Preminuo Hasan Fazlić, jedan od najvećih karikaturista u BiH

Radio je kao karikaturist i novinar u sarajevskom dnevnom listu „Oslobođenje“ i taj period smatra se njegovim najuspješnijim stvaralačkim periodom

Preminuo Hasan Fazlić, jedan od najvećih karikaturista u BiH

Preminuo je jedan od najvećih karikaturista u Bosni i Hercegovini Hasan Fazlić koji se svrstava u red najpoznatijih evropskih i svjetskih karikaturista.

Rođen je u Lipnici 8. oktobra 1937. godine kao prvo od ukupno osmero djece u porodici rudara Juse Fazlića. Hasan Fazlić je u Tuzli završio nižu gimnaziju, a poslije nje i Industrijsku školu – odsjek elektromehanike.

Poslije završene srednje škole zaposlio se u Rudniku lignita Lipnica na poslovima održavanja elektrouređaja i elektroinstalacija, odnosno poslovima jamskog električara.

Prilikom obavljanja tih poslova, na ugljenim zidovima crtao je karikature svojih pretpostavljenih poslovođa, smjenovođa i upravnika, što je kod njih, umjesto ljutnje, izazvalo opće simpatije.

Za vrijeme školovanja u nižoj gimnaziji, osnove likovnog obrazovanja Fazlić je učio kod poznatog slikara Dragiše Trifkovića i vajara Franje Ledera. Kasnije je pohađao školu slikanja koju je vodio veliki Ismet Mujezinović.

Od 1973. do 1992. godine radio je kao karikaturist i novinar u sarajevskom dnevnom listu „Oslobođenje“. To razdoblje smatra se njegovim najuspješnijim stvaralačkim periodom u kome doživljava punu afirmaciju i svrstava se u red najpoznatijih evropskih i svjetskih karikaturista.

Radio je za sve vodeće bosanskohercegovačke i jugoslovenske novine, a njegove karikature su ostale svojim značenjima veoma aktuelne u svakom pogledu.

Hasan Fazlić, uz poslove karikaturiste i ilustratora u dnevnim i nedjeljnim novinama bavio se i crtanjem stripova.

Iz tuzlanskog perioda poznat je njegov serijal o junaku iz naroda „Šeći“ koji je godinama uveseljavao čitaoce lista „Front slobode“. Isto tako pisao je i zanimljive reportaže sa svojih putovanja po Evropi i svijetu, u kojima je prenosio zanimljive slike krajolika i opisivao likove ljudi iz drugih podneblja.

Izvor: tuzlanski.ba

About The Author