RTRS I BNTV: Konačno se neko požalio i na prebrzo pravosuđe

Advokat predsjednika RS-a ističe nezadovoljstvo brzinom kojom je zakazan glavni pretres Dodiku pred Sudom BiH, a Radomir Lukić tvrdi da je to dokaz da je presuda već izrečena

RTRS I BNTV: Konačno se neko požalio i na prebrzo pravosuđe

RTRS: Je li Sattler Viškoviću otvorio dušu?

  1. – 30. oktobar 2023.

NEUSPJELI SKUPOVI: „Veličanstveni skupovi“ članova SNSD-a za „odbranu“ RS-a i podršku Miloradu Dodiku, koje ta stranka organizira uzduž i poprijeko ovog bosanskohercegovačkog entiteta, evidentno nisu kadri postići željeni cilj. Precizno, izvršiti pritisak na Sud i Tužiteljstvo BiH da odustane od procesuiranja predsjednika RS-a i osporiti nadležnosti i mandat visokog predstavnika.

IZJAVA I DEMANTI: Otuda predstavnici vlasti RS-a, uz svesrdnu podršku RTRS-a, ili obmanjuju javnost ili manipuliraju činjenicama na najgrublji mogući način. Posljednji primjer bilježimo na temelju istupa premijera RS-a Radovana Viškovića nakon sastanka sa šefom Delegacije EU-a u BiH Johannom Sattlerom. Kršeći sva pravila komentarisanja sastanka, gdje se javnosti predočava samo stav onoga ko joj se obraća, a ne sugovornika, u Viškovićevoj verziji Sattler mu je, bit će, „otvorio dušu“ pa uz kafu saopštio da većina država članica EU-a ne podržava visokog predstavnika Christiana Schmidta i da sa OHR-om BiH ne može biti dio Evropske unije. Očekivano, uslijedio je Sattlerov demanti, koji se jedva razabrao od isticanja Viškovićevih tvrdi da nije ništa krivo interpretirao. RTRS pažljivo bira dijelove saopštenja Misije EU-a u BiH, ne navodeći ključne stvari. A to je da godinama pred političarima naše države jasno stoje uvjeti koje trebaju ispuniti kako bi se mandat OHR-a okončao (dnevnici 24. i 25. oktobar).

OPET UROTA: Ko o čemu, RTRS o „montiranom sudskom procesu protiv Milorada Dodika“ i svim stranim diplomatama koji su se protiv njega urotili. Izdvajamo izvještaj emitovan u Dnevniku 25. oktobra o odlasku u Beograd Helen Flewker, šefice političke delegacije pri Ambasadi Velike Britanije u BiH, kako bi, kako je navedeno, “kraj živog ambasadora ispitivala podršku Srbije Miloradu Dodiku“. Sve to „iz pouzdanih izvora“ zna ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ, kao što „zna da je i Flewker doživjela ogromno razočarenje“. Ovaj izvještaj zanimljiv je iz dva razloga: prvi je da novinari RTRS-a ne umiju Helen Flewker ni ime tačno izgovoriti, a drugi pokazuje sav jad i čemer bh. diplomatije. U kojoj njeni ambasadori umjesto da zastupaju državne, brane entitetsko-nacionalne interese, odnosno isključivo interese stranaka koje su ih imenovale.

KLJUČNE MINUTE: Iz dnevnika u dnevnik ključne minute, kao i prethodnih sedmica, bile su fokusirane na odbranu lika i djela Milorada Dodika. Izdvojit ćemo izvještaj 27. oktobra u kojem Goran Bubić, advokat predsjednika RS-a, ističe nezadovoljstvo „brzinom kojom je zakazan glavni pretres pred Sudom BiH“. Iako je pretres zakazan u roku koji Zakon o krivičnom postupku predviđa, Bubić tvrdi da isti zbog brzine „nema uporište u zakonu“. A potom i nezaobilazni Radomir Lukić, koji tvrdi da je to „dokaz da je presuda već izrečena“.

STEVANDIĆ REKAO: Rad, tačnije isprazni sastanci lidera stranaka vladajuće većine na nivou BiH tema su kojom se trebaju baviti novinari i politički analitičari. Mi bilježimo podvučenu izjavu predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića emitovanu u Dnevniku 26. oktobra: „Nemojte misliti da Narodna skupština ne može zabraniti Miloradu Dodiku da se pojavi pred Sudom (BiH)“. Kome to Stevandić poruku šalje, kako to misli da Narodna skupština može to učiniti, odnosno kojim mehanizmima i nadležnostima, pitanja su na koja, a što je i za očekivati, novinari javnog servisa RS-a ne traže odgovore.

POGREŠNA PROCJENA: Ekonomsko-socijalne teme i dalje su na margini izvještavanja. A i kada se o njima govori, kao što je to bilo u vijesti o nepostizanju dogovora članova Ekonomsko socijalnog vijeća RS o najnižoj cijeni rada za narednu godinu, čini se krajnje površnim. Otuda i gruba manipulacija javnošću da najnižu platu u RS-u prima 7.700 radnika. Podaci Zavoda za statistiku RS i Saveza sindikata RS kažu da „minimalac“ u RS-u prima 65.985 radnika.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Propao novac, ne zna se ko je kriv

  1. – 30. oktobar 2023.

