RTRS I BNTV: Neko je rekao uhapsite Dodika!

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.
BNTV
Prilog novinarke Nevene Dević o tome kolika je vrijednost imovine političkih stranaka u BiH. Gledaoci su saznali informaciju da Zakon o finansiranju političkih stranaka omogućava da politički subjekti javnosti ne polažu račun o vrijednosti imovine kojom raspolažu. Tako ostaje samo stvar njihove dobre volje hoće li ili neće o tome govoriti.

Minus nedjelje

RTRS
Polemika koja se u RS-u razvila između predstavnika SNSD-a i opozicionog Saveza za promjene, zasnovana isključivo na verbalnim tvrdnjama predsjednika RS-a Milorada Dodika i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da su vlasti BiH tražile od Srbije da uhapsi Dodika, ostavila je u sjeni sva dešavanja. Iako su novinari Dnevnika formalno ispoštovali pravilo da gledaoci dobiju uvid u stavove svih aktera ove  afere, način na koji su prilozi prezentirani nisu ni na trenutak ostavili sumnju „na čijoj je strani RTRS“. Najbolje je to u svojim izvještajima posvjedočio Gvozden Šarac, koji je iznio tezu da je „Dodikovo hapšenje tražio Savez za promjene“. Demanti ministarstva pravde Srbije da u zamolnici institucija BiH za krivičnopravnu pomoć Srbiji nije bilo ni riječi o zahtjevu da se Dodik uhapsi, gledaoci Dnevnika 2 nisu dobili.
BNTV
Nijedan izvještaj.

RTRS I BNTV: Neko je rekao uhapsite Dodika!

Javni prostor truje se političkim aferama koje trebaju osigurati izbornu pobjedu. RTRS je jedan od glavnih izvođača radova

 

RTRS: Novi principi novinarstva

22. – 28. januar 2018.

PROIZVODNJA AFERA: Iako je do opštih izbora u Bosni i Hercegovini preostalo još osam mjeseci, SNSD i njen lider  Milorad Dodik, uz svesrdnu pomoć RTRS-a, ali i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, vode kampanju kao da se do dana glasanja vrijeme broji danima.

Da bi se to postiglo, neophodno je produkovanje političkih afera, pa je fokus izvještavanja novinara Dnevnika javnog servisa RS-a u nedjelji iza nas bio na Vučićevoj tvrdnji da su „iz Sarajeva od Srbije tražili da uhapsi Dodika“. Ova tvrdnja izrečena u kontroverznoj emisiji Happy TV Ćirilica iskorištena je tek kao povod da se u Dnevniku 23. januara SNSD-u i Dodiku ustupi prostor za nove optužbe predstavnika Saveza za promjene koji „pokušavaju da diskredituju predsjednika RS-a i lidera SNSD-a“.

U svom izvještaju, Anđelko Jandrić formalno je ispoštovao pravilo „druge strane“ pa je gledaocima saopšteno da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić Vučićeve tvrdnje demantovao i obrazložio da zamolnica za krivičnopravnu pomoć u predmetu Pavlović banke, a oko transfera 1,5 miliona KM za kupovinu Dodikove vile u Beogradu, nije isto što i zahtjev za hapšenje.

Ipak, demanti je ostao u potpunoj sjeni narednog izvještaja, odnosno razgovora koji je novinar Dnevnika vodio s Dodikom, bez potpitanja ko su to „oni koji su fabrikovali tih nekoliko laži“, „koji su to Srbi koji sjede u Sarajevu„ i kuju zavjere. No, takav način „vođenja razgovora“ novinara i novinarki Dnevnika 2 s predsjednikom Republike Srpske je uobičajen.

Nakon Vučića, gost Happy TV-a, odnosno Ćirilice, bio je i  Milorad Dodik. Ključna tema ponovo je bila priča o navodnom zahtjevu Srbiji za Dodikovo hapšenje: ponovljene tvrdnje Dodika, podsjećanje na istu izjavu Vučića, demanti ministra sigurnosti BiH.

Iz ovog izvještaja treba izdvojiti da se reagovanja lidera PDP-a i SDS-a na Dodikove tvrdnje prenose s portala Vijesti.ba –uz isticanje da su to njihove izjave „za federalne medije“. Zašto novinari RTRS-a nisu pozvali ove političare za komentar, odgovor zna urednica Dnevnika 24. januara Nada Arlov.

