Džaba sve, granica ne postoji

OTISCI DANA: Prvo iz Nevesinja, a sad i iz Ljubinja dođoše poruke koje neutraliziraju opskurni projekat posvećen međuentiteskoj granici

Džaba sve, granica ne postoji

Gdje počinje Republika Srpska?

Početkom septembra ovdje smo pisali o prkosnoj poruci koju je kompletnoj javnosti Bosne i Hercegovine, a pogotovo političkom vrhu Republike Srpske uputila Zagorka Grahovac, poslanica Kluba za pravdu i red u NSRS povodom serije protestnih skupova nazvanih Granica postoji:

“Živimo i radimo u Mostaru, spavamo u Nevesinju…

Ne znam kakav je odziv režimskih pristalica na proteste i obustavu saobraćaja na putu Nevesinje -Mostar ali vjerujem da je malo onih koji su svojom voljom tamo otišli.

Tek sam ovoga trenutka vidjela da je snimljen i promotivni spot ‘Granica postoji’ kojim se građani pozivaju da dođu do granice sa Federacijom i obustave saobraćaj na 30 minuta, a koji toliko vrijeđa inteligenciju svih građana Republike Srpske…

(…)

Pa kome su ovo mislili da podvale?

Ko u ovo treba da povjeruje??

(…)

Pozitivno sam iznenađena reakcijama sugrađana koji su komentarima na društvenim mrežama pokazali šta stvarno misle o protestima i nisu dozvolili vrijeđanje zdravog razuma.

Pa sram da ih bude! ‘Republika Srpska graniči sa tamnim vilajetom u kojem nema prava ni pravde za Srbe?

Pa Nevesinje i cijelu istočnu Hercegovinu su ONI i niko drugi pretvorili u tamni vilajet a Mostar nam je svjetlo na kraju tunela i prozor u svijet!”

Nisu prošla ni dva mjeseca od tog vapaja, a iz istočne Hercegovine ista poruka. Ovaj put reagirao je načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić:

„Gospodo, mi znamo gdje je granica. Nju smo stvorili u ratu i ona je jasna i vidljiva. Nažalost, toliko je vidljiva da vam i ne treba tabla ‘Dobro došli u Republiku Srpsku’ da znate da ste u njoj. Dovoljno je da pogledate taj magistralni put kojim ćete danas doći. Tamo gdje prestaje normalan put a gdje počinju rupe, e tu je Republika Srpska i tako je svuda, nije samo na Žegulji.“

Ideologija i vlast tvrde jedno, narod nešto sasvim drugo. Dodajmo da skupovi okupe nekoliko desetina građana, a da na ove poruke protiv granica reagiraju hiljade ljudi i slika ukupog stanja u Republici Srpskoj, a pogotovo u istočnoj Hercegovini, time biva kompletirana.

Ekstaza licemjerja

Bolno i uvredljivo ignoriranje, odobravanje ili čak slavljenje patnji stanovnika Gaze traje nesmanjenom žestinom. Početna scena ove neprekinute granatne terevenke – to ne zaboravljamo – bio  je Hamasov masakr. A centralna tačka cijele priče je sistematski fašizam izraelskog državnog aparata koji traje decenijama, da bi sedmog oktobra 2023. dobio povod da se raspojasa punom snagom. Prisustvujemo surovom istrebljenju uz halal certifikat najmoćnijih zemalja svijeta.

Raspad zadatih vrijednosti nije počeo ovom fazom rata, ali bi ga ona mogla ubrzati do neprepoznatljivosti. Španska ministrica za socijalna Prava Ione Belarra poručuje da je Netanyahu izvan kontrole i da ga treba zaustaviti. Nažalost, ne samo da ga nema ko zaustaviti, nego oni koji ga podržavaju i podstrekavaju drže bank, vlast i moć u svijetu.

Tako da ne treba mnogo očekivati.

Biti Danilo Kiš

Kokan Mladenović, pozorišni reditelj:

 “U Malmeu režiram predstavu ‘Danilo Kiš, izvod iz knjige rođenih’, baziranu na knjizi Marka Tompsona. Pokušavamo da ispričamo priču o Danilu Kišu, jednom od najznačajnijih književnika XX veka, ali i osobi koja, iz današnje perspektive deluje kao svetionik morala i beskompromisnosti. Biti individua u vremenu masovnih pokreta, biti Jugosloven i kosmopolita u vremenu divljanja balkanskih nacionalizama, biti disident, bez želje da naplatite svoj disidentski status, pisati o logorima ‘iz straha da će se ponoviti’, naslutiti košmare sveta, od jugoslovenske tragedije do masakra u Gazi, znači biti slobodan i svoj, biti spreman da sopstvenim životom branite svoje stavove, znači – biti Danilo Kiš.”

About The Author