vijeće ministara. Lični i stranački prioriteti su, nažalost, fino se to secira kroz prilog FTV, iznad interesa građana i evropskog puta – politika uslovljavanja dominira sistemom. Stavovi koalicionih partnera potpuno suprotstavljeni, kompromisa nema, a ključni problem Zakon o sudovima BiH, odnosno, najkonkretnije – sjedište njegovog Apelacionog odjeljenja. Redaju se izjave ključnih aktera bh. politike, bez rješenja, bez državotvornosti. Subjektivni osjećaj posmatrača političkih dešavanja: prepušteni smo sami sebi.

Ocjena 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Trenutačnu politiku u BiH na FTV-u seciraju kroz prilog nazvan „Od umijeća mogućeg do nemogućeg“. Jesmo li prokockali i posljednju šansu da pred evropske zvaničnike izađemo s konkretnim rezultatima, prilog u osvit posjete Ursule von der Leyen našoj zemlji. Red sudskih izvještaja o zloupotrebama položaja bivšeg premijera RS-a Aleksandra Džombića služi kao podsjećanje na to kakve smo sve zvaničnike na moćnim pozicijama preživjeli (i preživljavamo i danas). Izdvajamo sa FTV-a i odličan prilog o sistemu Amber alert u BiH. Ovo je sistem koji diže na noge javnost i aktivira se u slučaju nestanka djece. Dok čekamo da i na ovom polju sustignemo susjede i Evropu, djecu tražimo putem apela na društvenim mrežama. S druge strane, generalni dojam o izvještajima koje BHT1 donosi iz Izraela i Gaze je da su u prvom planu uglavnom izraelski zvaničnici i njihovo objašnjenje o „napredovanju operacija“. Puno manje priče o domaćim temama – očekivano, najviše izvještaja stiže iz Gaze, o stradanjima civila i humanitarnoj katastrofi, te naporima da se pomogne djeci, ženama i starim između izraelskih žestokih napada.

 

 

Plus sedmice

BHT1 

BHT1 donosi jedan poseban uklon o Gazi: o naporima da se iz razorenog grada evakuira 39 državljana BiH i to kroz diplomatske kanale MVP BiH. Ambasada BiH u Egiptu uspjela je stupiti u kontakt s jednim našim državljaninom, a o svemu detaljnije kroz razgovor sa Sabitom Subašićem, našim ambasadorom u Egiptu.

FTV

Priča o pogibiji članova porodice novinara Al Jazeere Arabic Waela Dahdouha, čiji su supruga, sin, kćerka i unuk ubijeni u izraelskom zračnom napadu dok je Wael izvještavao za svoju matičnu kuću. Ubijeno je ukupno 12 članova njegove uže i šire porodice. Ovako izdvojena priča o novinaru koji nastavlja svoju misiju izvještavanja uprkos strašnoj tragediji koja ga je zadesila, a znamo da svaka pojedinačno ima jednaku težinu i tugu, poseban je koncept izvještavanja kroz koji FTV svojoj publici pruža punu sliku dešavanja u Gazi.

Minus sedmice

BHT1

U trenutku kad dobijamo najrazličitije izvještaje iz Gaze, gdje ginu civili, djeca ponajviše, nejasna je odluka da se Dnevnik BHT1 otvori pričom o zahtjevima Izraela, slikama i izjavama zvaničnika izraelske vojske koji pozivaju stanovništvo Gaze da krene prema jugu, te upozoravaju na sljedeću opasnost: „Hamas ugrožava vaše živote skrivajući oružje i vojnike među civile“, kaže Daniel Hagari, kontraadmiral i glasnogovornik IDF-a. Ovakav nedostatak šire slike, odsustvo empatije i izbor da se kroz riječ i sliku prvenstveno izraelskih zvaničnika progovori o ratu u Gazi nimalo ne doprinosi povjerenju u objektivno izvještavanje.

FTV

Dvomjesečna beba iz Mostara preminula je od velikog kašlja ili hripavca. Veliki kašalj ili hripavac je izrazito zarazna bakterijska infekcija dišnih puteva, a najbolja prevencija je redovno vakcinisanje djece. I ovdje je, osim agencijske vijesti o tragičnom slučaju, trebala šira priča o opasnostima koje nosi antivakserski pokret, odnosno, otpor imunizaciji posebno ojačan tokom nedavne pandemije. Priča u koju bi bili uključeni struka, roditelji, otvorena platforma za dijalog o tome zašto je važna vakcinacija.

About The Author