BNTV I RTRS: Glorificiranje Karadžića

Plus nedjelje

BNTV
Izvještaj Vladimira Kovačevića, četvrtog maja, o javnom saslušanju pred Odborom za privredu Narodne skupštine RS o prodaji Rudnika željezne rude “Ljubija” Israeli Investment Groupu (IIG). Novinar je kroz pitanja narodnih poslanika o strukturi vlasništva, porijeklu kapitala i referencama u oblasti rudarstva, upućena predstavniku IIG-a Evgeniju Zotovu, ali i kroz njegove odgovore, jasno prikazao sve nedoumice vezane za kontroverznost odluke Vlade RS o prodaji RŽR-a “Ljubija”.
RTRS
Mini reportaža novinarke Sanje Popović o nadama, željama, radosti i optimizmu koji iz sebe zrači Andrea Lisac, djevojka  kojoj je transplantacija srca omogućila novi, bolji život.

Minus nedjelje

BNTV
Čini se da opsjednutosti likom i djelom  bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića, koga je za ratne zločine, uključujući i zločin genocida, Haški tribunal osudio u prvom stepenu na 40 godina zatvora, nema kraja. U Dnevniku trećeg maja, intervju koji je Karadžić dao jednom beogradskom dnevnom listu našao je mjesto ne samo u najavi, nego je emitovan kao drugi izvještaj po redu. Šta još o zločinima koje su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba počinili pod Karadžićevim vodstvom treba u vidu dokaza podastrti javnosti pa da BN prestane s  njegovim veličanjem – pitanje je bez odgovora.
RTRS
Priželjkuje li uredništvo Dnevnika nastavak političke krize i novih sukoba u Makedoniji? To je pitanje koje se otvara nakon izvještaja koji su u protekloj nedjelji emitovani o preuzimanju dužnosti predsjednika Sobranja  Talata Xhaferija. Šta je sporno što je u njegovom kabinetu uz makedonsku postavljena i albanska zastava? I na koncu iznevjereno očekivanje da bi makar u izvještajima koji tretiraju dešavanja van BiH moglo biti više profesionalizma. Umjesto toga, nizale su se izjave protivnika nove vladajuće koalicije VMRODPMNE-a i građana koji ne podržavaju koaliranje makedonskih i albanskih stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu.

BNTV I RTRS: Glorificiranje Karadžića

Relativiziranje ratnih zločina i postojanje samo jedne istine dodirne su tačke BNTV-a i RTRS-a. Sve uređivačke razlike na tim temama nestaju. To je ponovo potvrđeno slučajem Dobrovoljačka i intervjuom Radovana Karadžića

 

BNTV: Radovan Karadžić, ponovo

1. – 7. maj 2017.

JEDNOSTRANO O DOBROVOLJAČKOJ: U fokusu dnevnika drugog i trećeg maja bili su izvještaji o neodlasku članova porodica i predstavnika političkog i javnog života RS-a trećeg maja u Sarajevo, u Dobrovoljačku ulicu, i odavanje počasti vojnicima JNA nastradalim trećeg maja 1992. godine. Autorka oba izvještaja, Slađana Jašarević, navodi da su odluku o neodlasku u Sarajevo donijeli članovi odbora Vlade RS za obilježavanje događaja iz “odbrambeno otadžbinskih ratova”. Jedan od ključnih razloga je bio nedozvoljavanje da se u bivšoj Dobrovoljačkoj postavi spomen-ploča. I ponovo u BiH već kontroverzni podaci o broju žrtava i konstatacija da “za taj zločin niko nije odgovarao”. Odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage o ovom događaju jer je kolona JNA bila legitimna vojna meta, ističe novinarka, neprihvatljiva je. O zvaničnim stavovima Kantona Sarajevo, ako ih je bilo, nije emitovana nijedna riječ, ili se pak Jašarević nije ni potrudila da iste dobije.

SPOMEN-OBILJEŽJA: Jednako tako, iako u izvještaju izdvaja izjavu ministra rada RS-a Milenka Savanovića da se “neodlaskom u Sarajevo svijetu željela poslati poruka o njihovom nepristojnom i necivilizovanom ponašanju” (odnosi se na vlasti Kantona Sarajevo), Slađani Jašarević ne pada na pamet, kao ni uredništvu BNTV-a, da upita gdje je to od Bosanskog Novog do Prijedora, omogućeno postavljanje spomen-obilježja nesrpskim žrtvama.