KRATKO O SINDIKATIMA: Od jalovih političkih priča, mjesta za teme koje određuju život građana jedva da je ostalo. Tako jedino možemo tumačiti činjenicu da ni 30 sekundi nije dobila vijest o zahtjevu svih sindikata koji djeluju u okviru Željeznice RS-a za razgovore s predstavnicima Vlade RS i Svjetske banke u vezi s nizom otvorenih pitanja vezanih za restrukturiranje tog javnog preduzeća.

Izdvojeno

Vijest da je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio da će „Republika Srpska dati mali, skromni doprinos hramu SPC-a Sveti Sava u Beogradu od 250.000 eura“ svoje bi mjesto, da je imamo, našla u rubrici skandalozno. A da je RTRS doista javni servis, otvorio bi pitanje postoje li za vlasti ovog bh. entiteta prioriteti u raspolaganju javnim novcem. Dok na dnevnoj osnovi svjedočimo javnom prikupljanju novca za pomoć bolesnim i socijalno ugroženim građanima, dok se od zaposlenih građana doslovno otima samodoprinos za fond za liječenje teško oboljele djece, bilo bi logično očekivati i pitanje da li je 250.000 eura zaista „mali, skromni doprinos. (Dnevnik 2, 24. januar, urednica Nada Arlov).

Imajući u vidu navedeno, nije li nakon ovog priloga krajnja hipokrizija na završetku Dnevnika 26. januara uputiti apel građanima da doniraju novac za liječenje u inostranstvu još jednog teško oboljelog djeteta?

Ocjena: 1

 

BNTV: Šta je Vučić govorio o Dodiku 2008. godine?

22. – 28. januar 2018.

PODSJEĆANJE NA RANIJE VUČIĆEVE IZJAVE: Afera čiji je začetnik bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbog izjave da je „Sarajevo od Srbije tražilo da hapsi Milorada Dodika“, našla je svoje mjesto i u izvještajima BNTV-a. Za razliku od uredništva Dnevnika RTRS-a, ovaj slučaj na BNTV-u nije tretiran kao udarna vijest, a gledaoci su dobili izbalansiran uvid u stavove aktera priče.

Izdvajamo i način na koji je BNTV podsjetio kako se upravo Vučić prema cijelom slučaju odnosio 2008. godine, kada je bio potpredsjednik Srpske radikalne stranke. Naime, još iz tog perioda datira priča o načinu na koji je Dodik kupio vilu u Beogradu, koja je i rezultirala cijelom ovom političkom aferom. A tada je Vučić o predsjedniku RS-a govorio nimalo biranim riječima (Dnevnik, 26. januar, autor priloga Vladimir Kovačević).

PROTESTI U ZENICI: Da je stvarni život građana BiH daleko od jalovih političkih prepucavanja stranaka koje uveliko vode predizbornu kampanju, javnost su ponovo podsjetili novinari i uredništvo Dnevnika. U dnevnicima su emitirani i izvještaji o protestima radnika Željezare Zenica u njihovoj borbi za ostvarivanje temeljnih prava.

SINDIKALNI ZAHTJEVI: Sve što je javni servis RS-a prešutio o stanju u Željeznicama RS-a, gledaoci su mogli saznati u Dnevniku emitovanom 24. januara. Novinarka Nevena Dević iznijela je u svom izvještaju razloge zbog kojih svih šest sindikata ŽRS-a zahtijeva sastanak s predstavnicima Vlade i Svjetske banke, a koji su vezani za način na koji uprava tog preduzeća namjerava provesti restrukturiranje, odnosno riješiti se viška zaposlenih radnika.

STATISTIČKI PODACI: Uredništvo Dnevnika nastavilo je tokom protekle nedjelje s praksom iznošenja statističkih podataka o načinu na koji građani u BiH žive. Ovog puta, osnov za bavljenje ovom problematikom bio je za novinarku Mirjanu Minić podatak da je životni standard građana BiH najlošiji u regionu. Izdvajamo i nastavak dobre prakse da se u okviru ovakvih tema anketiraju i građani.

Ocjena: 8

Komparativna analiza

Uredništvo Dnevnika RTRS-a evidentno ne pokazuje namjeru mijenjanja svoje uređivačke politike. Čak i kada njihovi novinari i novinarke formalno daju gledaocima na uvid stavove svih aktera nekog događaja, najave tih priloga sadrže svjesno iskrivljavanje činjenica i dovođenja javnosti u zabludu na štetu opozicionih političara u RS-u. S druge strane, u nedjelji koju je obilježila još jedna politička afera, BNTV je uspio naći balans između stavova svih njenih učesnika i kolegama s javnog servisa ponovo održati lekciju o profesionalizmu.

About The Author