BHT1 I FTV: I dalje čekamo ekonomske vijesti

PLUS SEDMICE

FTV
Nije ga bilo.
BHT1
Prezentacija vijesti je često na BHT1 izražajna i besprijekorna.

MINUS SEDMICE

FTV
Gaf koji je napravljen pri krojenju priče o članovima porodica sirijskih ratnika, jer su korištene neprikladne formulacije i ukupan ton je bio odviše blag prema nimalo bezazlenoj pojavi (odlasku na strana ratišta).
BHT1
Nije prepoznat značaj Ivanićeve kandidature.

BHT1 I FTV: I dalje čekamo ekonomske vijesti

Učešće Denisa Zvizdića na Svjetskom ekonomskom forumu prošlo je u ugodnoj atmosferi opštih mjesta. Nije se iskoristio momenat da se dublje sagleda ekonomska perspektiva 

 

FTV: Sa Zvizdićem u Davosu

23. – 29. januar 2018.

SESIJA SVJETSKOG EKONOMSKOG FORUMA: Denis Zvizdić je bio učesnik jedne od sesija na Svjetskom ekonomskom forumu. I svakako to jeste vijest koja ima svoje mjesto u Dnevniku 2 (petak, urednik Darjan Babić). Zvizdić je visoki dužnosnik, a u Davosu su se okupili mnogobrojni državnici. Ali zar je izvještaj morao biti priređen kao učmalo interpretiranje stavova potpredsjednika SDA u kombinaciji s njegovim izjavama. Sve sa fotografijama nasmiješenog predsjedavajućeg Savjeta ministara iz konferencijskih odaja. Zar se prilog nije mogao obogatiti pokojom suvislom informacijom o skupu ili o mjestu naše zemlje u regionalnoj ili svjetskoj ekonomiji? Ili bi to već bila odveć depresivna slika koja ne korespondira sa Zvizdićevim frazeološkim optimizmom?

OPASNA INTONACIJA: Muhamed Čabrić nam u subotu donosi priču o sestri supruge sirijskog ratnika koja, nakon što je poginuo muž njene sestre, nastoji vratiti nju i djecu iz Sirije. Odlazak na strana ratišta odskora je kriminalizovan u našoj zemlji, a smatra se ozbiljnim izazovom u radu domaćih obavještajnih službi i terorističkom prijetnjom. Ali prilog u Dnevniku urednice Jadranke Milošević ništa od toga ne spominje. Prilog je isključivo usredotočen na pokušaj da se vrate žena i djeca poginulog ekstremiste, bez da se uopšte problematizuje njegova uloga, kao i očito dobrovoljan odlazak njegove supruge. Na početku prezenterka najavljuje reportažu sljedećom rečenicom: „Iako još nema pouzdanih podataka, jasno je da je put na ratište u Siriju za većinu mladića iz BiH bio posljednje putovanje.“ Dok Čabrić na kraju zaključuje da, eto, muževi žena kojima se sada gubi trag i koji su odlazili mimo državnih organa, izgleda nisu bili svjesni da će njihove porodice opet se obratiti tim istim državnim organima. Neupućeni gledatelj mogao bi pomisliti da se radi o nesretnicima koji nisu bili svjesni gdje idu i šta ih očekuje, a ne ekstremistima i dragovoljcima čije je ponašanje država proglasila društveno neprihvatljivim, do mjere da ga je ugradila u krivično zakonodavstvo. Nije problem što se ova priča našla u Dnevniku 2, jer na to imaju pravo porodice odbjeglih ekstremista koje žele nazad svoje najbliže, ali je zabrinjavajuća intonacija koja je isijavala. Jer gledali smo storiju o nesretnim mladićima koji nisu bili svjesni gdje idu i šta ih čeka, i koji su, kako se veli, otišli na svoje posljednje putovanje. Bila je to neukusna viktimizacija ekstremista u kojoj su se koristile krajnje nezgrapne formulacije i u kojoj oni niti jednom nisu nazvani svojim pravim imenom.

IZDVOJENO:

Urednica Jadranka Milošević otvorila je nedjeljno izdanje viješću o početku izborne utrke u RS-u, kako je najavljena kandidatura Mladena Ivanića. Odmah zatim je uslijedila inicijativa SDP-a o formiranju trećeg bloka u manjem bh. entitetu. Ali socijaldemokrati su do te mjere marginalna pojava u Banjaluci da se s pravom može postaviti pitanje da li predstavljanje njihove tzv. proevropske platfome zaslužuje udarni dnevnički tretman?

OCJENA: 4  

 

BHT1: Šta otvara Dnevnik?

23. – 29. januar 2018.

ZVIZDIĆ, VUČIĆ, TRUMP… BHT1 je prilog iz Davosa proširio i drugim akterima i dominantnim temama s ekonomskog foruma, pa pažnja nije bila samo na predsjedavajućem Zvizdiću kao na FTV-u (Alenka Bruck). Njegovo učešće na tribini o ubrzanom dugoročnom razvoju i kratko slovo o privlačenju investitora nije se iskoristilo da se napravi barem mali ekonomski pregled ili osvrt na trenutnu situaciju. Šta to karakteriše naše gospodarstvo? Jesmo li u ekonomskoj ekspanziji, kako tvrde predstavnici izvršne vlasti? I dalje se čeka pristojan ekonomski prilog koji bi razmatrao sve češće izjave i tvrdnje naših funkcionera da živimo godine rasta i razvoja.

VRHUNSKA PREZENTACIJA: Ovdje treba izdvojiti da je prilog iz Davosa ispod kojeg je potpisan novinar Antoan Oršulić (petak, 26. januar) pročitan i prezentovan sa izvanrednom dinamikom i besprijekornom intonacijom. Oficijelni ton u prezentaciji i ispravno naglašavanje učinili su slušanje ugodnim. Baš onako kako treba biti. Samo da je još sadržaj u dijelu koji se ticao našeg predstavnika bio bogatiji. Ali forma je jednako bitna kao sadržaj, a efektna prezentacija vijesti pola je dobrog Dnevnika.

IZDVOJENO:

Udarna vijest ove pospane nedjelje bila je najava kandidature Mladena Ivanića koji bi se mogao naći u direktnom sudaru sa Miloradom Dodikom u borbi za mjesto člana Predsjedništva. Ali BHT1 se taj dan odlučuje Dnevnik 2 početi Zvizdićevim otvaranjem konferencije o tranzicijskoj pravdi, gdje su se ponovile već uveliko znane fraze (Blažica Krišto). Zatim je uslijedila razmjena optužbi i dežurnog zamjeranja na relaciji Srbija Hrvatska u sukobu koji je još jedino zanimljiv beogradskim tabloidima. I tek onda politička vijest dana o prvoj objavljenoj kandidaturi jednog od vodećih političara.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA:

I dalje čekamo priliku da se u dnevnicima obznane ekonomski parametri naše zemlje. Svako malo urednicima se ukaže zgodna prilika da ekonomiji BiH pripisuju barem jednako negativne konotacije, makar uopštenog karaktera, kao što se pripisuju političkoj situaciji. Ako se već ne želi zaći u podatke koji bi opovrgnuli bajku o ekonomskim uspjesima naše zemlje. Učešće Denisa Zvizdića na Svjetskom ekonomskom forumu prošlo je u ugodnoj atmosferi opštih mjesta i nije se iskoristio momenat da se dublje sagleda ekonomska perspektiva.

About The Author