Izdvojeno

U Dnevniku šestog maja, povodom Đurđevdana koji mnoge pravoslavne obitelji proslavljaju kao krsnu slavu, a Romi s prostora Zapadnog Balkana kao svoj praznik, emitovan je prilog o porijeklu pjesme Đurđevdan rok benda Bijelo dugme. Navodi se da je pjesma nastala tokom Drugog svjetskog rata, kada je upravo na Đurđevdan preko tri hiljade Srba s područja Sarajeva odvedeno u ustaški koncentracioni logor Jasenovac, odnosno da je jedan od njih upravo tada tu pjesmu spjevao. Ista je, dodaje se, inspirisala Gorana Bregovića da napravi jedan od svojih najvećih hitova. Zanimljiv je zaključak u kojem se Srbi pozivaju da “umjesto što ovu pjesmu pjevaju u dobrom raspoloženju, trebaju da se sjećaju njenog nastanka kao opomene da im se isto zlo ne ponovi“.

Ocjena 2

RTRS: Uvijek i nepokolebljivo uz vlast

1. – 7. maj 2017.

BEZ PRAVIH DOKAZA: Ko je, kada i kojom odlukom zabranio porodicama poginulih pripadnika JNA-a odlazak u Sarajevo trećeg maja? Ove tvrdnje iz najave dnevnika emitovanih drugog i trećeg maja nisu potkrijepljene konkretnim dokazima. Umjesto toga, jednako kao i u dnevnicima BNTV-a, mnogo ostrašćenosti, paušalnih ocjena i kontroverznih podataka o pomenutim dešavanjima 1992. godine, kao i o broju nastradalih pripadnika JNA.

JAVNO SASLUŠANJE: Jasno opredjeljenje uredništva Dnevnika 2 javnog servisa bh. entiteta Republika Srpska uz aktuelnu vlast potvrđeno je i u nedjelji iza nas. Povod: javno saslušanje pred Odborom za privredu Narodne skupštine RS o prodaji Rudnika željezne rude “Ljubija” koje zagovara Vlada RS. Novinar Anđelko Jandrić selektivno je gledaocima prezentovao sadržaj saslušanja u dijelu pitanja koja su narodni poslanici postavljali Evgeniju Zotovu, kupcu koga favorizuje Vlada RS. Iako su se pitanja ticala kvalifikovanosti IIG-a za obavljanje djelatnosti, sve se svelo tek na kratku rečenicu, bez ijednog Zotovljevog odgovora.

PRVI PREDSJEDNIK RS-a: Radovanu Karadžiću, prvostepeno od strane Haškog tribunala presuđenom ratnom zločincu, ne može odoljeti ni RTRS. U Dnevniku 2 trećeg maja, dijelovi njegovog intervjua beogradskim Večernjim novostima pomno su preneseni. I da, kao i za BNTV, Karadžić je samo prvi predsjednik RS-a.

Izdvojeno

Obilježavanje/proslavljanje vjerskih praznika u BiH, nažalost, odavno je izašlo iz obiteljskih krugova i dominantno je prisutno u javnoj sferi. Ako to i prihvatamo kao dio demokratskih procesa, ipak se nameće pitanje ima li u tome granice. Za urednicu Dnevnika 2 šestog maja, Nadu Arlov, očito nema. Kako inače protumačiti činjenicu da je u istom emitovana i vijest uz videozapis da je slavi predsjednika RS-a Milorada Dodika prisustvovao patrijarh srpski Irinej.

Ocjena 1

Komparativna analiza

Relativiziranje ratnih zločina počinjenih od strane pripadnika srpskog naroda i postojanje samo jedne “srpske istine” zajednička je tačka i BNTV-a i RTRS-a. I sve razlike oko izvještavanja ovih medijskih kuća na tim temama se potiru. U nedjelji iza nas tome smo zorno svjedočili na izvještavanju o slučaju Dobrovoljačka i prenošenju intervjua  nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

 

About The Author