HOĆU SVOJ STAV, HOĆU SVOJU HEDIJU

Prođoše tako tri petka, a Stava nema

HOĆU SVOJ STAV, HOĆU SVOJU HEDIJU

Usuđuju se da laži izmišljaju samo oni koji u Allahove riječi ne vjeruju, i oni su ti koji su lažljivci. (En-Nahl; 105)

 

Rijetki su mediji u Bosni i Hercegovini koji o sebi imaju tako lijepo mišljenje kao što to ima „sedmični list za politiku, društvo i kulturu STAV“. Nema broja u kojem neka bošnjačka moralna veličina ne daje recept kako treba da se ponaša „pravi“ Bošnjak u vaskolikom dunjaluku. Ponekad mi se čini da njima nije cilj da informišu čitaoce, već da naruže sve one za koje misle da su u krivu, koji su protiv Bosne, a to su: fina gradska raja, komunjare, jugonostalgičari, socijaldemokrate, NiP-ovci, HDZ, Hrvati koji nisu u HDZ-u, SNSD, Srbi koji nisu u SNSD-u i svi ostali ćafiri.

Teško je taj teret ispravnosti nositi, pogotovo u ovako bremenitim vremenima kakvo je naše.

Elem, pročitavši moj zadnji tekst na portalu Analiziraj.ba u kojem sam pisao o različitom odnosu ovog heftičnjaka prema Forti i Karahasanu po pitanju  napuštanja države tokom rata, na portalu Stav.ba pojavio se tekst „Srđan Puhalo dobitnik godišnje pretplate na sedmičnik ‘Stav’“, koji je potpisao izvjesni/a M. A. i u kojem me obavještavaju da sam dobio pretplatu na njihov časopis, citiram:

„Hvala, Srđane, takav smo angažman odlučili nagraditi pretplatom na Stav. U’ar je. Omiljena će tiskovina Puhalu dolaziti na vrata svakog petka.“

Obradovan ovim divnim gestom heftičnog časopisa za politiku, dunjaluk i kulturu, uredno sam zahvalio na njihovoj Fejsbuk stranici, ispod same vijesti, i ostavio adresu na koju mi štampanu verziju časopisa mogu dostaviti, što se vidi iz priloga.

Multikulturan sam i znam da se hedija ne odbija, jazuk je.

Prođoše tako tri džuma-petka, a „Stava“ nema.

Pitam svog poštara, inače raseljeno lice: „Mai li štai iz Rajvosa?“, a on uredno odgovara: „Mane štani.“

Dragi moj A. M., haram je lagati, pa makar lagao i Vlaha. Dovođenje svojih čitalaca u zabludu da si „široke ruke“ je još veći grijeh.

Opet kontam, ako lažete zbog jedne ovakve sitnice, kako tek lažete o stvarima koje se tiču patriotizma, tj. Bošnjaka, SDA i Turske?

Laž je veliki grijeh, A. M. Jednom prilikom sam slušao predavanje šejha Kuduzovića o džehenemu i kako se u njega stiže i nikome ne bih poželio da se zbog toga nađe u njemu. Ja ću, zasigurno, tamo i ne znam šta je gore – da vi meni budete cimeri ili ja vama.

Dragi moj/a A. M. i ostala redakcijo, da ne biste gorjeli u džehenemskoj vatri zbog jednog neispunjenog obećanja, koje ste sami dali i objavili, zamoliću vas još jedanput da mi počnete dostavljati printanu verziju „Stava“.

Ja vam neću halaliti ovu laž, jer u pitanju je „Stav“, a ne neki drugi obični heftičnjak.

About The Author