BEZ HITNOG BROJA: Države članice Evropske unije usaglasile su se da im jedinstveni broj za hitne slučajeve bude 112. Što se BiH tiče, ako je suditi po izjavama oba entitetska premijera, teško da će u BiH biti dogovora oko toga. Jer, zabavljeni i jedni i drugi „entitetskim nadležnostima“, građanima poručuju da bi usaglašavanje trebalo trajati četiri godine.

Ova vijest bila je i povod da novinari otvore pitanje koliko je predstavnicima vlasti u BiH uopšte stalo do članstva naše države u Evropskoj uniji. Ako je suditi i po njihovim postupcima, ali i mišljenjima novinara i političkih analitičara za one koji vlast drže u rukama, uređena pravna država na kojoj insistira Bruxelles nešto je od čega duboko zaziru.

KOMPLETNO SAOPĆENJE: I gledatelji BNTV-a također su informisani o demantiju delegacije Evropske unije u BiH zbog načina na koji je javnost o sadržaju razgovora s Johannom Sattlerom obavijestio premijer RS-a Radovan Višković. Za razliku od RTRS-a, saopštenje delegacije EU-a u cijelosti je preneseno kako bi se jasno naznačilo da su uvjeti za okončanje mandata OHR-a koje moraju ispuniti vlasti BiH godinama na „čekanju“. I da EU jasno stoji iza visokog predstavnika. Ovaj izvještaj samo je još jedan od primjera kako vlast ovog bh. entiteta manipulira javnošću.

PRESUDA I POSLJEDICE: Okružni sud u Banjaluci oslobodio je bivšeg premijera RS-a Aleksandra Džombića iako je tužilaštvo podnijelo niz dokaza o njegovoj odluci, unatoč protivljenju direktora Investiciono-razvojne banke RS, da nesolventnoj tvornici Elektrolinija dodijeli kredit od 19 miliona KM. I na koncu, za novac poreskih obveznika koji je propao niko nije kriv.

Istovremeno, BiH ostaje bez stanovništva i postaje zemlja staraca. Ilustrovao je to na primjeru podataka da je u BiH 1991. godine rođeno 67.000 beba, a 2022. godine 25.911. U anketi, građani i za pad nataliteta i ekonomske migracije krive kako političku nestabilnost u državi tako i ekonomske prilike u kojima žive.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Hiljade ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze, humanitarna katastrofa koju je teško i zamisliti te nasilna namjera protjerivanja civilnog stanovništva iz njihovih domova tek su zbir podataka koji se emituju u dnevnicima RTRS-a i BNTV-a. RTRS je izvijestio o glasanju u Generalnoj skupštini UN-a o humanitarnom primirju navodeći da je Hrvatska glasala protiv, a Srbija bila uzdržana. Potom je kazano da se Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije o glasanju konsultovalo s Predsjedništvom pa izgleda da je „BiH greškom podržala rezoluciju“. Istovremeno,  naklonjenost Izraelu obje medijske kuće je neupitna. BNTV stoga ne donosi vijest o glasanju u UN-u, a RTRS je skupove podrške palestinskom narodu u Sarajevu i Zenici doveo u direktnu vezu s podrškom Hamasu. Svoj doprinos dao je i „analitičar“ Dževad Galijašević tvrdnjom da su ti skupovi dokaz dodatne radikalizacije islamističkih i terorističkih grupa u BiH.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a zabranilo je predstavnicima organizacija civilnog društva protestnu šetnju zakazanu 24. oktobra u Banjaluci pred održavanje javne rasprave o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada organizacija civilnog društva. Aktivistice i aktivisti su na centralnom gradskom trgu iskazali svoje nezadovoljstvo zakonom koji će ih kategorizovati kao agente stranog utjecaja ako se finansiraju iz stranih izvora, a u izvještaju gledatelji su upoznati s nizom međunarodnih konvencija koje ovaj zakon krši. Istovremeno, doneseni su i podaci da je vlast RS-a od USAID-a i evropskih fondova primila više od dvije milijarde dolara. Dodatni komentar je suvišan.

Minus sedmice

RTRS

Svi sadržaji Dnevnika koji su se bavili negiranjem optužnice protiv Milorada Dodika uoči početka suđenja pred Sudom BiH. Udarne minute dnevnika u predugim izvještajima uvjeravaju javnost da na mitinzima koje organizuje SNSD listom svi građani RS-a stoje iza predsjednika RS-a, te se u kontinuitetu ponavlja teza da je suđenje Dodiku suđenje cijeloj Republici Srpskoj.

BNTV

Izvještaji o odnosima Beograda i Prištine u kojima se u pravilu emituju preduge izjave Aleksandra Vučića pune nacionalnog patetičnog naboja.

 

About The Author